Foto: GettyImages
04.02.25 Vi rådgiver dig Nyheder

Ønske om degradering var ikke en opsigelse

Afskedigelsesnævnet har slået fast, at en medarbejder ikke selv havde sagt sin stilling op, da hun bad om at blive degraderet til vaskeriassistent, selv om hun havde skrevet under på sin egen opsigelse. Nævnet vurderede, at der var tale om en usaglig opsigelse, som berettigede medarbejderen til en godtgørelse.

Ønskede sig sit gamle job tilbage

En kvinde blev ansat som vaskeriassistent på et vaskeri og blev senere forfremmet først til ”2. dame” og efterfølgende til ”1. dame”. Som 1. dame varetog vaskerimedarbejderen både ledelsesmæssige og administrative opgaver, og hun arbejdede samtidig fortsat ”på gulvet” som almindelig vaskeriassistent.

I midten af februar 2024 havde medarbejderen bedt om et møde med sin nærmeste leder, hvor hun gav udtryk for, at hun ikke længere kunne overskue opgaverne som 1. dame, og at hun gerne ville tilbage til at arbejde på fuld tid som almindelig vaskeriassistent.

Blev opfattet som en opsigelse

Lederen opfattede dette således, at medarbejderen reelt sagde sin stilling op, medmindre vaskeriet havde mulighed for at tilbyde hende en stilling som almindelig vaskeriassistent.

Lederen vurderede, sammen med resten af ledelsen, at det ikke var muligt at tilbyde medarbejderen en stilling som vaskeriassistent, da det ikke ville fungere med en tidligere leder ”på gulvet”.

Medarbejderen blev derfor indkaldt af lederen til et nyt møde 4. marts 2024, hvor lederen havde udarbejdet en opsigelsesskrivelse, der var udformet sådan, at medarbejderen bekræftede at have sagt sit eget ansættelsesforhold op.

Medarbejderen fik forklaret, hvorfor det ikke var muligt at tilbyde hende en anden stilling. Lederen gennemgik også opsigelsesskrivelsen med medarbejderen. Det fremgik blandt andet heraf, at medarbejderens varsel blev forlænget med 14 dage, og at hun blev fritstillet. Medarbejderen skrev under på opsigelsen, og hun gik efterfølgende med ud til kantinemøde, hvor den nye 1. dame blev introduceret, og hun arbejdede resten af dagen.

Medarbejderen gjorde på intet tidspunkt indsigelse eller på anden måde påpegede, at hun ikke selv havde sagt sin stilling op. Dagen efter opsigelsen rettede vaskerimedarbejderens forbund dog henvendelse til lederen og gjorde indsigelse mod opsigelsen.

Godtgørelse for usaglig opsigelse

Virksomheden mente, at vaskerimedarbejderen havde sagt sin egen stilling op, og at der allerede af den grund ikke kunne være krav på en godtgørelse for urimelig opsigelse. Hvis der var tale om en opsigelse, var den i så fald sagligt begrundet.

Afskedigelsesnævnet fandt, at der var tale om en opsigelse, og at det var en urimelig opsigelse. Nævnet lagde vægt på, at der havde været en ledig stilling i virksomheden, da en løstansat vaskerimedarbejder var blevet fastansat i perioden mellem de to møder, og at det var en usaglig begrundelse, at virksomheden havde vurderet, at det ikke ville fungere med en tidligere leder ”på gulvet”.

Vaskerimedarbejderen blev derfor tilkendt en godtgørelse på 150.000 kr. svarende til en uges løn pr. ansættelsesår i overensstemmelse med Afskedigelsesnævnets faste praksis i dag.

I forhold til spørgsmålet om, hvem der havde sagt ansættelsesforholdet op, lagde dommeren vægt på, at der ikke var nogen skriftlige referater fra nogen af de to møder, at medarbejderen ikke efter det første møde blev bedt om at bekræfte skriftligt, og at hun havde opsagt sin stilling efter det første møde. Desuden var den senere skriftlige bekræftelse på opsigelse i sagen, som medarbejderen underskrev på det andet møde, udarbejdet ensidigt af virksomheden.

DI førte sagen for virksomheden.

Nyheden er baseret på Afskedigelsesnævnets kendelse af 25. november 2024 i sag nr. 20240321.

DI's råd

Kendelsen illustrerer blandt andet vigtigheden af, at virksomheder har styr på dokumentationen, herunder at der er et skriftlig spor i sagen, da det er virksomheden, der har en tung bevisbyrde for, at medarbejderen har sagt op mundtligt. Det er derfor vigtigt hurtigst muligt at få en medarbejders skriftlige bekræftelse på, at medarbejderen selv har sagt sin stilling op.

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at en medarbejder ikke kan sige sin stilling op delvist, men at virksomheden omvendt må gøre det klart for medarbejderen i en situation som denne, at medarbejderen enten må fortsætte i sin nuværende stilling eller sige sin stilling op i sin helhed.

Læs mere om:  Opsigelse - rådgivning, beregnere og skabelon - Dansk Industri - DI  

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.