Europa-Parlamentet vil begrænse brugen af underleverandører
Europa-Parlamentet opfordrer i ny resolution EU-Kommissionen til at indføre begrænsninger i brugen af underleverandører og vidtgående forpligtelser, når virksomheder omstrukturerer. Resolutionen er ikke juridisk bindende, men går i den helt forkerte retning i forhold til den verdenssituation, som vi befinder os i, mener DI.
Europa-Parlamentet har vedtaget en resolution om sociale og beskæftigelsesmæssige aspekter ved virksomheders omstrukturering.
En resolution i EU-sammenhæng er et formelt dokument, der udtrykker Europa-Parlamentets holdning og synspunkter, men har ingen juridisk bindende virkning over for hverken Kommissionen, medlemslande eller virksomheder.
Fagforeningen skal kunne evaluere en omstrukturering, før den sker
Virksomheders omstrukturering skal i resolutionen forstås meget bredt og omhandler alt fra større ændringer i virksomheders strukturer til små rokader i afdelinger med henblik på øget effektivitet.
EU-Parlamentet har blandt andet opfordret EU-Kommissionen til at foreslå et direktiv, der skal udstyre fagforeninger med ressourcer og kapacitet til at kunne vurdere virksomhedens beslutning om omstrukturering, herunder med bistand af en arbejdsgiverbetalt uafhængig ekspert.
Denne forudgående mulighed for vurdering har til formål at sikre imod omgåelse af arbejdsgiverforpligtelser, dog uden at specificere hvilke disse skulle være. Dertil opfordres der i resolutionen til, at der skal indføres sanktioner for manglende overholdelse af denne forudgående orienteringspligt.
Begrænsninger i brugen af underleverandører
Den vedtagne resolution indeholder også en opfordring til Kommissionen om at fremsætte et forslag til et rammedirektiv med det formål at begrænse brugen af underleverandører.
Resolutionen opfordrer til, at begrænse antallet af led i underleverandørkæden, men også at der skal sikres et kædeansvar, således at virksomheder kan blive økonomisk ansvarlige for deres underleverandørers manglende betaling af løn eller sociale bidrag.
Mere vidtgående forslag forhindret
I den vedtagne beslutning fra Parlamentet blev en række opfordringer til yderligere vidtgående regulering stemt ned. Det gjaldt for eksempel en opfordring til et nyt direktiv om information og høring af medarbejdere samt en opfordring til, at en kommende revision af udbudsdirektivet skal indeholde sociale klausuler, således at kun overenskomstdækkede virksomheder kan byde i udbud. Desuden blev en bestemmelse om at udelukke virksomheder fra offentlige udbud, hvis de har overtrådt en overenskomst tidligere, også fjernet.
DI mener
Forslaget lægger op til vidtgående ændringer i den måde, som virksomheder kan tilrettelægge arbejdet på. Både ved at begrænse mulighederne for, at ledelsen kan foretage driftsmæssige ændringer i virksomheder, og i den måde som leverandører kan organisere arbejdet ved brug af underleverandører.
DI mener, at resolutionen går i den helt forkerte retning i forhold til den verdenssituation, som vi befinder os i.
Der er behov for, at virksomhederne i EU-landene kan blive mere konkurrencedygtige i en usikker tid. Omstruktureringer er en naturlig, integreret del af virksomheders drift og udvikling. Derfor er der bestemt ikke behov for yderligere regulering af dette. Det vil blot være at spænde ben for den styrkelse af EU’s konkurrenceevne, der er akut behov for.