Ikke diskrimination at vælge den bedst kvalificerede ansøger
En mand klagede over, at han blev forskelsbehandlet på grund af alder og køn, da han fik afslag på to jobansøgninger hos en offentlig myndighed. Ligebehandlingsnævnet vurderede dog ikke, at der var påvist faktiske omstændigheder, der tydede på forskelsbehandling.
Afslag på to stillinger
Manden, som var født i 1970, søgte i marts 2021 en stilling som kontorfunktionær hos en offentlig myndighed. Efter en online samtale og skriftlig test blev han afvist, og stillingen gik til en 26-årig kvinde.
I juli 2022 søgte manden en stilling som sagsbehandler og blev igen indkaldt til samtale og test – denne gang ved fysisk fremmøde. En uge efter samtalen fik han igen afslag, mens to kvindelige ansøgere født i henholdsvis 1979 og 1992 blev tilbudt ansættelse.
Klagede over forskelsbehandling
Manden klagede til Ligebehandlingsnævnet og påstod, at han var blevet forskelsbehandlet på grund af både alder og køn, da stillingerne gik til yngre kvinder.
Han argumenterede for, at myndighedens formulering om, at alle interesserede uanset køn og alder opfordres til at søge, var ”varm luft”.
Myndighedens forklaring
Myndigheden forklarede, at de altid foretog en samlet vurdering af ansøgernes kvalifikationer uden at tillægge køn eller alder nogen vægt.
De oplyste også, at ansættelserne skete på baggrund af en vurdering af de enkelte ansøgeres kompetencer i forhold til de konkrete opgaver.
Ingen tegn på forskelsbehandling
Ligebehandlingsnævnet fandt, at manden ikke havde påvist faktiske omstændigheder, der gav anledning til at formode, at han var blevet forskelsbehandlet på grund af alder i forbindelse med afslagene.
Nævnet vurderede heller ikke, at der var tegn på forskelsbehandling på grund af køn. Afslagene var derfor ikke i strid med hverken forskelsbehandlingsloven eller ligebehandlingsloven.
DI var ikke involveret i sagen.
Nyheden er baseret på Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 11. november 2024 i sag nr. 10171.
DI’s råd
Sagen viser vigtigheden af, at virksomheder og myndigheder tydeligt dokumenterer deres rekrutteringsprocesser og beslutninger om ansættelser. Det er afgørende, at alle ansøgere vurderes objektivt ud fra deres kvalifikationer og kompetencer uden hensyntagen til køn eller alder. Virksomheder bør sikre, at deres rekrutteringsprocedurer er transparente og i overensstemmelse med ligebehandlingsprincippet.
Læs mere om: Rekrutteringsprocessen - DI
Læs mere om: Forskelsbehandling - regler og rådgivning - DI - DI