Klage over chikane ikke grund til opsigelse
Ligebehandlingsnævnet har afgjort, at en virksomhed ikke forskelsbehandlede en kvindelig medarbejder på grund af køn. Medarbejderen, der mente, at hun blev opsagt, fordi hun havde klaget over chikane, fik derfor ikke medhold i sin klage.
Påstand om dårligt arbejdsmiljø og forskelsbehandling
Medarbejderen, der var ansat som Head of Sales Food i en fødevarevirksomhed, hævdede, at hun og en kvindelig kollega blev behandlet dårligere end deres mandlige kolleger.
Hun mente, at hun var blevet udsat for chikane og forskelsbehandling på grund af sit køn under ansættelsen. Desuden hævdede hun, at hun blev opsagt som repressalie efter at have klaget til HR om det dårlige arbejdsmiljø.
Henvendelse til HR og ledelsen
Medarbejderen oplyste, at hun og hendes kvindelige kollega oplevede et dårligt arbejdsmiljø fra begyndelsen af deres ansættelse. De henvendte sig først til virksomhedens Vice President omkring arbejdsmiljøet, men valgte senere at kontakte HR. Dette førte til en mail fra Vice President, hvor CEO’en og medarbejderens leder var cc, hvori de blev opfordret til at diskutere deres bekymringer med HR.
Medarbejderen besvarede mailen med yderligere forslag til forbedringer. Kort tid efter deltog hun i et møde med CEO’en og sin leder, hvor hun fremførte konkrete eksempler på problemerne.
Kort efter mødet fik hun meddelelse om, at samarbejdet ikke kunne fortsætte, og hun modtog en skriftlig opsigelse med begrundelse i samarbejdsvanskeligheder.
Uenighed om arbejdsmiljøet
Medarbejderen hævdede, at hendes leder ændrede input og dagsorden ugentligt, hvilket skabte usikkerhed og frustration.
Hun påstod også, at lederen latterliggjorde hende og hendes kvindelige kollega foran deres mandlige kollegaer, og at deres ansvarsområder og kunder blev taget fra dem. Desuden mente medarbejderen, at hun blev behandlet dårligere end andre kvinder i virksomheden.
Virksomheden afviste disse påstande og fastholdt, at de ikke havde forskelsbehandlet medarbejderen på grund af køn.
Problemerne skyldtes muligvis arbejdsmiljø og ledelsesstil, men relaterede sig ikke til køn. Virksomheden forklarede, at medarbejderen selv havde udvist samarbejdsvanskeligheder, at hun havde en hård tone over for kollegerne, og at hun ikke levede op til virksomhedens forventninger.
Ingen beviser for chikane eller forskelsbehandling
Ligebehandlingsnævnet vurderede, at medarbejderen ikke havde påvist faktiske omstændigheder, der kunne indikere chikane på grund af køn eller repressalier i form af opsigelse.
Nævnet fandt således, at medarbejderen ikke havde godtgjort, at hun var blevet behandlet dårligere på grund af sit køn, og konkluderede derfor, at virksomheden ikke havde handlet i strid med ligebehandlingsloven.
DI var ikke involveret i sagen.
Nyheden er baseret på Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 22. november 2024 i sag nr. 10180.
DI’s råd
Sagen understreger vigtigheden af, at virksomheder sikrer sig, at alle medarbejdere behandles lige, og at klager om chikane tages alvorligt og håndteres ordentligt og hurtigt, herunder at virksomhederne har klare procedurer for håndteringen af sådanne klager.
Det anbefales således, at virksomheden har en klar politik for håndteringen af klager, herunder klager om forskelsbehandling, hvor alle henvendelser, møder og opfølgninger dokumenteres.
Åben og ærlig kommunikation er vigtig for at skabe et trygt arbejdsmiljø, hvor medarbejderne føler sig trygge ved at udtrykke deres bekymringer uden frygt for repressalier.
Læs mere om Mobning og chikane - DI
Læs mere om Ligebehandling - Køn, graviditet og barsel - DI
Læs mere om: Forskelsbehandling - regler og rådgivning - DI - DI