EU forlænger beskyttelse af ukrainere til 4. marts 2027
EU-Kommissionen ønsker at forlænge ukrainernes beskyttelse inden for EU frem til 4. marts 2027. Desuden vil kommissionen give ukrainske flygtninge juridisk sikkerhed og sikre, at alle EU-lande følger de samme retningslinjer for at beskytte de flygtede. EU-Kommissionen ønsker desuden at bane vejen for en mere permanent løsning for de ukrainske flygtninge.
Hjælp til 4,3 flygtninge
Siden Rusland angreb Ukraine i februar 2022, er over 4,3 millioner ukrainere flygtet til EU. Den nuværende beskyttelsesstatus for ukrainere i EU udløber efter marts 2026.
EU-kommissionen har fokus på de ukrainske flygtninge i EU og har opfordret til, at ukrainernes beskyttelsesstatus forlænges til 4. marts 2027.
Siden 2022 har EU været enige om at yde beskyttelse til dem, der flygter fra Ruslands aggressionskrig mod Ukraine, og det ønsker kommissionen fortsat at gøre. Danmark har, lige som de andre EU-lande, fulgt kommissionens anbefaling om beskyttelse af flygtede fra Ukraine.
Indsats for mere permanent ordning
Ifølge kommissionen skal medlemslande også forberede sig på en koordineret indsats væk fra den midlertidige beskyttelsesstatus. Kommissionen foreslår, at det skal være muligt for ukrainere at overgå til en anden status end flygtningestatus. Det kan eksempelvis være ved at få opholdstilladelse gennem arbejde eller uddannelse.
Derudover skal der være mere incitament for ukrainere til at vende hjem, hvis de ønsker det.
Blandt andet foreslår kommissionen, at det skal være muligt for ukrainere at tage på besøg i Ukraine, så de kan tage en informeret beslutning om, hvorvidt de vil vende hjem.
Unity hubs
Kommissionen ønsker også at oprette informationscentre, såkaldte "unity hubs", som skal formidle information til både de ukrainere, der vil vende hjem, og dem, der ønsker at opholde sig mere permanent i et EU-land.
Forslagene og forlængelsen af ukrainske flygtninges status skal nu igennem EU-Ministerrådet, før de kan vedtages.
Situationen i Danmark
Danmark har fulgt kommissionens fælles strategi for ukrainernes ophold i EU og har fulgt efter resten af EU, når ukrainernes ophold i Danmark tidligere er blevet forlænget.
Dog er det allerede muligt for ukrainere i Danmark med ophold efter ukrainerloven at ændre deres opholdstilladelse i Danmark til en opholdstilladelse på baggrund af beskæftigelse her i landet. Det kan eksempelvis være positivlisterne eller beløbsordningerne. Disse ordninger tillader også ukrainerne, lige som det er muligt for andre på samme ordninger, at rejse hjem på besøg.
Læs om Flygtninge i arbejde - DI
Læs om Medarbejdere fra tredjelande i Danmark - rådgivning til arbejdsgivere - DI