Foto: Colourbox
11.10.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Særregel for studenter på merkantile erhvervsuddannelser afskaffes

Virksomheder kan fortsat have alle elever inden for handel-, kontor-, event- og butik i toårige uddannelsesaftaler, også selv om de er studenter. Børne- og Undervisningsministeren og aftalekredsen for erhvervsuddannelser er blevet enige om at afskaffe reglen om, at studenter kun måtte have etårige hovedforløb.

Overgangsordning har sikret toårige forløb

Reglen om etårige hovedforløb for studenter (stx, hhx, htx og hf) blev indført som en del af erhvervsuddannelsesreformen fra 2015, hvor eux blev indført på de merkantile erhvervsuddannelser. Samtidig blev der aftalt en overgangsordning, hvor det fortsat var muligt for virksomheder og elever med gymnasial baggrund at indgå toårige uddannelsesaftaler, indtil den nye merkantile eux havde haft mulighed for at etablere sig som ny rekrutteringsvej. Overgangsordningen løb i første omgang til 1. august 2020 og blev siden forlænget frem til 1. august 2023.

Etårige hovedforløb var uholdbare

Mange virksomheder og brancher har siden indførelsen gjort opmærksom på, at etårige hovedforløb for studenter var uholdbart. De ville gerne kunne tage elever med studenterbaggrund på samme vilkår som de elever, der kommer fra eud og eux, nemlig de toårige uddannelsesaftaler. Det var ikke nok med et etårigt hovedforløb med kun den halve tid til oplæring til at nå de samme mål som for de øvrige elever.

Samtidig udgør studenter en væsentlig og nødvendig del af rekrutteringen til disse uddannelser, hvor der årligt bliver indgået mere end 4.000 uddannelsesaftaler med elever med studenterbaggrund.

Sidste øjeblik

Tidsmæssigt var det ved at brænde på, da mange virksomheder allerede nu planlægger deres rekruttering af elever til næste efterår. Derfor er det positivt, at reglen nu afskaffes med udløbet af overgangsordningen 1. august 2023, så virksomheder fortsat kan indgå toårige uddannelsesaftaler med studenter – også til start efter denne dato.

Læs også: Tusindvis af lærepladser reddet - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.