Foto: Getty Images
13.06.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Ny model for refusion af pensionsudgifter i AUB på vej

DA, FH, KL, Danske Regioner og Børne- og Undervisningsministeriet er blevet enige om en model, hvor AUB fra 1. januar 2023 skal refundere arbejdsgiveres udgifter til pension i skoleperioder for alle elever uanset alder med en pensionsrefusionssats på op til 8 pct. Det forventes, at den nødvendige lovgivning er på plads ved udgangen af 2022.

Ved overenskomstfornyelsen i 2020 blev der på en lang række områder indgået aftaler om at forbedre pensionsvilkårene for erhvervsuddannelseselever.

Forbedringerne var gjort delvist betinget af, at der blev skabt mulighed for refusion fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) for pensionsudgifterne.

Ny model

DA, FH, KL, Danske Regioner og Børne- og Undervisningsministeriet har gennem en længere periode arbejdet på at nå til enighed om en model for refusion af pensionsudgifter i AUB.

Det er nu lykkedes at nå frem til en sådan model, hvor AUB fra 1. januar 2023 skal refundere arbejdsgiveres udgifter til pension i skoleperioder for alle elever uanset alder med en pensionsrefusionssats på op til 8 pct.

I modellen har der skullet afvejes en række forskellige hensyn:

  • Modellen skal være gennemskuelig og til at formidle og forstå.
  • Modellen skal være kompatibel med AUB’s normale refusionsordninger.
  • Modellen skal af parterne bag OK20-aftalen opleves som en acceptabel udmøntning af det aftalte.
  • Modellen skal ikke indebære uhensigtsmæssig store merudgifter i AUB.

Dermed læner modellen sig op ad de almindelige principper for refusion i AUB-ordningen. Ligesom det også er beskrevet i aftalen, at udbetalingen bør ske fuldautomatisk.

Fortsat arbejde

Parterne bag aftalen er enige om, at et ønske om en ny ordning i regi af Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) forelægges for AUB’s bestyrelse.

AUB’s bestyrelse vil herefter bringe sagen op for regeringen, såfremt der i bestyrelsen er opbakning til forslaget.

Herefter skal regeringen fremsætte lovforslag i Folketinget, hvor det nødvendige flertal skal sikres for at få modellen igennem.

Der udestår dermed fortsat et arbejde med at sikre opbakning til den model, som parterne og regeringen har aftalt. Forventningen er dog, at den nødvendige lovgivning vil være på plads med udgangen af 2022.

DI vil orientere yderligere om modellen, når lovgivningen er på plads.

Aftale om ny model for refusion af pensionsudgifter i AUB

Download

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.