Fritstilling og suspension
Hvis I ikke eller kun delvist har brug for en medarbejders arbejdskraft, når I opsiger denne, kan I vælge enten at fritstille eller suspendere medarbejderen. Ved fritstilling skal medarbejderen ikke længere møde på arbejde, og ved suspension skal medarbejderen møde i det omfang, I har brug for dennes arbejdskraft.
Valget mellem fritstilling og suspension
Ved fritstilling bliver medarbejderen definitivt fritaget for sin arbejdsforpligtigelse over for virksomheden i opsigelsesperioden. Ved suspension bliver medarbejderen fritaget for at møde på arbejde, men skal fortsat stå til rådighed for virksomheden i opsigelsesperioden. I begge situationer er medarbejderen som udgangspunkt berettiget til at modtage sædvanlig løn i opsigelsesperioden.
Loyalitetspligten gælder i opsigelsesperioden
Medarbejderens loyalitetsforpligtigelse over for virksomheden gælder i hele opsigelsesperioden – også under fritstilling og suspension. Loyalitetspligten indebærer blandt andet, at medarbejderen ikke må tage ansættelse hos en konkurrerende virksomhed – hvad enten dette er lønnet eller ulønnet.
Modregning i løn fra nyt arbejde
En fristillet medarbejder har pligt til så vidt muligt at begrænse virksomhedens tab ved at anvende sin arbejdskraft – herunder ved at melde sig til Jobcenteret som ledig og påtage sig nyt arbejde. Får medarbejderen nyt arbejde i opsigelsesperioden, er der mulighed for at trække i den løn (modregne), som medarbejderen modtager fra jer, alt efter hvor meget medarbejderen får i løn fra det nye arbejde.
Hvis den fritstillede er funktionær, så kan I modregne i lønnen, hvis:
- medarbejderens opsigelsesvarsel er længere end 3 måneder, og
- fristillingsperioden er længere end 3 måneder.
Hvis den fritstillede medarbejder hverken er funktionær eller funktionærlignende, kan I modregne indtægten fra nyt arbejde fra første dag.