Lexoforms A/S
Lexoforms A/S var blandt de tre første virksomheder, der blev tildelt D-mærket. Siden da har tingene taget fart, og D-mærket har understøttet og motiveret vækstvirksomheden til at fastholde sit fokus på datasikkerhed.
Datasikkerhed har altid været et centralt tema for Lexoforms A/S. Virksomheden har udviklet en online løsning, der gør kundernes arbejde med GDPR-dokumentationen lettere. Løsningen anvendes i dag af knap 1.800 virksomheder, og derfor er det vigtigt, at prioritere både it-sikkerhed og databeskyttelse højt. Med et ønske om at være en forgangsvirksomhed valgte Lexoforms A/S derfor at blive D-mærket i 2021 som en af de første virksomheder i verden.

Blåstempling overfor kunderne
Selvom datasikkerhed altid har været et vigtigt fokusområde for Lexoforms A/S, kunne ledelsen alligevel godt se en række fordele, som D-mærkning ville bringe med sig. Certificeringen sender et klart signal til virksomhedens kunder om, at Lexoforms A/S har gjort sig særligt umage, når det handler om sikker og etisk databehandling. Samtidig er hele certificeringsprocessen – og ikke mindst re-certificeringsprocessen – med til hele tiden at holde Lexoforms A/S oppe på dupperne, og der er etableret et styrket fokus på efterlevelsen af virksomhedens sikkerhedsmålsætninger og politikker.
”Vi ser det som en klar fordel at få en blåstempling af en uvildig og ekstern organisation. D-mærket bidrager til at holde os skarpe på de ting, som vi nødvendigvis løbende skal udføre og dokumentere – og herved forankres ansvaret bedre i vores virksomhed.” Sådan lyder det fra Kim Jensen, som er CEO samt Partner hos Lexoforms A/S.
På trods af, at virksomhedens medarbejdere var meget opmærksomme overfor sikkerhedshuller, var der stadig forbedringspunkter, som muligvis ikke var blevet opdaget uden processen med D-mærket.
”Rammeværktøjet giver os en tjekliste, der hjælper os med at komme hele vejen rundt og opdage mulige forbedringspunkter, som vi måske ikke selv havde opdaget uden tjeklisten,” tilføjer Kim Jensen.
Dataetik skal være en del af virksomhedskulturen
Under certificeringsprocessen ifm. D-mærket fik virksomhedens ledelse anledning til at reflektere over Lexoforms A/S' tilgang til data i et etisk og menneskeligt perspektiv. Disse overvejelser affødte en nysgerrighed omkring virksomhedens interne kultur, hvilket medførte en øget motivation for at højne sikkerhedskulturen i Lexoforms A/S.
”Sætter man mennesket før data eller data før mennesket? Det er et vældigt interessant spørgsmål at stille sig selv som virksomhedsansvarlig. Hvordan er det lige vores kultur og holdning er i forhold til god dataetik?”, siger Kim Jensen.
På baggrund af disse overvejelser endte ledelsen med at opsætte nogle pejlemærker, der skabte en grobund for den arbejdskultur, som virksomheden nu arbejder med at føre ud i livet.
"Ambitionen er en organisationskultur, hvor alle tager databeskyttelse alvorligt og har antennerne ude, når der er noget, der virker utroværdigt eller mistænkeligt,” understreger Kim Jensen.
Hos Kim Jensen hersker der ingen tvivl om, at det skærpede sikkerhedsmæssige mindset er blevet taget ind af alle virksomhedens medarbejdere.
”Det er blevet en helt naturlig del af vores hverdag, at når vi igangsætter nye tiltag, har vi altid dette mindset in mente,” tilføjer Kim Jensen.
Aktuelt for mange
Fra Kim Jensen lyder der derfor en klar opfordring til at virksomheder aktivt tager stilling til, hvordan de ønsker at forbedre deres it-sikkerhed og databeskyttelse generelt. Hertil er D-mærket i hans øjne et oplagt værktøj for alle, der ønsker en troværdig og økonomisk overkommelig certificering.
”Jeg vil sige, at D-mærket gør noget godt for enhver virksomhed – ikke mindst for dem, der ikke tidligere har arbejdet ud fra et rammeværk. Det vil helt klart hæve bundniveauet,” udtaler Kim Jensen.
Kim Jensen ser tilbage på samarbejdet med D-mærket med positive øjne. Han beskriver samarbejdet som værende af en høj professionel standard, hvor der blev udvist respekt for virksomhedens initiativer, mens der samtidig ikke blev lagt fingre imellem, når kravene ikke var tilstrækkeligt opfyldt.
”Processen har været dialogbaseret, og det når man bare længst med. Den har virkelig været saglig og professionel,” siger Kim Jensen.