Sidste opsang fra D-mærket: Tiden til AI forståelse er nu
Brugen af AI er på alles læber i øjeblikket. Dog er det de færreste, der har tilstrækkelig kendskab til de artificielle værktøjer, og denne problematik skaber stor konkurrenceforskel mellem virksomhederne.
Det sidste afsnit af webinarserien omkring D-mærket er nu løbet af stablen. Denne gang bød analyserne på flere optimistiske vinkler på brugen af AI, men også flere kritiske perspektiver omkring den manglende viden om emnet, som stadig gør sig gældende ude i virksomhederne. Som faste værter på webinaret var Majken Prip, chefkonsulent hos D-mærket, og Jeppe Engell, chefkonsulent for cybersikkerhed hos Dansk Industri. De havde begge stærke holdninger til implementeringen af moderne AI. Prip satte spot på vigtigheden af at forstå de grundlæggende sikkerhedsregler omkring AI. En almen risikovurdering kan du komme langt med, men det kræver, at denne er indflettet i den daglige drift. Til dette knyttede Engell, hvordan det ikke kun er tilstrækkeligt med eftertjek af AI-outputkvaliteten, men også relevansen af dette output.
Webinaret blev gæstet af Henrik Fabrin, som er Head of AI hos Dansk Industri. Han benyttede sin AI-ekspertise til at rette fokus mod, hvorledes virksomheder bedst kan navigere i det store værktøjsudbud, som AI åbner op for. Hertil gav Fabrin sit eget besyv på, hvilke værktøjer der medtager sig størst generel værdi. Særligt værktøjer, der kunne hjælpe medarbejderne med at gennemsøge og segmentere materialer, var i høj kurs hos Fabrin. Dette med argumentet om, at bistanden af menneskeligt arbejde, som f.eks. kundehenvendelser, let kunne optimeres ved at implementere de søgemaskiner, der kan være med til at effektivisere medarbejdernes daglige opgaver.
Der var især én pointe, der skabte bred enighed i panelet: AI-værktøjer skal testes på den rette måde og af de rette personer. Ikke alle er kvalificerede til at teste et program, men det er stadig afgørende, at et program bliver evalueret, inden det bliver udsendt til alment brug i en virksomhed. Fabrin påpegede, at AI benyttes på kryds og tværs, både til interne analyser, men også til eksterne korrespondancer med kunder, hvorfor forkert AI-brug kunne medføre fatale konsekvenser. Dertil anførte Fabrin den huskeregel, at hvis et værktøj ikke koster penge, så betaler du for det med din virksomhedsdata. Af denne årsag er det afgørende at have et kritisk øje for AI-systemernes eksistensgrundlag.
Afslutningsvis reflekterede Majken Prip over, hvordan D-mærket kan understøtte virksomheders sikkerhedsforanstaltninger. Hun fremhævede, at D-mærkets krav allerede følger de gældende regulativer på AI-området. Desuden tilføjede Prip, at D-mærket har hjulpet flere virksomheder med at forberede sig på EU's AI-regulativ, AI Act, der er blevet indfaset siden 2024. Hun opfordrede derfor virksomheder til at benytte D-mærket som et redskab til at ruste sig mod fremtidige krav til AI-brug.
Vigtige pointer
1. Forståelse baner vejen
Hvis det skal lykkes virksomhederne at høste frugterne ved AI-brug, så er det alfa og omega, at kendskabet til sikker AI-brug er forankret i alle virksomhedens medarbejdere. Dette skyldes, at uvished mindsker incitamentet for brug, hvilket kan føre til et bagudfald i implementeringen af fornuftig AI i virksomhederne.
2. Sikkerhed skal testes
Før et AI-værktøj udbredes til brug, er det vigtigt at gennemtjekke for risici og fejl. Det er dog endnu vigtigere, at det givne værktøj afprøves på den korrekte måde. Medarbejderne skal klædes på til at udføre de nødvendige gennemgange af værktøjer samt at kunne vurdere, hvorvidt en gennemgang kan klassificeres som sikker.
3. Fremtidssikringen er ikke et valg
Hvis man ønsker at ruste sin virksomhed til den digitale fremtid, så er det en obligatorisk del af processen at sikre sine AI-værktøjer. Er man ikke med på beatet, vil man ende med at sakke bagud i forhold til andre virksomheder, som allerede er komfortable med brugen af AI i dagligdagen. Dermed vil AI med tiden blive en nødvendighed for virksomhederne.