Vi rådgiver dig

Ann-Mia Ambjerg vil revolutionere affaldshåndtering med AI-robotter

Med billedkameraer og en fleksibel robotarm kan ARIS Robotics sortere affald med en nøjagtighed på op til 99%, fortalte Ann-Mia Ambjerg på AI for alle-konferencen 2025. Læs mere her.

Ann-Mia Ambjergs oplæg ved AI for Alle-konferencen 2025

Artiklen herunder er skrevet af DI’s egen AI Chat på baggrund af båndudskrift fra oplæg på konferencen AI for Alle

Ann-Mia Ambjerg er stifter og CCO i virksomheden ARIS Robotics. I den egenskab præsenterede hun på konferencen AI for Alle, hvordan AI-teknologi kan revolutionere affaldssortering og bidrage til en mere bæredygtig fremtid.

Med udgangspunkt i konkrete eksempler fra deres arbejde, illustrerede hun, hvordan ARIS Robotics anvender kunstig intelligens til at løse nogle af de mest presserende miljøudfordringer.

AI som løsning på affaldsproblemet

I Danmark alene bliver omkring 400.000 ton affald sendt til deponering hvert år, hvor en stor del kunne have været genanvendt. Ann-Mia Ambjerg påpegede, at dårlig affaldssortering er en væsentlig forhindring, som ARIS Robotics' innovative AI-teknologi kan afhjælpe. Deres system, Cortex AI, genkender og kategoriserer affald baseret på billeddata og maskinlæring, hvilket fjerner menneskelige fejl og ineffektivitet i sorteringsprocessen.

- Vi klarer det faktisk ret godt i Danmark, men nedgravning er stadig et stort problem. Dårlig sortering kan løses med kunstig intelligens, som er en mønstergenkender, siger Ann-Mia Ambjerg, stifter og CCO hos ARIS Robotics.

Fra manuel til maskinel sortering

Affaldssortering er traditionelt en manuel og tidskrævende proces, der afhænger af folks viden og vilje til at sortere korrekt. ARIS Robotics' løsning flytter dette ansvar fra mennesker til maskiner, hvilket Ambjerg demonstrerede med eksempler fra både transportsektoren og byggebranchen. Ved at anvende billedkameraer og en fleksibel robotarm kan deres system sortere affald med en nøjagtighed på op til 99%, betydeligt højere end den gennemsnitlige danskers præstation.
- Vi håber, at vi ved at fjerne ansvaret for korrekt affaldssortering fra mennesker kan bruge energien på andre opgaver, siger Ann-Mia Ambjerg.

Praktiske anvendelser og økonomiske fordele

En af de mest lovende anvendelser er deres affaldssorteringsscanner til genbrugspladser. Her kan borgerne placere deres affald under scanneren og få et øjeblikkeligt svar på, hvilken container det skal i. Dette har ikke kun potentiale til at forbedre sorteringen, men også til at reducere CO2-udledninger og omkostninger for genbrugspladserne.

- Genbrugspladser kan spare omkring 65 ton CO2 per måned og 17.000 kr. i afgifter ved at bruge vores teknologi, siger Ann-Mia Ambjerg.

Investér i AI-teknologi

Ann-Mia Ambjerg afsluttede med at understrege, at mens AI kan automatisere og optimere mange processer, kan ansvaret for miljøvenlige handlinger ikke udelukkende overlades til teknologi.

- Vi står midt i en klimakrise og bliver nødt til både at reducere vores forbrug og optimere de ressourcer, vi har. Vi kan ikke overføre vores ansvar til AI, men vi kan bruge teknologien til at gøre en stor forskel, siger Ann-Mia Ambjerg.

Vil du se eller gense oplæg, herunder det omtalte i denne artikel, ved AI for alle-konferencen 2025, kan du som medlem, tilgå optagelser og downloade præsentationer her.

Use-case

ARIS Robotics' arbejde demonstrerer anvendelsen af AI-teknologi inden for affaldshåndtering. Deres løsninger har potentiale til at reducere omkostninger og forbedre effektiviteten i affaldssorteringen. Ved at investere i sådanne teknologier kan virksomheder muligvis forbedre deres bæredygtighedsinitiativer og håndtere affald mere effektivt.
Se flere eksempler på AI use-cases her.

Relateret indhold