Vi rådgiver dig

AI rejsen hos Scantox: Fra tekstgenerering til værdifuld ESG-sparringspartner

I begyndelsen af 2023 startede Scantox A/S deres rejse med kunstig intelligens. Indledningsvis handlede det om at udforske teknologiens potentiale, men sidenhen har generativ AI spillet gradvist en større rolle i de ansattes daglige arbejdsgange – særligt indenfor virksomhedens arbejde med CSRD og ESG.

Udklip fra samtalen mellem Dansk Industri og Nicolai O. Nielsen, Scantox A/S

Generativ AI har utallige anvendelsesmuligheder, og i Scantox A/S bliver teknologien også brugt på tværs af mange forskellige arbejdsopgaver og processer. Her løser den dele af forskellige opgaver, hvilket frigiver tid til forfining af opgaver og gør det muligt at levere på et højere niveau. I starten blev generative AI primært brugt til tekstgenerering og som alternativ søgemaskine, men med tiden har teknologien udviklet sig til at være en værdifuld sparringspartner i flere af virksomhedens arbejdsopgaver. 

- I starten var jeg meget imponeret, og så synes jeg efterfølgende, at resultaterne var tæt på ubrugelige. Nu er vi et sted, hvor værdien er meget høj og vi laver nogle ting, som vi ikke ville uden AI, fortæller Nicolai Nielsen, Business Controller I Scantox. 

3 hurtige om Scantox

  • Scantox er en førende kontraktforskningsorganisation (CRO) specialiseret i præklinisk toksikologi og farmakologi. 
  • Virksomheden har hovedsæde i Ejby og beskæftiger omkring 120 medarbejdere.  
  • Virksomheden tilbyder en bred vifte af tjenester inden for sikkerhedsvurdering og effektivitetsstudier af nye lægemidler og kemikalier til farmaceutiske, bioteknologiske og kemiske industrier. 

Læs mere om Scantox her

Et konkret område, hvor generativ AI har vist sig at være særlig nyttig for Scantox er i virksomhedens arbejde med CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) og bæredygtighedsrapportering. I Scantox A/S skal man være CSRD compliant fra 2025, men med AI ved hånden håber virksomheden på at kunne være klar før. Teknologien har nemlig vist sig at være en effektiv partner i mange af de opgaver, der relaterer sig til ESG arbejdet.  

- En opgave, som vi sandsynligvis ikke ville have løst uden AI, ville være vores CSRD-arbejde. Vi har også kategoriseret og forfinet nogle data, som vi sandsynligvis aldrig ville have prioriteret. Det ville have været for tidskrævende, og værdien ville måske ikke have været stor nok. Men jeg prøvede med at sætte en AI til det, og et par dage senere var det færdigt, forklarer Nicolai Nielsen.  

AI og dobbeltvæsentlighedsanalyser

I Scantox A/S har generativ AI spillet en stor rolle i forbindelse med virksomhedens dobbelt væsentlighedsanalyse. Her har Nicolai Nielsen brugt teknologien til at guide ham igennem forskellige faser af analysen.

I første del af arbejdet har man indsamlet og uploadet relevante dokumenter til sin AI, for at skabe et overblik over direktivet og danne et grundlag for dialogen.

- Man kan gå ind på de forskellige PDF’er som EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) ligger op, og så kan man begynde at tale ud fra dem - og så kan jeg hive et nyt dokument ind, som vi eksempelvis har fra vores revisor eller andet, og så kører samtalen videre derfra, forklarer Nicolai Nielsen

Herfra fungerer resten af arbejdet som en slags interview mellem Nicolai og Chatbotten.

- Den måde jeg griber det an på er at spørge: hvordan skal jeg ud fra det her direktiv eller regulativ komme videre i min rapportering. Jeg stiller den spørgsmål og den stiller mig spørgsmål, og så kører vi bare derudaf, fortæller Nicolai Nielsen og uddyber:

- Den vil oftest fortælle dig, hvordan du skal gøre, men du kan også bede den om at stille dig nogle spørgsmål, som du skal svare på. Så svarer du på dem og så kan du derfra få et dokument, der stort set er klar.

Se et eksempel på Nicolais dialog med CoPilot herunder:

Du kan trække billedet op i en ny fane for at forstørre det

Billedet kan trækkes op i en ny fane, hvis du ønsker det forstørret

Vi er ikke en virksomhed som skal rapportere på scope 3, fordi vi ser på SMV niveau, men vi vil rigtig gerne gøre det. Det havde nok bare ikke kunne lade sig gøre, hvis vi ikke havde haft AI. Nicolai Nielsen, Business Controller, Scantox

I en anden del af arbejdet har generativ AI hjulpet med at kategorisere Scantox leverandørdata i forhold til Scope 1, 2 og 3.

- Vi hører ofte at scope 3 er rigtig svært for mange, men AI kan også hjælpe med at kategorisere dine virksomheder, fortæller Nicolai Nielsen.

Ved at uploadet interne dokumenter, samt lister over de forskellige kategoriseringer indenfor de forskellige scopes, har teknologien hjulpet med at placere virksomhedens leverandører indenfor de forskellige kategoriseringer. Nicolai Nielsen beskriver følgende proces:

- Jeg spørger først min AI: Prøv at beskriv hvad den her virksomhed gør. Så får jeg en beskrivelse tilbage. Og så har jeg uploadet en liste af kategoriseringerne, som virksomhederne i eksempelvis scope 3 kan tilhøre.

- Så spørger jeg: ud fra den her liste og baseret på virksomhedsbeskrivelsen, i hvilken kategori hører virksomheden så til?

Herefter får virksomheden et overblik over, hvilke kategoriseringer, der er relevante for de enkelte leverandører.

- Så får jeg den bare til at køre igennem dem alle sammen. Vi har mange forskellige interessenter, i nærheden af 2000, det ville jeg ikke kunne gennemgå selv, så det kan AI hjælpe med, uddyber Nicolai Nielsen.  

Resultater

Om samspillet med AI i forbindelse med Scantox CSRD rapportering fortæller Nicolai Nielsen:

- Nu er vi nået så langt at vi er kommet i mål med vores dobbelt væsentlighedsanalyse og kan lave ESRS lister, bare ved at det bliver en slags interview mellem mig og den. 

Ved at bruge AI i forbindelse med virksomhedens CSRD-arbejde, har Scantox so far kunne løse opgaven uden behov for eksterne konsulenter eller ydelser - de er langt i processen og forventer, at være helt færdige med CSRD-arbejdet inden længe. Dette har resulteret i en enormt tidsoptimeret proces, hvor virksomhedens dobbeltvæsentlighedsanalyse var færdig på dage fremfor potentielle måneder. Herudover har det sparret virksomhedens for omkring 2 millioner svenske kroner i konsulentydelser.

- Vi har for det første sparret de penge vi ville skulle have betalt nogle konsulenter, og så er vi ved at være i mål med vores CSRD arbejde, som også betyder rigtig meget lige nu, fortæller Nicolai Nielsen

Han forklarer også, hvordan AI har gjort det muligt, at man nu kan løse flere nice-to-have opgaver, samt løse opgaver med en større detaljegrad end førhen, hvilket giver en følelse af, at levere på et højere niveau.

- Det har gjort mit arbejde mere værdifuldt, især for mig selv. Jeg føler, at jeg leverer på et højere niveau og har mere tid til de vigtige ting. Vi får virkelig bare høvlet opgaver igennem med det her ved hånden. Det gør bare, at vi kan nogle andre ting.

I forbindelse med CSRD  har Scantox eksempelvis allerede rapporteret på Scope 3 niveau, selvom det ikke er et krav for dem som SME fortæller Nicolai Nielsen:

- Vi er ikke en virksomhed som skal rapportere på scope 3, fordi vi ser på SMV niveau, men vi vil rigtig gerne gøre det. Det havde nok bare ikke kunne lade sig gøre, hvis vi ikke havde haft AI.

Erfaringerne med AI som sparringspartner er ikke kun relevante for virksomheders arbejde med ESG og bæredygtighedsrapportering. Tankegangen og brugen af AI som dialogredskab kan også overføres til mange andre lignende problemstillinger, og kan være en vigtig hjælp i en mere digitaliseret fremtid. Nicolai Nielsen forudser nemlig, at teknologien kommer til at rykke ind i flere afdelinger og arbejdsopgaver på sigt.

- Jeg tror det er den vej det går, fordi jeg kan se, hvor stor effekt det har for os, fortæller han.

Til andre virksomheder, der ønsker at komme i gang med at bruge AI i deres virksomhed og arbejdsgange giver Nicolai Nielsen derfor 2 gode råd.  

De gode råd

  • Menneskelig ansvar
    Det er vigtigt at være kritisk overfor teknologien og forholde sig til der kommer ud. Løs en lille del af en opgave ad gangen og forhold til dig til outputtet undervejs. På den måde sikrer du dig det bedst mulige resultat
  • Prøv ting af – også i det private
    Ved at bruge kunstig intelligens til diverse daglige gøremål, bliver teknologien mere håndgribelig og du opnår en større forståelse for, hvordan man kan bruge den. Ifølge Nicolai Nielsen bliver det nemmere at blive god til at bruge det, hvis man også prøver nogle skøre ting af – Intet spørgsmål er for stort eller lille  

Mød Nicolai

Nicolai Oliver Nielsen er ansat som Business Controller i Scantox Group. Her er han leder af afdelingen for 'ESG, Business Control og Automatiseringsprocesser' . Nicolai stå blandt andet for at håndtere data, udarbejde analyser og drive den bæredygtige udvikling for Scantox.

Vil du vide mere?

Her kan du finde andet relevant information om AI. Du kan blandt andet gå på opdagelse i andre user-cases eller se vores kommende kurser.

Se kommende AI-relaterede kurser Find flere AI-cases

ESG, Tekstgenerering, DI Life Science, DI Roskilde/Køge Bugt, Rapportering

Relateret indhold