Håndtering af medarbejdere ved kriser
Har I styr på, hvad I har af personalejuridiske muligheder, hvis jeres forretning går helt eller delvist i stå på grund af ekstraordinære hændelser som f.eks. hybridkrig, naturkatastrofer eller krige i ind- eller udland?
Mange af jer er i øjeblikket i gang med at lave beredskabsplaner, så I er så forberedte som muligt, hvis der opstår kriser som følge af alvorlige ekstraordinære hændelser.
Hvordan håndterer I jeres medarbejdere, hvis en krise f.eks. gør det umuligt at gennemføre produktion eller I ikke har tilstrækkelig arbejde til alle jeres medarbejdere? Hvilke personalejuridiske regler gælder?
Muligheder for hjemsendelse
En mulighed er at hjemsende jeres medarbejdere, hvis en krise f.eks. gør det det umuligt at gennemføre produktion.
Når I som virksomhed hjemsender jeres medarbejder på grund af omstændigheder, der ikke kan tilregnes dem, er udgangspunktet, at medarbejderne skal hjemsendes med løn. Der kan dog opstå så alvorlige ekstraordinære hændelser, at I kan hjemsende nogle medarbejdere uden løn.
Nogle overenskomster indeholder også regler om, at medarbejderne kan sendes hjem uden løn, hvis hjemsendelsen f.eks. skyldes vejrlig, andre medarbejderes strejke eller anden force majeure.
Muligheder for ferie
En anden måde I kan hjemsende jeres medarbejdere på, er ved at sende dem på ferie. Normalt skal hovedferien på 3 uger varsles senest 3 måneder før den begynder og restferie skal varsles senest 1 måned før den begynder. Men varslerne kan fraviges, når der er tale om ”særlige omstændigheder”, jf. ferielovens § 9, stk. 3.
Særlige omstændigheder er upåregnelige driftsmæssige forhold. Det minder om, men er ikke det samme som force majeure. For eksempel kan man sende en medarbejder på ferie uden varsel ved akut råstofmangel eller driftsforstyrrelser, der ikke kunne være forudset af virksomheden med en normal forretningsmæssig indsigt.
Det samme gælder for feriefridage, der som regel fastlægges efter samme regler som restferie.
Mulighed for arbejdsfordeling
Hvis I, på grund af en ekstraordinær hændelse, ikke har tilstrækkelig arbejde til alle jeres medarbejdere, kan arbejdsfordeling også være en mulighed.
Arbejdsfordeling er et værktøj, som I kan benytte, hvis I har en forventning eller et håb om, at det kun er en midlertidig periode, hvor I ikke kan beskæftige alle jeres medarbejdere. Ved en arbejdsfordeling nedsættes arbejdstiden, så medarbejderne deles om det arbejde der er. I den resterende tid er medarbejderne ledige, og de medarbejdere, der er medlem af en A-kasse, modtager her supplerende dagpenge.