Oprindelsescertifikat

Et oprindelsescertifikat er et dokument, der anvendes i mange lande, hvor man kræver dokumentation for varens oprindelse. Bestil dit oprindelsescertifikat her.

Hvad er et oprindelsescertifikat, og hvornår bruges det?

Et oprindelsescertifikat, også kendt som certificate of origin (COO), er et dokument, som anviser en vares oprindelse. Oprindelsescertifikatet kan være et generelt krav eller et krav for bestemte varer eller varegrupper. Formålet kan være statistik, toldfordele og kvotereguleringer eller generel kontrol.

Der er altid krav om dokumentation for oprindelse, hvis en vare er produceret udenfor EU. Er varen derimod produceret i EU eller Danmark, er der ikke noget krav om dokumentation. Dokumentationen kan være et originalt oprindelsescertifikat, faktura, transportdokument eller tro og love erklæring.

Ved eksport til en række lande uden for EU kræver modtageren derfor, at der vedlægges et oprindelsescertifikat.

Hvordan får jeg et oprindelsescertifikat?

Du kan ansøge om at få et oprindelsescertifikat enten elektronisk gennem vores online portal eller manuelt gennem en fysisk formular.

Manuel ansøgning til oprindelsescertifikat

Du kan udfylde ansøgning til oprindelsescertifikatet på blanketter med DI's logo eller blanke blanketter. Ansøgningen (lyserød kopi) skal stemples og underskrives, inden den sendes til Certifikatservice. Se her et eksempel på et udfyldt oprindelsescertifikat.

Elektronisk ansøgning til oprindelsescertifikat med digital eller fysisk underskrift

Du kan nemt bestille dit oprindelsescertifikat gennem vores online portal. Her kan du vælge mellem mellem følgende formater:

  • Oprindelsescertifikat med digital underskrift: Når du vælger det digitale oprindelsescertifikat, stempler og underskriver vi digitalt. Vi sender en mail med link til dine digitale dokumenter, som du kan videresende til din modtager. Det er både hurtigere og mere sikkert. Umiddelbart efter digital påtegning kan jeres modtager verificere påtegningen hos ICC. 
  • Oprindelsescertifikat med fysisk forsendelse: Når du vælger forsendelse af oprindelsescertifikatet, så printer vi, påtegner det og tilsender det.
  • Oprindelsescertifikat til afhentning: Når du vælger afhenting af oprindelsescertifikat, så printer vi, påtegner det, og så kan du komme og hente det hos os på Vesterbrogade 1L,1620 København V.

Du skal have rettigheder af DI Certifikatservice til at blive godkendt bruger, der giver dig adgang til at benytte vores online portal. Anmod i linket herunder.

Bestil oprindelsescertifikat på vores online portal

Ny bruger? Få adgang til online-portalen Allerede godkendt bruger? Gå til portalen

Sådan udfylder du ansøgningen til oprindelsescertifikat

Du logger på portalen som godkendt bruger, hvor du udfylder felterne afsender, modtager, transportmåde, oprindelsesland mv.

Vi har lavet en step-by-step vejledning om, hvordan man udfylder certifikatet, samt samlet eksempler på dokumentet, som du han hente herunder.


Hvad er reglerne for oprindelse?

En vare har oprindelse hvis den er fuldt ud fremstillet i et land. Det gælder f.eks. landbrugsprodukter. Som oftest indgår der dog to eller flere fremstillingslande.

Hvad er reglerne for oprindelse ved to eller flere fremstillingslande?

For at en vare kan få oprindelse, hvor to eller flere lande eller områder har deltaget i fremstillingsprocessen, skal følgende betingelser være opfyldt.

  • En vare anses for at have oprindelse i det land eller område, hvor den sidste "væsentlige og økonomiske berettigede forarbejdning eller bearbejdning har fundet sted" samt
  • at forarbejdningen eller bearbejdningen har fundet sted i en dertil udstyret virksomhed og at fremstillingen skal føre til et nyt produkt, eller at det udgør et vigtigt trin i fremstillingen af produktet.
  • Der skal således i hvert enkelt tilfælde tages stilling til, i hvilket land reglen om væsentlig og økonomisk berettiget forarbejdning mv. er opfyldt.

Hvornår gælder "sidste væsentlige forarbejdning"?

Generelt set, er der tre kriterier for, hvornår noget anses som "sidste væsentlige forarbejdning".

  • Hvis en forarbejdning medfører at varen skifter position i HS;
  • Hvis det fremgår af en liste over fremstillings- eller forarbejdningsprocesser, at disse processer giver varen oprindelse i det land, processerne bliver udført;
  • Hvis varen er omfattet af en værditilvækst regel hvor stigningen i værdi på grund af samleprocesser og inkorporering af materialer med oprindelse repræsenterer et bestemt niveau af produktets pris ab fabrik. 

Toldstyrelsens oversigt om regler for oprindelse

Læs mere

Åbningstider: mandag til fredag fra kl. 9-15

Relateret indhold