USA - ugen der gik, 11. april 2025
Velkommen til USA - ugen der gik. Her poster jeg hver uge et kort overblik over de ting, du skal vide fra ugen der gået på det handelspolitiske område i USA.
Med fare for at lyde som en kliché, så har det været endnu en hektisk uge, men lad os starte i Københavns Byret, hvor jeg var forbi tidligere i dag på grund af Trump (så ja, jeg er kommet tilbage til Danmark for en kort bemærkning). Min søn på næsten 18 skal således til Texas i Påsken, hvor han skal besøge sine venner og værtsfamilie, som han boede hos i forbindelse med sit high school-ophold sidste år. For at undgå problemer i forbindelse med indrejse til USA – særligt i denne tid – skal han have en underskrevet erklæring fra sine forældre om, at han gerne må rejse. Anbefalingen fra diverse sider er desuden, at den skal verificeres af en notar. Lidt besværligt, men papirerne skal selvsagt være i orden.
Men tilbage til handelskrigen. Efter at have fået massive tæsk af markederne, lader det til, at Trump kom lidt til fornuft, da han onsdag aften ud af det blå meddelte, at han trak det meste af straftolden tilbage igen – om end Kina fik lidt ekstra lagt oveni. Status er således i skrivende stund – og med tanke på Trumps impulsivitet kan det have ændret sig, når du læser dette – er EU således omfattet af en generel straftold på 10 pct. for de fleste varer. Tilsvarende gælder for alle andre lande, bortset fra Canada og Mexico, som begge har 25 pct. straftold på de varer, som ikke er dækket af den nordamerikanske handelsaftale, USMCA. Trump har til gengæld lagt ekstra oveni Kinas straftold, så den nu er oppe på 145 pct. Som modsvar har Kina lagt 125 pct. straftold på amerikanske varer. Og så skal man ikke glemme de 25 pct. straftold på varer af stål og aluminium, samt biler og bildele.
Det har indrømmet været svært at følge med i Trumps toldtempo, både for virksomhederne, men så sandelig også for de amerikanske toldmyndigheder. De er forståeligt nok blevet overdænget af spørgsmål, men har haft svært ved at udstede klare svar. Eksempelvis mangler vi fortsat en helt klar melding om, hvorvidt produkter indeholdende stål og aluminium, alene tillægges en straftold på 25 pct. for værdien af det stål og aluminium, der er indeholdt i produktet, eller om der i tillæg hertil også skal tillægges basisstraftolden på 10 pct. Vi forsøger at holde vores hjemmeside – www.di.dk/USAklar - opdateret med svar herpå i takt med at vi får dem.
Selvom Trump har trukket meget af sin straftold tilbage, så er det, der står tilbage – de 10 pct. samt 25 pct. på visse varer – dog fortsat alvorligt. USA's toldmur har således ikke været højere i mange årtier. Vores håb er selvsagt, at han bliver overbevist om at fjerne straftolden helt. Og gerne meget snart. Det vil EU nu forhandle med USA om, og vi støtter selvsagt op om EU Kommissionens indsats sammen med vores europæiske kollegaer i BusinessEurope.
Det er dog også muligt, at Trump ad rettens vej bliver nødt til at trække sin straftold tilbage. Den amerikanske borgerretsgruppe, New Civil Liberties Alliance, har således på vegne af en mindre virksomhed i Florida anlagt sag mod Trumps Kina-told. De mener således ikke, at Trump har de nødvendige beføjelser til egenhændigt at indføre straftold mod Kina – og andre lande for den sags skyld. Der kan læses mere om sagen her: NCLA Sues to Stop Trump Admin. from Imposing Emergency Tariffs That Congress Never Authorized
Selvom jeg selv er taget hjem til Danmark for en kort afstikker, så har jeg heldigvis gode kollegaer anført af Thomas Høgh Henriksen (og skriv endelig til ham på thhe@di.dk) på vores kontor i New York, som utrætteligt arbejder for at hjælpe DIs medlemmer på det amerikanske marked. Trumps zigzag-kurs på told understreger endnu en gang, at det amerikanske marked er en kompleks størrelse at navigere i – nu mere end nogensinde før. I denne uge har de talt med over 30 virksomheder – selvfølgelig om told, logistik og toldoptimering, men lige så ofte om potentialet og mulighederne i det amerikanske marked. De oplever fortsat stor interesse fra virksomheder, der allerede er til stede og vil udvide, til dem vi lige nu hjælper med at etablere datterselskaber, og dem der overvejer at tage skridtet over Atlanten.
Den underliggende efterspørgsel efter danske produkter og løsninger er fortsat stærk, og potentialet i det amerikanske marked overstiger langt de udfordringer, virksomhederne står overfor netop nu. Thomas melder således, at danske virksomheder er både vedholdende og løsningsorienterede. De tilpasser sig, tænker langsigtet og går proaktivt til opgaven uanset om det handler om lager, logistik, toldsatser, politisk usikkerhed eller regulatoriske barrierer - de finder en vej. Dialogen med virksomhederne vidner om en stigende modenhed i deres USA-strategier. Flere har etableret lokal tilstedeværelse og investerer i partnerskaber, produktion og salg direkte på det amerikanske marked. Andre er i gang med at analysere, hvordan de bedst går til markedet. Konklusionen er klar: USA forbliver et højt prioriteret marked for dansk erhvervsliv. Og selv i urolige tider fastholder virksomhederne blikket på mulighederne – og handler derefter.
Lad mig slutte et helt andet sted, nemlig i Senatet, hvor jeg var til et spændende arrangement i tirsdags om, hvordan USA kan pålægge importafgift på udenlandske varer, som udleder store CO2-mængder i forbindelse med deres produktion. Bag den såkaldte Foreign Pollution Fee Act står interessant nok to kernerepublikanere, nemlig senatorerne Bill Cassidy og Lindsey Graham, så alene af den grund er det nok ikke usandsynligt, at forslaget kommer igennem. Tankerne bag forslaget er ikke ulige de tanker, der ligger bag EU’s Carbon Border Adjustment Mechanism. Jeg havde derfor lejlighed til på arrangementet at opfordre Bill Cassidy til at sikre, at den amerikanske tilgang til at opgøre CO2-indhold i varer kommer til at svare til den europæiske tilgang, så vi sikrer let og gnidningsfri handel på tværs af Atlanten af disse varer. Han nikkede velvilligt, så jeg håber han var enig og tager det med sig i det videre arbejde.
I næste uge er der Påskeferie, så nyhedsbrevet holder en velfortjent pause (og håber Trump går med samme planer). Vi er tilbage i Washington efter Påske.
Webinar den 23. april
Næste webinar afvikles den 23. april. Du kan tilmelde dig HER