USA - Trump giver danske virksomhedsledere lange arbejdsdage
Midt i alt støjen, skal man som bekendt fokusere på signalerne. Derfor var det meget passende, at DI Roskilde/Køge Bugt i tirsdags afholdte sit årlige erhvervstræf på RAGNAROCK – Danmarks Rockmuseum i Roskilde
Rocken var dæmpet, så tilhørerne kunne høre de forskellige oplæg om, hvordan man navigerer i en uforudsigelig verden. Undertegnede havde fornøjelsen af at tale under overskriften Trump, Told og Truslen, hvilket forhåbentlig efterlod tilhørerne med en smule mere klarhed om signalerne midt i støjen.
Selv fik jeg med oplægget fra CEO Henriette Olsen fra Power Stow A/S endnu engang bekræftet, at usikkerheden om Trumps toldsignaler er en kæmpe byrde for danske virksomheder. Hun kunne fortælle, hvordan hun nærmest på daglig basis var blevet nødt til at genregne sine priser til kunder i USA for at tage højde for de nyeste toldudmeldinger. Og så skal hun selvfølgelig også lige nå alle de andre opgaver, der følger med at drive en virksomhed, så Trump har givet hende nogle lange arbejdsdage. Det følger selvfølge med det at have et topjob, så i den forstand skal man ikke have ondt af Henriette, men jeg nævner det blot for at vise, at når danske virksomhedsledere skal bruge megen tid på at navigere i støjen, så går det ud over den tid, der er til rådighed for at udvikle og nytænke forretningen.
Ugen begyndte med en toldaftale mellem Kina og USA, hvor begge parter blev enige om at rulle deres respektive straftold tilbage til 10 pct. Trump fastholder dog sin 20 pct. straftold på Kina på grund af fentanyl-eksport, så alt i alt lander USA's told mod Kina på 30 pct. – plus det løse, for man skal blandt andet også huske at indregne 25 pct. straftold på mange kinesiske varer fra Trumps første præsidentperiode. Aftalen gælder foreløbigt 90 dage frem til 10. august. Sideløbende har Canada sat det meste af sin straftold mod USA på pause i seks måneder. Og seneste meldinger, at de amerikanske forhandlere har sendt et brev til deres europæiske kollegaer om, at man gerne vil gå dybere ind i forhandlinger om en aftale mellem EU og USA.
Betyder det, at den globale handelskrig blev afblæst i denne uge? Nok desværre ikke. De fleste er enige om, at Trump er villig til at fjerne noget af sin straftold, men at hans 10 pct. basistold samt 25 pct. sektortold på foreløbigt stål, aluminium, biler og bildele vil blive opretholdt. Og Trumps temperament kan som bekendt hurtigt føre til irrationelle beslutninger om straftold på enkeltstående lande, sektorer eller konkrete virksomheder. Danske virksomheder gør derfor klogt i at sove med støvlerne på.
I mandags lancerede Trump også sit nye forslag om at få sænket de amerikanske medicinpriser. Det skete på et langt – meget langt – pressemøde, hvor der blev anvendt store ord og plancher af aldrende mænd. Jeg så det sammen med mine ellers bestandige kollegaer fra vores hårdtarbejdende presseteam, som flere gange udbrød ”kom nu med noget konkret!”. Og hvad er så Trumps konkrete plan? Jo, han vil først og fremmest reducere de amerikanske medicinpriser ved at omgå mellemmændene, som i dag står for hovedparten af indkøbene hos farmavirksomhederne og videresælger til hospitaler, apoteker mv. Samtidig vil han tvinge/tilskynde farmavirksomhederne til at sælge til de laveste priser, som de sælger samme produkt til i andre udviklede lande, dvs. primært EU. Jeg var i medierne for at kommentere på det, og essensen i mine budskaber er, at motivet er ædelt, men vejen dertil er belagt med mange udfordringer. Sammen med mine gode kollegaer i DI Life Science kommer jeg selvsagt til at følge det videre forløb tæt.
I næste uge er jeg tilbage i Washington igen – kig gerne forbi, hvis du er i byen. Jeg kommer bl.a. til at følge op på den seneste udviklingen indenfor Inflation Reduction Act (IRA). Bidens store klimaplan, hvor virksomheder har kunnet få skattekreditter for at gennemføre grønne investeringer. IRA ser ud til at blive beskåret ret kraftigt. Trump skal nemlig bruge penge på skattelettelser, og så må grøn omstilling stå for. Mere herom i næste uges opdatering.
Husk også, at vi starter næste uge med vores faste webinar om status på handelskrigen. Vær med på mandag kl. 11-12 – hvis du ikke er tilmeldt endnu, kan det ske HER
Få seneste nyt om USA i indbakken
Modtag seneste nyt om USA, straftold og handelspolitik, information om relevante arrangementer og live opdateringer direkte i din indbakke fra vores mand i Washington DC.