USA - varemangel, budgetforhandlinger og IRA
USA's told mod Kina begynder at mærkes på butikshylderne og budgetforhandlingerne er i fuld gang i Kongressen.
Den opmærksomme læser kan måske huske, at jeg i begyndelsen af denne måned skrev om, at over 90 pct. af de alarm-ure, sexlegetøj, barnevogne og mikrobølgeovne, som amerikanerne køber, stammer fra Kina. Med på det tidspunkt 145 pct. i told ville det således ikke kunne betale sig at sælge produkterne i USA. I mellemtiden er USA og Kina så blevet enige om at reducere tolden, så man skulle måske tro, at problemet var løst. Ikke helt, for den gennemsnitlige told på kinesiske varer til USA er fortsat på over 50 pct. (jf. de altid gode analyser fra tænketanken Peterson Institute)
Resultatet er derfor også, at nogle kinesiske varer begynder at mangle på de amerikanske hylder. En af mine samarbejdspartnere her i Washington sad således over frokost den anden dag og jamrede over, at hun har mere end almindeligt svært ved at finde en barnevogn til sit barn. Derfor er det måske heller ikke så underligt, at en nylig opgørelse viser, at omkring 60 pct. af den amerikanske befolkning har et negativt syn på Trumps told. Læs mere her.
Konsekvensen af de manglende barnevogne fra Kina kan i øvrigt blive, at min samarbejdspartner kan blive tvunget til at købe en brugt barnevogn. Onde tunger vil derfor også hævde, at Trump med sin handelspolitik kan gøre mere for at fremme bæredygtighed i USA, end han nok vil tage ære for.
Vi har fået en del spørgsmål fra medlemskredsen om, hvorvidt de forskellige toldtiltag, som Trump har indført, skal lægges oven i hinanden (stackes som det hedder på amerikansk) eller ej. Hvis man f.eks. har et kinesisk produceret stålprodukt, skal man så betale både 25 pct. straftold (stål) samt 20 pct. straftold (fentanyl)? Ja, viser det sig af den lidt langhårede vejledning, som de amerikanske toldmyndigheder frigav i denne uge. Heldigvis har et amerikansk advokathus lavet en nogenlunde læsevenlig tabel, som kan hentes her.
Ellers har ugen budt på budgetforhandlinger i Kongressen – eller The One, Big, Beautiful Bill, som Trump ynder at kalde den. For der er tale om noget af en moppedreng på aktuelt 1116 sider. Den kommer også vidt omkring. Der penge til at gøre muren mod Mexico færdig, skattelettelser til borgere og virksomheder, budgetnedskæring i ministerierne, raketforsvar, lettere adgang til at udvinde olie og gas osv.
Set med grønne, danske briller er det mest interessante – og urovækkende – dog nok, at der med budgettet er lagt op til en voldsom beskæring af Bidens Inflation Reduction Act. Centralt er bl.a., at nye sol- eller vindprojekter skal have påbegynde byggeriet senest 60 dage efter, at loven er vedtaget, og at byggeriet skal være afsluttet ved udgangen af 2028. Jeg skal skynde mig at tilføje, at loven ind til videre alene er vedtaget i Repræsentanternes Hus. Senatet – som ventes at bløde op på dele af loven – mangler fortsat at godkende den. Trump håber på, at en endelige aftale kan ligge klar primo juli, men de fleste her i Washington regner vist med, at vi skal om på den anden side af sommerferien, før en endelige aftale er klar.
Lad mig slutte af med at gøre reklame for to DI-events. Først og fremmest vores kommende webinar den 2. juni, hvor jeg sammen med mine gode kollegaer Anna Ipsen Nielsen og Peter Thagesen giver en status på handelskrigen og besvarer jeres spørgsmål.
Tilmelding her: Arrangementer om USA - DI
Og selv om handelskrigen skaber usikkerhed om adgangen til det amerikanske marked, så er der fortsat stort potentiale i USA. Hvis din virksomhed har behov for at få udarbejdet en handlingsplan for jeres entré på det amerikanske marked, kan du få hjælp af mine USA-baserede kollegaer, Pernille Boris og Imke Myrick på deres online workshop den 4. juni og 11. juni.
Tilmelding kan ske her: ”Tilpasning til forandring - Strategier for succes i USA”
Få seneste nyt om USA i indbakken
Modtag seneste nyt om USA, straftold og handelspolitik, information om relevante arrangementer og live opdateringer direkte i din indbakke fra vores mand i Washington DC.