Vedvarende energi
Vedvarende energi er energi, der stammer fra naturlige ressourcer, som kontinuerligt fornyer sig og derfor ikke udtømmes. Bliv klogere på vedvarende energi, herunder vind-, sol- og bioenergi, her.

Hvad er vedvarende energi?
Vedvarende energi er en fælles betegnelse for jordens naturlige energiformer, der ikke slipper op.
Vedvarende energi inkluderer energikilder som fx solenergi, vindenergi, vandkraft, bioenergi fra planter og jordvarme. Vedvarende energiformer adskiller sig fra kul og andre fossile brændsler ved, at de udnytter naturlige processer, der konstant fornyes i naturen.
Vedvarende energikilder, såsom solenergi, vindenergi, vandkraft, biomasse og geotermisk energi, genererer elektricitet og varme uden at udlede drivhusgasser, herunder CO₂, ved enten ikke at udlede CO₂ under energiproduktionen eller ved at sikre, at den CO₂, der udledes, allerede er optaget fra atmosfæren. Brugen af vedvarende energi er en af de mest effektive måder at nedbringe CO2-udledninger på.
Fælles for alle vedvarende energikilder er, at de tilbyder en konstant og pålidelig energikilde uden risiko for udtømning. Vedvarende energi er derfor en central pille i strategien for at skabe en bæredygtig fremtid.
Vindenergi
Vindenergi er en form for vedvarende energi, hvor vindens bevægelse udnyttes til at danne strøm. Vindmøller udnytter kraften fra vinden, der får vindmøllens vinger til at rotere, hvilket omdannes til elektrisk strøm igennem en generator.
Danmark er et foregangsland indenfor vindenergi. Vindenergi er en af de mest udbredte former for vedvarende energi i Danmark, hvor mere end 40% af den samlede danske elproduktion i dag stammer fra vindmøller. Samtidig er Danmark en stærk global aktør inden for eksport af vindmølleteknologi.
Branchefællesskabet DI Energi har lanceret et havvindsudspil med anbefalinger for udbygning af havvind. Læs anbefalingerne her.
Solenergi
Solenergi er en form for vedvarende energi, der udnyttes ved at konvertere solens stråler til elektrisk strøm eller varme. Solenergi kan genereres gennem to primære teknologier: solceller og solvarmeanlæg.
Solceller omdanner sollys til elektricitet, når det rammer solcellens overflade, grundet et permanent elektrisk felt i solcellen som følge af dets materialer. Solcellepaneler kan installeres på bygningers tage, på solfarme eller integreres i forskellige produkter for at generere elektricitet til private hjem, industrien eller det offentlige elnet.
Solvarmeanlæg udnytter solens energi til at generere varme, som fx kan bruges til opvarmning af bygninger. Dette sker ved hjælp af solfangere, der består af absorberende paneler, der opfanger solens stråler og omdanner dem til varme. Bag absorberingsfladen er der rør eller kanaler fyldt med en varmebærende væske, som varmen overføres til. Den varme væske ledes til en varmtvandsbeholder eller en varmeveksler, hvor den afgiver sin varme og derefter cirkuleres tilbage til solfangeren.
Bioenergi
Danmark har igennem de sidste årtier udskiftet en stor del af de fossile brændsler med bioenergi. Bioenergi omfatter de former for energi som kommer fra biologisk materiale. Det biologiske materiale omfatter biomasse fra skovbrug, landbrug og dyrehold, men også fra husholdninger og industriel produktion.
Der anvendes en række teknologier til at omforme det biologiske materiale til energi, det er bl.a. forbrænding på kraftvarmeværker og fjernvarmeanlæg, som er fast biomasse i form af træpiller og skovflis, men det kan også være affald og halm, som bruges til at producere energi.
I DI’s branchefællesskab, DI Energi, arbejder sektionen Bioenergy Denmark for at sikre rammerne for og kommunikere fordelene ved bioenergien i energisystemet, herunder ved at vise danske virksomheders biobaserede løsninger på verdens energi- og klimaudfordringer, som kan skabe vækst, erhvervsudvikling og beskæftigelse.