Vi rådgiver dig

Årsrapportprisen

FSR – danske revisorer og DI afholdt årets store prisuddeling på regnskabsområdet den 6. september 2023 i Industriens Hus, hvor Arla modtog årsrapportprisen. Endvidere modtog Aarsleff og Flügger diplomer.

Tendenser i årsrapporterne

Årsrapporterne er præget af fortsat udvikling, hvor der typisk fokuseres på at forbedre enkelte, udvalgte områder for at understøtte beskrivelsen af den aktuelle udvikling i virksomheden.

Årsrapporterne er især forbedret og fornyet på følgende områder:

  • Beskrivelse af risikobillede og markedsforhold, herunder effekten af den geopolitiske situation, prisstigninger og deraf afledte ustabile markedsforhold.
  • Bæredygtighed, der i stigende omfang præger årsrapporten. Dette gælder både for beskrivelsen af strategi og forretningsmodel samt af virksomhedens aktuelle og forventede udvikling, ligesom flere indarbejder forskellige ESG-nøgletal og beskriver den dobbelte væsentlighedsanalyse, der bliver et krav med implementeringen af EU’s direktiv for bæredygtighedsrapportering.
  • Øget fokus på de centrale dele af års- og koncernregnskabet, herunder en klar identifikation af væsentlige regnskabsmæssige skøn og usikkerhed samt en tydelig sammenhæng mellem beskrivelsen i ledelsesberetningen, pengestrømsgenereringen og udøvelse af de regnskabsmæssige skøn; eksempelvis i forbindelse med nedskrivningstest, de-konsolidering og nedlukning af aktiviteter.
  • Nye og udbyggede beskrivelser af ledelsens kompetencer og arbejde.

Du kan læse om årets trends og begrundelse for nomineringen af de fire selskaber til hovedprisen samt om diplomvindere i årets publikation.

Læs om årets trends og begrundelse

Hent

Formiddagens præsentation - Bæredygtighed

Hent

Eftermiddagens præsentation - trends og årsrapportprisen

Hent

Kriterierne for Årsrapportprisen 2023

Årsrapportprisen uddeles til den danske virksomhed, der samlet set vurderes at være bedst i forhold til de opstillede vurderingskriterier. Årsrapporten skal desuden tjene som inspiration for andre og bidrage til at løfte det allerede høje niveau for de danske virksomheders rapportering.

Læs om formålet og kriterierne 2023

Hent

Formål med årsrapportprisen

Årsrapportprisen uddeles årligt af DI og FSR – Danske Revisorer til den danske virksomhed, der samlet set vurderes at være bedst i forhold til de opstillede vurderingskriterie.

Årsrapporten skal desuden tjene som inspiration for andre og bidrage til at løfte det allerede høje niveau for de danske virksomheders rapportering.

Desuden uddeles diplomer til virksomheder, der hver især udmærker sig på et særligt område. Disse virksomheder indgår typisk i small- og midcap segmentet.

Målsætningen med årsrapportprisen er at fremme og udvikle best practice gennem fremhævelse af de gode eksempler. Vores fokus ligger på ledelsesberet­ningen og den finansielle rapportering, men der ses også på rapporteringer på nettet, når dette er relevant.

Årsrapportprisen skal desuden skabe interesse for virksomhe­dernes rapportering af korrekt og relevant information. Denne information og kommunikation er essentiel for virksomhedens interessenter som investorer, myndigheder, samarbejdspart­nere og samfundet bredt.

De bedste eksempler fra årsrapporterne fremhæves og bruges til at forbedre og løfte det allerede høje niveau, der er i de dan­ske årsrapporter.

Gennem diskussioner mellem aflæggere, brugere og revisorer sætter vi fokus på trends og tendenser, der kan tjene til inspiration og fremme udviklingen af god praksis.

Hent inspiration fra tidligere år

Årsrapportprisen uddeles som afslutning på en konferencedag, hvor der i løbet af dagen bliver stillet skarpt på de seneste trends i rapporteringen.

I de tidligere år har fokus været:

2022

Stiller skarpt på, hvordan vi fastholder relevansen af regnskabsdelen i lyset af de stigende krav til beretningen og bæredygtighedsrapporteringen. Gennem dagen diskuteres kravene til regnskabet og oplysninger i noterne, samt behovet for at tilpasset disse så de bedst muligt understøtter de kommende bæredygtighedsrapporter.

Præsentation pt. 1 Præsentation pt. 2 Program Kriterier Publikationer – Tendenser, Hovedprisen og diplomer

2021

Det paradigmeskifte, som er undervejs i bæredygtighedsrapporteringen, det stigende fokus på sammenhængen mellem bæredygtighedsrapporteringen og den finansielle rapportering samt de nye rapporteringskrav, som er undervejs fra EU. Se eller gense årsrapportprisen 2021, og hent programt, præsentation og one-pagers her .

Se eller gense årsrapportprisen 2021 Publikationer – Tendenser, Hovedprisen og diplomer Præsentation

2020

Ændret risikobillede – Ny strategi – Solid ESG rapportering. Hvad skal prioriteres – Strategi, forretningsmodel, ESG risikobilledet på kort og langt sigt? Hent program, præsentation og one-pagers her.

Præsentation - ESG Præsentation

2019

Fokus på forretningen og dens indvirkning. Hvad bliver de næste store skridt? Har nye forretningsmodeller medført et behov for ændringer? Skal vi fokusere mere på driftssiden og dens betydning og indvirkning i en bredere kontekst? Hent program, præsentation og one-pagers her.

Program Præsentation Mål verdensmålene Regnskabshjørnet RegTech scenen

Tidligere års vindere

Tidligere års vindere er:

Vindere 2022
Årsrapportprisen: A.P. Møller - Mærsk (øvrige nominerede: DFDS, Netcompany og Ørsted)
Diplom til Small- og Mid cap: Hartmann
Diplom til Small- og Mid cap: Nilfisk A/S

Vindere 2021
Årsrapportprisen: Carlsberg (øvrige nominerede: Novozymes, Nilfisk og Pandora)
Diplom til Small- og Mid cap: DS Norden
Diplom til Small- og Mid cap: ChemoMetec

Vindere 2020
Årsrapportprisen: Novozymes (øvrige nominerede: Arla, DFDS og DSV)
Diplom til Small- og Mid cap: Solar

Vindere 2019
Årsrapportprisen: ISS (øvrige nominerede: Novozymes, Nilfisk og Pandora)
Diplom til Small- og Mid cap: IC Group
Diplom til Small- og Mid cap: Flügger

Vindere 2018
Årsrapportprisen: Arla (øvrige nominerede: DSV, Carlsberg, ISS og Novozymes)
Diplom til Small- og Mid cap: Hartmann:
Diplom til Small- og Mid cap: Zealand Pharma

Dommerkomitéen

Dommerkomitéen repræsenterer et bredt udvalg af interessenter i og omkring årsrapporten, således at bedømmelsen tager udgangspunkt i både brugeres behov, virksomhedernes udfordringer i udarbejdelsen, revisorernes kvalitetssikring samt regulators og den akademiske vurdering af kravene til en god årsrapport.

Dommerkomitéens medlemmer er:

  • CARSTEN JUST ANDERSEN, Director Consolidation & External Reporting, ARLA
  • HENRIK GRØNNEGAARD, revisor, Director, Deloitte, samt medlem af formandsskabet i Regnskabsudvalget, FSR – danske revisorer
  • JENS HOUE THOMSEN, Senior analytiker, Jyske Bank
  • KRISTIAN KOKTVEDGAARD, Fagleder, Dansk Industri , samt medlem af EFRAG Sustainability Reporting Board
  • LISBETH FREDERIKSEN, chefkonsulent, FSR – danske revisorer og tilknyttet Regnskabsudvalget, FSR - danske revisorer
  • MICHAEL WEST HYBHOLT, Aktieanalytiker, MWH Equity Intelligence
  • PER GUNSLEV, formand for Regnskabsrådet nedsat af Erhvervsstyrelsen, og tilknyttet FSR - danske revisorer
  • PERNILLE BENBORG, Head of Group Compliance & Financial Controlling, ISS
  • SØREN KOK OLSEN, statsaut. revisor, Partner, EY, samt medlem af EFRAG Board, og tilknyttet FSR - danske revisorer
  • THOMAS RIISE JOHANSEN, professor, CBS
  • TINA AGGERHOLM, chefkonsulent, Dansk Industri

Dommerkomitéen afgør hvilke virksomheder, der skal nomineres og vinde Årsrapportprisen og diplomer på udvalgte områder.

Tina Aggerholm

Tina Aggerholm

Seniorchefkonsulent

Relateret indhold