Tillidsrepræsentanter
Tillidsrepræsentanten repræsenterer medarbejderne i faglige spørgsmål og har pligt til at fremme et roligt og godt samarbejde mellem virksomheden og medarbejderne.
Hvad er en tillidsrepræsentant?
På virksomheder, der har overenskomster, har medarbejderne typisk ret til at vælge en tillidsrepræsentant, som repræsenterer dem i faglige spørgsmål.
I alle DI-overenskomster er der regler om valg af tillidsrepræsentanten, dennes rettigheder, forpligtelser og afskedigelsesbeskyttelse.
De enkelte overenskomster kan have forskellige regler, hvorfor virksomheder altid bør undersøge reglerne i den konkrete overenskomst.
Opgaver
Tillidsrepræsentanten har pligt til at fremme et roligt og godt samarbejde mellem virksomheden og medarbejderne. Denne pligt er gensidig, og det betyder, at virksomheden ligeledes har pligt til at fremme et roligt og godt samarbejde mellem virksomheden og medarbejderne.
Tillidsrepræsentanten har typisk en central rolle i forbindelse med forhandling af lokalaftaler, da tillidsrepræsentanten både bemyndiget og berettiget til at indgå bindende aftaler for de medarbejdere, som tillidsrepræsentanten er valgt for.
Derudover er tillidsrepræsentanten medarbejdernes talerør. Tillidsrepræsentanten kan forelægge forslag, henstillinger og klager fra medarbejderne til virksomheden.
Særlige regler om opsigelse
I alle DI-overenskomster har tillidsrepræsentanten en særlig beskyttelse ved opsigelse.
Beskyttelsen indeholder typisk 1) en særlig procedure, der skal følges ved opsigelse, 2) krav om at der skal være tvingende årsager til opsigelsen og 3) i de fleste tilfælde også et særligt opsigelsesvarsel.
Læs mere om Opsigelse af medarbejderrepræsentanter - rådgivning til arbejdsgivere - DI (danskindustri.dk)