Foto: Colourbox
07.05.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Sagligt at opsige ingeniør med højt sygefravær

En ingeniør, der blev opsagt fra sin stilling i en kommune på grund af længerevarende sygefravær, havde ikke krav på godtgørelse. Det har Afskedigelsesnævnet afgjort.

Sygemeldt med stress

Ingeniøren blev ansat i en kommune 1. maj 2007, og 2. oktober 2020 sygemeldte hun sig med arbejdsrelateret stress.

Kommunen og ingeniøren var i løbende kontakt om sygefraværet for at undersøge, om ingeniøren kunne genoptage arbejdet og for at fastholde hendes tilknytning til arbejdspladsen

Efter en periode på godt tre måneder med sygemelding  indkaldte kommunen ingeniøren til en sygefraværssamtale i starten af januar 2021. Her gav ingeniøren udtryk for, at hun ikke kunne genoptage arbejdet delvist i januar 2021, og at hun først kunne starte stille op fra 1. februar 2021.

Kunne ikke genoptage arbejdet inden for rimelig tid

Efter samtalen valgte kommunen at opsige ingeniøren, idet de vurderede, at det var meget usikkert, hvornår hun ville kunne genoptage sit arbejde i fuldt omfang.  Ingeniørens langvarige fravær kombineret med det fortsat usikre perspektiv for hendes tilbagevenden til arbejdet medførte store udfordringer med at få løst opgaverne i afdelingen.

Ingeniørens forbund anførte, at opsigelsen var usaglig, og at hun derfor havde krav på en godtgørelse.

Sygefravær kunne ikke bebrejdes kommunen

Dommeren udtalte, at der var sammenhæng mellem ingeniørens sygefravær og hendes arbejdssituation, men at ingeniøren i løbet af 2020 ikke havde arbejdet sin fulde arbejdstid frem mod sygemeldingen, og at sygemeldingen ikke skyldtes ledelsessvigt eller andre forhold, som kunne bebrejdes kommunen.

Driftsmæssigt byrdefuldt

I den konkrete sag havde kommunen ikke indhentet en ny lægeerklæring for at få en lægelig vurdering af perspektivet for ingeniørens tilbagevenden til arbejdet, inden kommunen opsagde hende.

Men da ingeniøren selv havde oplyst til sygefraværssamtalen 7. januar 2021 og i høringssvar af 27. januar 2021, at hun ”håbede og forventede at kunne vende tilbage til arbejdet igen omkring den 1. februar 2021 med blid opstart og gradvis optrapning”, fandt dommeren, at kommunen kunne lægge til grund, at ingeniøren i betragtelig tid efter 1. februar 2021 ikke ville kunne genoptage sit arbejde i bare nogenlunde fuldt omfang.

Dommeren udtalte, at det ofte vil være driftsmæssigt byrdefuldt for en kommune, at en medarbejder først forventes at kunne vende gradvist tilbage til arbejdet inden for 3-6 måneder.

På den baggrund fik kommunen medhold i, at ingeniørens fravær medførte så væsentlige driftsmæssige gener, at kommunen var berettiget til at opsige ingeniøren på grund af sygefravær, og at ingeniøren derfor ikke havde krav på godtgørelse.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Afskedigelsesnævnets afgørelse af 5. februar 2024 i sag nr. FV2023-1085.

DI's råd

Sagen viser, at det er vigtigt at håndtere længerevarende sygefravær korrekt. Det er en god idé, at virksomheden har en sygefraværspolitik, hvor det fremgår, hvordan sygefravær håndteres, lige som det ofte er en god idé at håndtere sygefraværet løbende.

En opsigelse kan være berettiget, hvis medarbejderens sygefravær giver væsentlige driftsmæssige problemer, og der fortsat er usikkerhed om, hvornår medarbejderen kan genoptage sit arbejde i fuldt omfang.

Virksomheden kan i den forbindelse bede medarbejderen om en lægeerklæring, hvoraf det fremgår, hvornår medarbejderen forventes at kunne genoptage sit arbejde helt eller delvist.

Det er en konkret vurdering i hver enkelt sag, om det er sagligt at opsige på grund af sygefravær.

Læs mere om Sygefraværssamtaler og dokumentation - klik her for rådgivning - DI (danskindustri.dk)

Tilmeld dig kurset: Håndtering af svære sygeforløb (danskindustri.dk)

Vejledninger

Vejledning om håndtering af medarbejderes sygdom og krav til dokumentation under sygefravær

Hent

Skabeloner

Skabeloner til sygefravær og dokumentation

Hent

Skabeloner

Sygefraværspolitik

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.