DI Mener:
Flere kvinder styrker konkurrencekraften
Virksomhederne har brug for alle talenter uanset køn
Gode idéer opstår, når folk med forskellige baggrunde, erfaringer og køn mødes. Det gælder også ude i de danske virksomheder, hvor en mangfoldig medarbejderstab er med til at styrke både innovations- og konkurrencekraften.
Lige nu er blot en tredjedel af alle heltidsansatte i den private sektor kvinder. Det medfører en ubalanceret og uhensigtsmæssig kønsfordeling. Derfor mener DI, at vi skal gøre en indsats for at få flere kvinder til at søge job og gøre karriere i den private sektor.

Getty Images
Vi har brug for flere kvindelige ledere
Jo højere vi kommer op i ledelseslagene, desto færre kvinder ser vi. På mellemlederniveau går det fint med en andel af kvinder på 30,8 pct., som ligger tæt på andelen af kvinder blandt de beskæftigede i den private sektor (33 pct.). Men i de øverste ledelseslag er dette langt fra tilfældet. På direktør/VP-niveau er andelen af kvinder på 22,8 pct. og blandt adm. direktører/CEO’s er kvindeandelen på 12,8 pct.
Ser man på tallene, øges andelen af kvinder på de enkelte ledelseslag år for år, men udviklingen er stadig kun i første gear. Der skal mere til, hvis vi skal op på fuld speed.
DI mener, at det er vigtigt at have en balanceret kønssammensætning på ledelsesgangene. Derfor har vi brug for flere kvindelige topledere. Det er vigtigt for DI’s medlemmer, at så mange som muligt – uagtet køn – har lyst til og mulighed for at skabe sig en karriere – og lederkarriere – i det private erhvervsliv. Virksomhederne skal have mulighed for at rekruttere blandt både mænd og kvinder, ellers går de glip af talenter. Ligeledes går de glip af de fordele, der hører med en god kønsdiversitet. Det kan være alt fra styrket innovation, bedre kundeforståelse og større medarbejdertilfredshed.
Sådan kommer vi i mål
Der findes ikke et quick fix til at få flere kvinder over i den private sektor og frem på ledelsesposterne. DI mener, at vi skal sætte ind på flere områder for at komme i mål.
Det er nødvendigt at gøre op med den ubevidste bias, som vi alle bærer med os, og som bl.a. stammer fra de kønsstereotype forestillinger om kvinder og mænd, der stadig hersker i vores samfund. Mange forbinder f.eks. automatisk en leder med en mand, og det kan være en hindring for kvinders vej mod en lederkarriere.
Undersøgelser viser bl.a., at kvinder står for størstedelen af de tidsufleksible opgaver i hjemmet, som at hente og bringe børn, og tager samtidig langt størstedelen af barselsorloven. DI mener, at det vil fremme kvinders karriereveje, hvis mænd og kvinder i højere grad deler barselsorloven mere ligeligt.
DI har udarbejdet en række anbefalinger, som de enkelte virksomheder kan følge for at få flere kvinder frem til toplederposter. Se Flere kvinder i ledelse – Anbefalinger og best practice