Forlig om Pleje og Omsorg Overenskomsten
DI og FOA – Fag og Arbejde indgik 21. marts 2023 en 2-årig aftale om Pleje og Omsorg Overenskomsten, som dækker medarbejdere, der arbejder med pleje og omsorgsopgaver.
Forlig
DI og FOA er 21. marts 2023 blevet enige om fornyelse af Pleje og Omsorg Overenskomsten.
Overenskomsten omfatter blandt andet ikke-uddannede medarbejdere, hjemmehjælpere, social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter.
Timeløn, særlig opsparing og genebetalinger
Normaltimelønnen stiger med 6,00 kr. pr. 1. marts 2023 og med 5,75 kr. pr. 1. marts 2024
Øvrige genebetalinger stiger med 4,5 pct. i 2023 og 3,5 pct. i 2024
Bidraget til særlig opsparing stiger med 2 procentpoint pr. 1. marts 2024. Herefter udgør bidraget til særlig opsparing i alt 9,00 pct.
Pension
På overenskomsten ændres henholdsvis arbejdsgivers og lønmodtagers bidrag til pensionen. Pr. 1. juni 2023 udgør arbejdsgiverbidraget 6,95 pct, og at arbejdstagerbidraget udgør 0,4 pct. for medarbejdere, som efter det fyldte 18 år har haft mindst 5 måneders beskæftigelse i virksomheden og er beskæftiget mindst 8 timer pr. uge.
Pr. 1. juni 2023 udgør arbejdsgiverbidraget 10,95 pct, og arbejdstagerbidraget udgør 2,4 pct. for medarbejdere, som efter det fyldte 18 år har haft mindst 11 måneders beskæftigelse i virksomheden og er beskæftiget mindst 8 timer pr. uge.
Ændring af tillæg ved arbejde på særlige tidspunkter
Parterne er enige om at simplificere betalingen ved arbejde på særlige tidspunkter. Dette sker ved at afskaffe reglen om 3/37 i Pleje og omsorg overenskomstens § 18, stk. 5. Samtidig forhøjes tillæggene for arbejde i på særlige tidspunkter i overenskomstens § 18, stk. 1 for de medarbejdere, der er omfattet af § 18, stk. 5. Ændringen træder i kraft 1. juni 2023.
Ændring regler om søgnehelligdage
Parterne er enige om ændre § 23 om helligdage for, at disse regler også bliver simplere at administrere. Fremover reduceres der i timer, når der falder en søgnehelligdag, hvor der tidligere har været givet erstatningsfrihed.
Mulighed for 12 timers vagter ved tilrettelæggelse af arbejdet
Parterne har aftalt en forsøgsordning i overenskomstperioden, hvor det visse betingelser bliver muligt at aftale 12 timers vagter. Det er en forudsætning, at medarbejdere er ansat på mindst 32 timer, og at arbejdstiden enten placeres på mindre end 5 dage i de uger, hvor der indgår vagter over 1o timer eller at medarbejderne garanteres mere weekendfrihed.
Små selvstyrende teams
Parterne har drøftet muligheden for at støtte pilotprojekter på virksomheder, hvor man udvikler nærmere rammer for, hvordan man kan sætte medarbejderne mere fri i deres planlægning af besøg. Dette kan eksempelvis ske via små eller selvstyrende teams, der hvor de lokale rammer giver mulighed herfor. Parterne er enige om at støtte sådanne pilotprojekter i overenskomstperioden.
Styrkelse af det lokale samarbejde
Aftalen giver tillidsrepræsentanten bedre adgang til at mødes med nye kollegaer, og der må generelt ikke lægges hindringer i vejen for organisering af medarbejderne. Desuden kan valg af tillidsrepræsentanter foregår i arbejdstiden.
Nye regler for betalt barsel
Overenskomsternes barselsbestemmelser tilpasses de nye orlovsperioder. Far/medmor har fået øremærket yderligere 2 ugers orlov med løn, og forældrene har herudover fået yderligere 2 ugers løndækket orlov, der kan deles mellem dem.
Det giver samlet set 39 ugers orlov med løn efter fødselstidspunktet modsat de 35 uger, som der er i dag.
De lokale parter kan udpege en uddannelsesrepræsentant
Parterne anbefaler, at der udpeges en uddannelsesrepræsentant, hvis der er lokal enighed om det. Uddannelsesrepræsentanten skal bistå virksomhed og medarbejdere i arbejdet med uddannelse efter overenskomsternes bestemmelser.
Implementering af arbejdsvilkårsdirektivet
Overenskomstfornyelsen implementerer arbejdsvilkårsdirektivet i overenskomsten, der nu indeholder nye regler om bl.a. oplysningspligter i ansættelsesbeviser. Fornyelsen erstatter de hidtidige regler om ansættelsesbeviser.
Mere fleksible ferieregler
Parterne er blevet enige om, at en virksomhed og en tillidsrepræsentant skal have mulighed for at indgå en lokalaftale, der fraviger ferielovens bestemmelser. Det kan eksempelvis aftales, at medarbejderne tildeles op til 5 ugers ferie ved ferieårets start den 1. september, og at virksomheden kan varsle ferie til afholdelse på et tidspunkt, hvor ferien endnu ikke er optjent.
Fokus på natarbejderes helbred
NFA’s (National forskningscenter for arbejdsmiljø) anbefalinger om natarbejde bliver indarbejdet i Overenskomsten. Der skal ved natarbejde af et vist omfang tilbydes yderligere helbredskontrol samt begrænsning af gravides natarbejde.
Tillidsrepræsentanter har ret til frihed til deltagelse i indkaldte informationsmøder
I forbindelse med indgåelsen af fornyelsesaftalen er der samtidig indgået en aftale om, at tillidsrepræsentanter har ret til frihed med løn til deltagelse i nærmeste informationsmøde indkaldt af forbundet. Denne ret gælder frem til urafstemningens afslutning.
OBS
Både arbejdsgivere og lønmodtagere skal godkende forligsmandens mæglingsforslag ved afstemning, før de nye overenskomster træder i kraft.
Virksomheder skal først tage højde for de nye regler og satser, når alle overenskomster er blevet vedtaget. Indtil da gælder overenskomsten for 2020-2023.
Regulering af løn, tillæg mv. skal derfor først ske med tilbagevirkende kraft fra den 1. marts 2023, når den nye overenskomst er endeligt trådt i kraft.
Du kan holde dig opdateret om overenskomstforhandlingerne på di.dk/ok2023 eller ved at tilmelde dig nyhedsbrevet Personale Update.