Grafik: Dansk Industri
25.03.23 OK2023 Nyheder

Mæglingsforslag sendt til afstemning

Forligsmand Jan Reckendorff fremsatte lørdag den 25. marts 2023 et mæglingsforslag om fornyelse af overenskomsterne på det private arbejdsmarked. Mæglingsforslaget skal vedtages af både arbejdsgivere og lønmodtagere, før de nye overenskomster træder i kraft. Afstemningsresultatet bliver offentliggjort onsdag den 12. april 2023.

Mæglingsforslaget

Mæglingsforslaget omfatter for det første de overenskomster, hvor parterne på det enkelte område er blevet enige om vilkårene for at forny overenskomsten. Det drejer sig i alt om overenskomster, der omfatter 98 pct. af de involverede lønmodtagere.

For det andet fastsætter mæglingsforslaget vilkårene for at forny de overenskomster, hvor parterne på det enkelte område ikke har kunnet blive enige.

Herudover indeholder mæglingsforslaget nogle yderligere bestemmelser, der er fælles for samtlige overenskomster under DA/FH-området.

Læs forligsmandens mæglingsforslag

Resultat af afstemning den 12. april 2023

Forligsmanden har udarbejdet mæglingsforslaget i samarbejde med DA og FH, og forslaget skal godkendes ved afstemning i de berørte organisationer. Hos fagforbundene er det medlemmerne selv, som stemmer, mens det hos arbejdsgiverorganisationerne er DA’s hovedbestyrelse. Her er DI repræsenteret.

Begge parter stemmer ja eller nej til det samlede mæglingsforslag. Enten er alle overenskomstaftaler vedtaget, eller også er de alle forkastet. Så selv om enkelte grupper medarbejdere inden for forskellige brancher stemmer nej, er det kun det samlede resultat, der tæller.

DA og FH har aftalt, at resultatet af afstemningen skal foreligge onsdag den 12. april 2023, kl. 10, og Forligsinstitutionen vil senere samme dag offentliggøre resultatet.

Risiko for konflikt ved nej

Hvis lønmodtagerne forkaster mæglingsforslaget fra forligsmanden, bliver der konflikt. Storkonflikter er sjældne i Danmark, men de er en risiko under alle overenskomstforhandlinger. Sidst de private overenskomstforhandlinger endte i konflikt var i 1998.

I forbindelse med OK2023 vil en mulig konflikt træde i kraft 17. april - på femtedagen efter et nej til forligsmandens mæglingsforslag.

De gamle overenskomster gælder

De nye overenskomster træder først i kraft, når både arbejdsgivere og lønmodtagere har vedtaget forligsmandens mæglingsforslag. Virksomheder skal derfor først tage højde for de nye regler og satser, når mæglingsforslaget er vedtaget.

Regulering af løn skal derfor først ske med tilbagevirkende kraft fra den 1. marts 2023 (eller den dato, overenskomstparterne har aftalt), når de nye overenskomster er endeligt trådt i kraft.

Indtil da gælder overenskomsterne for 2020-2023.

DI vil informere nærmere om de nye overenskomster, når forligsmanden har offentliggjort resultatet af afstemningen.

Fakta

Reglerne for lønmodtagernes afstemning er beskrevet i forligsmandslovens § 11:

"Inden for hvert forbund (fagforening, fagforeningsafdeling) træffes afgørelsen af dets stilling til et mæglingsforslag enten ved urafstemning eller af en dertil kompetent forsamling. Til forkastelse af et mæglingsforslag ved urafstemning på arbejderside kræves, at et flertal af de i afstemningen deltagende har stemt imod forslaget. Hvis mindre end 40 pct. af de stemmeberettigede har deltaget i afstemningen, kræves tillige, at mindst 25 pct. af de stemmeberettigede har stemt imod forslaget."

Flere OK2023-nyheder

Se alle nyheder om OK2023

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.