Elektro-Isolas Klimaklar SMV rejse

Hør, hvordan Elektro-Isola har arbejdet med deres CO2-aftryk gennem projekt Klimaklar SMV.

Elektro-Isola A/S

Foto: Fremstillingsindustrien

Elektro-Isola

Elektro-IsolaSiden 1921 har Elektro-Isola A/S fremstillet og forædlet nogle af verdens bedste kompositmaterialer i glas, bomuld og papir. I dag er vores komponenter en afgørende del af maskineriet i vindmøller, hospitalsscannere, luft- og rumfartsindustrien, partikelacceleratorer og andre højteknologiske funktioner i det globale samfund.

Antal medarbejdere: 140

Omsætning: Offentliggøres ikke

Industri: Vind, hydraulik, e-mobilitet, medico, defence, transport etc.

image1925.png

Hvad var jeres motivation for at være med i Klimaklar SMV?

  • Ifbm. tiltrædelse af ny direktør i 2020, fik vi defineret tre nye strategiske pejlemærker, hvor ”Omverden” er et af de tre pejlemærker vi ønsker at arbejde efter.

  • Hos Elektro-Isola har vi altid betragtet os som en ”ordentlig” virksomhed, der tager ansvar for os selv, vores medarbejdere og vores omgivelser. Derfor var det helt naturligt for os at få kortlagt vores CO2-aftryk mhp. at finde frem til, hvilke forbedringstiltag som på kort, mellem og lang sigt kan give den største impact.

  • Vi er endnu ikke selv blevet mødt af krav fra vores kunder om hverken dokumentation eller målsætninger for CO2-aftryk, men har en forventning om at blive det i fremtiden.

Hvad har barriererne været for at komme i gang?

  • Der har ikke været nogle egentlige barrierer. Vi har været så heldige at have haft en dygtig ingeniørstuderende med speciale i bæredygtig energiledelse tilknyttet i et praktikforløb, som har lagt en del ressourcer i projektet.

Hvad fik I ud af projektet?

Først og fremmest fik vi kortlagt vores CO2-aftryk, inddelt i Scope 1, 2 og 3. Allerede inden vi deltog i projektet, havde vores ingeniørpraktikant sammen med en ekstern rådgiver arbejdet på at lokalisere forskellige optimeringstiltag samt regne på besparelser (finansielt) ved disse. Klimaklar SMV gav anledning til også at få regnet på den klimamæssige besparelse ved tiltagene.

Derudover blev vi introduceret til Science Based Targets, som vi nu overvejer at committe os til.

Efter vores deltagelse i projektet, har vi haft Viegand Maagøe forbi til at holde oplæg på vores årlige strategi- og bestyrelsesseminar. Oplægget, som handlede om Elektro-Isolas Klimaklar SMV-rejse skulle tilsikre, at alle de ting vi har taget med os fra projektet ikke blot skal ligge hos få personer i organisationen, men skal bredes ud til hele organisationen, startende fra topledelsen og bestyrelsen.

 

Det lærte vi om vores CO2 aftryk

I denne del dykker vi ned i Elektro-Isolas resultater og læringer i projektet.

  1. Beregninger:

Beskriv hvilke resultater I fik, da I beregnet jeres CO2-aftryk - både det direkte og indirekte. Herunder energiforbrug, transport m.m. (Scope 1, 2 og 3)

  • Scope 1 står for ca. 22% af vores samlede udledning. Heraf udgør naturgas >99%.

  • Scope 2 står for ca. 9% af vores samlede udledning. El udgør 100% af vores scope 2.

  • Scope 3 står for de resterende ca. 69% af vores samlede uedledning. Heraf kommer størstedelen af udledningen fra indkøbet af de materialer (glas, bomuld, papir samt resiner), som vi benytter til at fremstille vores kompositmateriale.
  1. Anbefalinger:

Hvilke konkrete anbefalinger fik I til at kunne arbejde videre med en strategi for reduktion af virksomhedens CO2-aftryk?

Anbefalingerne tog udgangspunkt i de forbedringstiltag, som vi allerede inden vores deltagelse i projektet havde lokaliseret. Vi blev bekræftet i, at det var de rigtige ting vi havde haft fokus på. Anbefalingen blev derfor at få sat gang i tiltagene.

Hvordan vil I arbejde videre med ovenstående anbefalinger?

Vi er allerede blevet bevilliget tilskud fra Energistyrelsen til nogle af de forbedringstiltag, der er blevet regnet på. Disse skal derfor igangsættes.

  1. Markedsføring og kommunikation

Hvilke anbefalinger fik I til markedsføring og kommunikation af virksomhedens reduktionsplaner til nuværende og fremtidige kunder?

Helt overordnet, at det er alfa og omega at have styr på tallene. Man skal være helt sikker på, at det man kommunikerer, er korrekt. Ellers risikerer man at blive anklaget for ”greenwashing”.

Vi vil internt og eksternt i vores kommunikation gerne være sikre på at vi kommunikerer korrekt.

Næste skridt

1. Hvordan vil I arbejde videre – helt overordnet?

Først og fremmest skal vi have igangsat de forbedringstiltag, som vi allerede er blevet bevilliget tilskud til. Derudover kigger vi i øjeblikket ind i vores fremtidige strategi. Her skal vi have fastlagt, hvordan vi skal håndtere det pejlemærke der hedder ”Omverden”.

Sidst, men ikke mindst, går vi i øjeblikket med overvejelsen om at tilslutte os Science Based Targets og gerne med et ambitiøst mål.

2. Hvad er dit bedste råd til andre der gerne vil i gang?

Kom i gang. Når først I får kortlagt jeres CO2-aftryk, giver det motivation til at forbedre sig.

Relateret indhold