Folkets hus

Huset på Enghavevej var bestilt af arbejderbevægelsen og blev, da det stod færdigt i 1956, et samlingspunkt på Vesterbro i København. Huset kan betragtes som en maskine af effektivt udnyttede kubikmeter og praktiske indretninger med stor fleksibilitet.

Kort beskrivelse

Tekst af Marie-Louise Høstbo fra bogen Hemmelige Steder
Vilhelm Lauritzens erfaring, hans humanistiske tilgang til funktionalismen og respekt for kunsten og dens betydning bragte dog langt mere ind i Folkets Hus end kolde maskindele. Lauritzen var ikke alene idealist, han besad også overblik og gennemtænkte både bygge- og brugsproces. Huset er opført i jernbeton, og i den efterfølgende bearbejdning er det tilført en rigdom af detaljer.

Den farveglade Lauritzen udvalgte nøje farverne til huset, og kunstnerne blev tidligt i processen udvalgt til udsmykningsopgaver og involveret i byggeriet. For den 15 meter høje nordvendte facademosaik stod Dan Sterup-Hansen. Lauritzen tegnede også møbler og lamper til huset, og den bevidste stillingtagen til og brug af kunst, farver, materialer og mønstre gjorde folkemaskinen imødekommende og let at bruge.

Skalaen er nøje afstemt, således at man selv i de store forsamlingsrum hverken føler sig overset eller væk. Her er gulvets geometriske mønster og rummenes og dørenes dekorative træpanelering, de farvede vægge samt direkte lys fra store vinduespartier i trappeløbene væsentlige og vigtige elementer.

Huset emmer af musikalitet og kreativitet i fin overensstemmelse med den aktuelle anvendelse som ramme om spillestedet VEGA. Bygningen, der er fredet, fungerer fortsat som et imødekommende samlingssted for et stort publikum.

Fakta

Byggeår: 1956

Arkitekt: Vilhelm Lauritzen

I samarbejde med: Arbejderbevægelsen

Status: Fredet

Lokation: Enghavevej 40, 1674 København

Foto: Marie-Louise Høstbo

Relateret indhold