Ørstedhus

Ørstedhus på Vesterbro er et godt eksempel på Kaj Gottlobs forening af nyklassicismen og funktionalismen – og her spiller beton en vigtig rolle.

Kort beskrivelse

Tekst af Marie-Louise Høstbo fra bogen Hemmelige Steder
Ørstedhus er i Kaj Gottlobs oeuvre en overgangsbygning, hvor han bevæger sig fra nyklassicisme mod funktionalisme. Sankt Lukas Kirke i Aarhus stod færdig i 1926 og viser Gottlobs klassiske skoling, som også må være blevet formet af hans arbejde med restaurering af ældre bygningsværker. Gottlob lod sig inspirere af funktionalismens strømninger, og i Ørstedhus samles de to retninger.

Vægge og søjler beklædt med metalpaneler, halvcirkler og grafiske mønstre samler rummet, hvorfra den skulpturelle trappe nærmest suger én op igennem de mange etager. Med sine industrielle referencer illuderer huset en fabrik, der sætter effektiviteten i højsædet.

Dette giver sig ligeledes til udtryk i facaden. Den in situ-støbte betonforskalling foregriber senere betonelementbyggeri i sin fagopdelte geometri med forskallingens moduler udført i rillet og raffineret detaljering, som danner delikate relieffer i den store facade.

Den trefløjede bygning er symmetrisk opbygget om et nietagers parti, der mod Vester Farimagsgade er fremskudt fra bygningskroppen, mens de to tilstødende sidefløje på hver seks etager følger de to omkringliggende gadeforløb. Den imposante bygning udstråler, at hér sker der noget – allerede i stenbelægningen i indgangspartiet viser grafiske sorte og hvide striber retningen, og i foyeren føler man sig som besøgende hensat til en skyskraber i elegante New York i 1930’erne.

Mod gården hersker en højere grad af simplicitet. Her har arkitekten rykket trappen ud i facaden med et vinduesbånd, der følger trappeløbets form. Vinduesfalsene er overalt i beton, og vinduesrammerne i metal – to ofte benyttede materialer i funktionalistisk arkitektur.

Æstetikken var ny, men respekten for det gode håndværk var stadig til stede i den in situ-støbte bygning, som Gottlob valgte at afslutte med et kobbertag. Opført som kontorhus og hovedsæde for entreprenørfirmaet Christiani & Nielsen fik huset således et tag, der matchede byens øvrige monumentale magtbastioner.

Fakta

Lokation: Vester Farimagsgade 41, 1606 København V

Arkitket: Kaj Gottlob

Opført: 1934

Foto: Marie-Louise Høstbo
Foto: Marie-Louise Høstbo
Foto: Marie-Louise Høstbo
Foto: Marie-Louise Høstbo

Relateret indhold