Osramhuset

Søren Madsen var en virkelysten forretningsmand, og da et af hans firmaer, Dansk Osram A/S, skulle udvides med en administrationsbygning og et lager, blev den nyeste betonteknik bragt i spil, da Karl Weidemann Petersen tegnede bygningerne.

Kort beskrivelse

Tekst af Marie-Louise Høstbo fra bogen Hemmelige Steder
Siden da er lagerbygningen revet ned, men administrationsbygningen ligger stadig i Valhalsgade på Ydre Nørrebro. Området var tidligere meget blandede boliger, småindustri og andet erhverv. På trods af den varierende bebyggelse skilte Petersens bygning sig ud i gadebilledet, da den var opført i betonelementer, som var præfabrikeret på Højgaard og Schultz' fabrik og monteret på stedet.

Materialet var helt nyt, og chokbeton et teknologisk fremskridt. Ved kraftigt at ryste betonen i støbeformen opnåede den større styrke og en mere ensartet overflade. Senere blev materialet brugt til mange af de etageboliger, som blev opført op gennem 1950'erne og 1960'erne.

Elementerne til Osramhuset er støbt med rig detaljering, og den ensartede beton har givet et roligt underlag for de reliefskabende profiler - de forskellige elementer fungerer som en samlet komposition.

I stueetagen er glassene sat i vinduerne fra bagsiden, hermed står de diagonale opsporinger i elementerne klart frem i facaden. Elementerne har en dekorativ effekt og iscenesættes ligeledes i hjørnet, hvor bygningen brydes op, og reliefmotivet bliver meget markant.

Indvendigt rummer bygningens interiør en dekorativ funktionalisme med udstillingsskabe og en svungen trappe med metalgelænder. På reposen brydes dagslyset igennem det store vinduesparti, hvor en dekoration udformet i neon af en glødepære på matteret glas, vidner om bygningens oprindelige brugere.

I dag, hvor Osram for længst er flyttet ud, er bygningen et kulturhus, men glødepæren i neon lyser stadig i facaden over indgangen.

Fakta

Arkitekt: Karl Weidemann Petersen

Entreprenør: Højgaard og Schultz

Opført: 1952-1953

Lokation: Valhalsgade 4, 2200 København N

Foto: Marie-Louise Høstbo
Foto: Marie-Louise Høstbo
Foto: Marie-Louise Høstbo
Foto: Marie-Louise Høstbo

Relateret indhold