Roskilde Universitetsbibliotek

Roskilde Universitetsbibliotek er en lang treetagers bygning. Bygningen viser et sublimt samspil mellem tunge, pladsstøbte betonkonstruktioner og lette glasfacader.

Kort beskrivelse

Universitetsbiblioteket fra 2001 ligger i udkanten af Roskilde Universitetscenter. Planen med biblioteket var at skabe et åbent, lyst og imødekommende rum med specielt indrettede arbejdspladser for de studerende og ansatte på Roskilde Universitetscenter. 

Indgangen til biblioteket findes i gavlen i den del af bygningen, der er bygget op om store glasfacader. Glasfacadens tonede glas reflekterer omgivelserne og afslører derfor ikke rummets indre. Derimod giver det biblioteksbesøgende en flot udsigt til søen og haven. Biblioteket er indrettet med 112 arbejdspladser til studerende. Heraf er 88 af pladserne installeret med stationære computere, og de restende 24 pladser er til enge medbragte computere.

Udlånsafdelingen dækker et areal på 2.300 kvadratmeter og har en dobbelt etagehøjde på otte meter. Rummet er sammenbygget med den lange fløjs to etager, hvoraf den øverste del er en åben balkon. Bygningen bæres af store betonrammer, der går på tværs af rummet. Det giver en god opdeling af rummet og skaber fleksible placeringer af bogreolerne.

Biblioteksgulvet er støbt i beton, hvilket giver et råt æstetiske udtryk, som matcher den synlige betonramme. Derudover påfører det gulvet en høj slidstyrke, som gør det modstandsdygtigt overfor bibliotekets mange besøgende.

Fakta

Byggeår: 2001

Arkitekt: Henning Larsen Architects

Landskabsarkitekt: Torben Schønherrs tegnestue

Ingeniør: Carl Bro A/S

Lokation: Aboretvej 1, 4000 Roskilde

Foto: Thomas Juul Andersen
Foto: Thomas Juul Andersen
Foto: Thomas Juul Andersen
Foto: Thomas Juul Andersen
Foto: Thomas Juul Andersen
Foto: Thomas Juul Andersen
Foto: Thomas Juul Andersen
Foto: Thomas Juul Andersen

Relateret indhold