Scanticon

Scanticon er i dag Handelsfagskolen Skåde. På Google kan det meste afsøges – men kortfunktionen giver ikke mange oplysninger om Handelsfagskolen i Skåde uden for Aarhus. På oversigtskortet næsten forsvinder det store bygningsanlæg, der er tegnet af Friis & Moltke i samarbejde med landskabsarkitekten Sven Hansen og opført som kursuscenteret Scanticon i 1969.

Kort beskrivelse

Af Marie-Louise Høstbo, fra Hemmelige steder. Arkitektens guide til særlige bygningsværker i det midtjyske.

Med beplantning på de store tagflader går den store bygning i et med det omkringliggende landskab. I virkeligheden er indgangen placeret øverst på bakken, den langstrakte facade knækker, da bygningsdelene er vinklede og dermed nænsomt tilpasset de kuperede omgivelser. Receptionsarealet strækker sig horisontalt i den øverste del af anlægget, og det afsluttes i hver ende af fællesfunktioner. Undervejs er imponerende trappeløb placeret med adgang til de underliggende etager, der følger faldet i landskabet. Inderst i byggeriet ligger flere fællesfunktioner, blandt andet er en bar godt gemt inde i terrænet. Mod landskabet er værelserne placeret i forskudte fløje, der følger bakken og opbryder bygningsmassivet.

I Skåde er den ruinøse fornemmelse allestedsnærværende. Det er et kompromisløst byggeri skabt af visionære bygherrer i samarbejde med arkitekter og fagfolk. Opført i in situ-støbt beton, der stolt blotter de tydelige spor fra forskallingsbrædderne og vidner om et byggeri, der er opstået i en sælsom æstetisk pagt med naturen, i en vel nærmest symbiotisk forening. Bygningen synes forankret til stedet og giver et indtryk af altid at have ligget her, vokset ud af landskabet for at lade landskabet vokse op ad sig.

Det er natur og arkitektur i skøn forening. Her er en jordbunden monumentalitet i placeringen og integrationen i landskabet. Bygningen understreger en styrke i den rå naturs umiddelbarhed, hvor en tilsyneladende grov detaljering rummer et væld af oplevelser.

Fakta

Byggeår: 1969

Arkitekt: Friis & Moltke

Landskab: Sven Hansen

Foto: Marie-Louise Høstbo
Foto: Marie-Louise Høstbo
Foto: Marie-Louise Høstbo

Relateret indhold