15.12.23 Nyheder

Sammen om en mere bæredygtig fremtid

En milepæl for byggeriets grønne omstilling blev sat, da Byggeriets Handletank for Bæredygtighed i går afholdt sit afsluttende stormøde. Mere end 60 virksomheder fra hele byggeriets værdikæde og 130 branchefolk samt en række organisationer har sammen udviklet og skabt enighed og engagement i konkrete handlingsforslag til branchen. Handlingsforslag, som skal skubbe branchen i den rigtige retning.

Efter 5 måneders intensivt arbejde og efter en stor indsats fra alle de deltagende virksomheder og branchefolk er handletankes samlede og grundigt gennemarbejdede handlingskatalog til branchen ved at være klar.

Handletankens arbejde viser en enig branche, der samarbejder om at accelerere den bæredygtige udvikling. Og en branchen, som har en stor betydning i samfundet og i den grønne omstilling. Alle har et ansvar og alle er en del af løsningen. 

Fokus på CO2, biodiversitet og cirkulær økonomi

Med Byggeriets Handletank for Bæredygtighed har vi styrket branchens samarbejde med den grønne omstilling. En styrke i Handletankens arbejde er, at der ses holistisk på bæredygtighed. Der er ikke længere udelukkende fokus på CO2 udledning, men også på biodiversitet og cirkulær økonomi. Dette adskiller handletankens arbejde fra de oprindelige klimapartnerskaber, da handletanken har et bredere og mere fremtidssikret perspektiv på bæredygtighed.

 
Initiativerne i Byggeriets Handletank for Bæredygtighed er mere vidtrækkende og ambitiøse end tidligere initiativer som fx Klimapartnerskabet. Handletankens initiativer inkluderer ikke alene CO2, men i også andre centrale fokusområder, som biodiversitet og cirkulær økonomi. Især sidstnævnte områder var der enighed om, at branchen endnu mangler data og koordineret viden.
 
Byggeriet tegner sig for 30 % af det samlede tab af biodiversitet - og som det blev sagt - biodiversitet handler om meget mere end insekter på forruden.
 
Der er lagt op til offentliggørelsen af et spændende og relevant samlet handlingskatalog med i alt 34 grundigt gennemarbejdede anbefalinger, hvoraf 10 anbefalinger er prioriteret og 5 er udvalgt som fyrtårnshandlinger, som branchen umiddelbart kan gå i gang med. Nu skal de sidste input fra det afsluttende møde i handletanken bearbejdes og den endelige rapport fra branchen skal gøres klar til offentliggørelse den 25. januar.

Relateret indhold