23.04.21 DI for iværksættere Månedens iværksætter

Iværksætterportræt: PentaLock

PentaLock er en dansk startup med rødder i Aalborg. PentaLock er en ny digital løsning til cykellåse, som gør at en stjålet cykel ikke længere kan videresælges eller bruges. PentaLock udsprang af Thomas Martin Jessen og Emil Norups frustration over stjålne cykler, og under deres speciale udviklede de idéen til PentaLock.

DI har talt med de to founders, Emil og Thomas. I dette portræt kan du læse mere om PentaLock’s udvikling, og hvorfor det er værdifuldt at have en stærk bestyrelse i en startup.

Hvordan kom virksomheden, PentaLock, til verden og hvilken udviklingsproces har I været igennem?
Ideen til PentaLock startede som vores specialeprojekt på Aalborg Universitet, hvor vi startede med at ville løse problemet med cykeltyveri, efter vi flere gange har fået stjålet vores cykler. Her fik vi input fra alt fra politi og forsikringsselskab til en tidligere professionel cykeltyv. Løsningen blev et produkt som gør at tyve ikke kan bruge eller sælge cyklen hvis den er stjålet.

I 2017 sagde vi vores job op og gik fuldtid i PentaLock. Siden da har vi været med i Innovationsfondens InnoFounder-program, vundet Danish Tech Challenge, en pris på 500.000 kr., rejst over 10 mio. kr. i kapital fra private investorer og fonde samt lige rundet ti ansatte.

Hvad har det betydet for jer at få erfarne folk i bestyrelsen? Og hvordan bruger I bestyrelsen?
Vi har i dag en super stærk bestyrelse, hvilket har utrolig stor betydning, da vi i dag bruger dem aktivt til sparring og rådgivning. De er især gode til at presse og holde os fokuserede på f.eks. produktion, salg og markedsføring. En erfaring som gør, at vi kan styre virksomheden i den rigtige retning. Et eksempel kunne være, at vi start 2020 besluttede at forlænge vores udviklingstid yderligere for at gøre vores lås elcykel-kompatibel. Set i bakspejlet var det utrolig vigtigt, da markedet for elcykler i dag er under enorm vækst og forventes at blive det største mobility-marked i fremtiden.

Hvad har været den største udfordring ved at starte egen tech-virksomhed, og hvordan har I tacklet dette?
Vores største udfordring har været det med at udvikle et produkt som består af både mekanik, hardware og elektronik. Hvor produktet skal tages fra design til produktion, hvilket indebærer optimering, test, godkendelser, produktionsopsætning osv. før der er et produkt, som er klar til at blive solgt. “Hardware is different”, da vi ikke kan lave en softwareopdatering, der løser hardwareproblemer.

Hvad er jeres vækstplaner for PentaLock?
Vi ønsker at disrupte måden man tænker cykellås i dag, da måden man låser sin cykel i dag, svarer til at man stadig skulle låse sin bil med en ratlås. Hertil har vi også en række nye produkter og services i pipelinen, som vil gøre cykler mere smarte og brugervenlige for cykelejerne. Af vores nuværende produkt er vores vækstplaner og ambitioner at nå 100.000 solgte enheder inden for fem år til både EU og USA.

Hvad er jeres gyldne råd til andre iværksættere?
Netværk og at omgive sig med folk som er klogere, har mere erfaring og er bedre end du selv er. Det er alt fra bestyrelse, rådgivere og ansatte – her har vi selv ansat flere, som har været på arbejdsmarkedet længere end vi har levet. Det gør, at vi ikke behøver begå de samme fejl og kan tage ved lære af deres erfaring.

 

 

Foto: Pentalock

Relateret indhold