Tid til at vende Europas fremtid

Europa har alle forudsætninger for at lykkes. De senere års kriser har bevist værdien af det europæiske samarbejde og dets styrke til at løse store udfordringer.   

Men balancerne i verden er ved at tippe. EU's globale rolle og vores velstand og sikkerhed bliver udfordret.  

Europa har alt at tabe.  

Europa er tynget af EU’s tunge bureaukratiske processer, højere energipriser, sværere adgang til finansiering, komplekse regler og lange godkendelsestider. Værdifulde virksomheder begynder at flytte deres investeringer uden for EU. 

At styrke Europa i verden bliver politikernes primære opgave i de kommende år. Samtidig må de sikre åbenhed og effekt af vores store grønne ambitioner. Europa skal blive mere attraktivt for investorer.  

Europa har alt at vinde.  

Valget til Europa-Parlamentet den 9. juni bliver definerende for Europas fremtid. 

Tiden er ved at løbe ud. 

Bekymrende tendenser bekymrer europæiske virksomheder

 • 30 %

  mindre velstand

  I løbet af de sidste to årtier er Europa haltet bagud i forhold til USA i produktivitetsudvikling. Produktivitet er afgørende for udviklingen af ​​velstand. I gennemsnit har EU-borgere omkring 30 procent mindre velstand end amerikanere. (Kilde: Financial Time).

 • Kun 2,2 %

  bruges på F&U

  Der investeres alt for lidt i forskning og udvikling i EU. Alle større globale konkurrenter i EU prioriterer den type investeringer højere. EU bruger 2,2 procent af BNP på F&U. I USA er det 3,5 pct. (Kilde: OECD data).

 • Op til 10 år

  i godkendelsestid

  Det tager op til 10 år i EU at bringe nye innovative grønne produkter på markedet. Andre regioner leverer bioløsninger inden for to til tre år. (Kilde: IMBA Global).

 • Kun 2 %

  af global minedrift

  Europa står kun for to procent af den globale minedrift og forarbejdning af 10 kritiske materialer sammenlignet med Kinas 14 procent. (Kilde: McKinsey).

 • 850

  nye byrder

  Mellem 2017 og 2022 blev europæiske virksomheder introduceret til 850 nye regulatoriske forpligtelser. (Kilde: Dansk Industri).

 • Kun 3

  AI-virksomheder

  Ved udgangen af ​​2023 havde 35 generative AI-virksomheder skaleret op i USA, mens kun tre var opskaleret i Europa. (Kilde: McKinsey).

 • Højere

  energipriser

  I begyndelsen af ​​2024 var el- og gaspriserne mere end dobbelt så høje som niveauerne før Covid-19 sammenlignet med gennemsnitlige stigninger på omkring 30 procent i USA. (Kilde: BusinessEurope).

Analyser