25.01.18 OPS Gode eksempler

Næstveds udbudsstrategi giver effektiviseringsfordele

En klar udbudsstrategi er vigtig for, at kommunerne kan få mest muligt ud af samarbejdet med private leverandører. Desværre er det et fåtal af landets kommuner, der har udarbejdet en udbudsstrategi med mål og planer for deres fremtidige konkurrenceudsættelse. En af de kommuner, der skiller sig ud, er Næstved Kommune, som med deres udbudsstrategi har fået et bedre udgangspunkt for at effektivisere den kommunale service.

En udbudsstrategi beskriver, hvornår udbud skal anvendes og med hvilket formål. En udbudsstrategi er et nyttigt redskab til at udpensle kommunens forventninger til samarbejdet med de private leverandører, og hvad kommunen ønsker at opnå med konkurrenceudsættelse. Det kan for eksempel være økonomiske gevinster eller et højere serviceniveau.

Næstved Kommunes planlægning og strategiske overvejelser bag kommunens udbud af offentlige opgaver viser, hvordan en god og fornuftig udbudsstrategi kan være med til at øge velfærdsgevinsterne ved offentlige udbud. Kommunen har benyttet en udbudsstrategi med et konkret mål for, hvor meget kommunen ønsker at konkurrenceudsætte. Udbudsstrategien er kombineret med en plan for konkurrenceudsættelsen af kommunens serviceydelser. På den måde giver kommunen de private leverandører et overblik over, hvilke serviceområder der konkurrenceudsættes, og hvornår udbuddene finder sted. Det gavner det strategiske arbejde hos både kommunen og de private leverandører.

Ifølge Næstveds borgmester, Carsten Rasmussen, har brugen af en udbudsstrategi givet kommunen klare effektiviseringsfordele, uden at det er gået ud over kvaliteten af den offentlige service, som kommunen kan tilbyde dens borgere.

Større velfærdsgevinster er endvidere mulige, da brug af en udbudsstrategi blandt andet giver et bedre grundlag for, at man kan tænke flere opgaver sammen på tværs af områder. Det kan eksempelvis gøres ved at samle rengøring, ejendoms- og kantinedrift i ét samlet udbud. Derudover kan en udbudsstrategi bidrage til at styrke tværkommunalt samarbejde og få set på interne effektiviseringstiltag

Nogle gange bliver det lidt tilfældigt, hvad der bliver udbudt. Derfor har vi valgt at lave en strategi for at blive enige om, hvilke opgaver vi vil sende i udbud, og i hvilken takt skal de udbydes. Så er det ikke noget, der dukker op som en tyv om natten i økonomiforhandlingerne. Socialdemokratisk borgmester Carsten Rasmussen, Næstved Kommune