Den 1. september 2021 er DI Byg og DI Dansk Byggeri blevet lagt sammen til branchefællesskabet DI Byggeri. Det betyder, at vi er gået i gang med at bygge om på hjemmesiden. Indtil vi er færdige, kan du opleve, at visse dele af hjemmesiden ikke ser helt rigtige ud. Oplever du problemer eller har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

22.03.19 DI Byg Nyheder

Byggeriet går fra femte til fjerde gear

Bygge- og anlægsbranchen vil fortsætte med at vokse i år og næste år, forudser DI i en prognose, men tempoet bliver lidt lavere. De samlede investeringer forventes at nå 238 mia. kr. ved slutningen af 2019.

Det ser ud til, at  væksten i bygge- og anlægsinvesteringerne toppede i 2018.

Efter en vækst på fem pct. sidste år,  forventer DI, at de samlede bygge- og anlægsinvesteringer vil vokse med 3,3 pct. i 2019 og 2,8 pct. i 2020.

- Vi har forladt motorvejen og lagt os ind på landevejen. Men det vil forhåbentlig føre til, at vi kan køre længere på literen. Virksomhederne har travlt, og med en lavere vækst vil presset blive en smule mindre, siger Elly Kjems Hove, branchedirektør i DI Byg.

Den lavere vækst skyldes især, at boligbyggeriet steg kraftigt i første halvår af 2018 og næppe vil fortsætte i samme høje tempo.

Til gengæld bliver der renoveret  bygninger for omkring 52 mia. kroner om året. Det er det højeste niveau i 10 år. DI vurderer, at hensynet til klimaet og det stigende fokus på at energioptimere betyder, at der også i fremtiden vil være interesse for at renovere både boliger og andre bygninger.

- Selvom farten tager af, er der stadig udsigt til fremgang i byggeriet. Derfor venter vi, at manglen på medarbejdere vil blive mere udbredt i de kommende år. Manglende medarbejdere betyder i sidste ende, at virksomhederne må afvise kunder og dermed ordrer”, siger Elly Kjems Hove, branchedirektør i DI Byg.

Den samlede vækst i Danmark ventes at bevæge sig sidelæns på 1 ½-2 pct. de kommende år. Alligevel er det muligt,  at virksomhederne vil bygge mere. Det skyldes, at udnyttelsesgraderne stiger, og at der ikke længere er så mange tomme lokaler til rådighed.

Desuden stiller en moderne, automatiseret og højproduktiv produktion store krav til indretning og placering af bygninger. Derfor kan virksomhederne blive nødt til at bygge nyt frem for at udnytte ledige lokaler. Alternativt kan det kræve større renoveringer af ledige lokaler, før de kan udnyttes. Begge dele fører til flere investeringer inden for byggeriet.

Læs DI's byggeprognose fra marts 2019 her. 

Relateret indhold