Den 1. september 2021 er DI Byg og DI Dansk Byggeri blevet lagt sammen til branchefællesskabet DI Byggeri. Det betyder, at vi er gået i gang med at bygge om på hjemmesiden. Indtil vi er færdige, kan du opleve, at visse dele af hjemmesiden ikke ser helt rigtige ud. Oplever du problemer eller har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

Foto: Ulrik Samsøe Figen
06.09.21 DI Byggeri Nyheder

Historisk stor mangel på materialer i bygge- og anlægsbranchen har store konsekvenser

Hver femte virksomhed i bygge- og anlægsbranchen mangler materialer eller udstyr, og det er den største mangel siden 2007, viser ny analyse fra DI Byggeri.

Ifølge Torben Liborius, underdirektør i DI Byggeri, er der flere grunde til, at branchen mangler materialer:

 - Der er meget stor efterspørgsel i verden på byggematerialer. Byggeriet går stærkt i både Europa, Asien og USA, så produktionen af materialer kan ikke følge med, og det driver priserne opad. Coronakrisen har også betydet produktionsstop og nedbrudte forsyningskæder, som også får materialerne til at stige voldsomt i pris, siger han.

Lignende mangel  på materialer er sidst målt under højkonjunkturen i 2007, der blev efterfulgt af en stor mangel på efterspørgsel som følge af finanskrisen.

Manglen på materialer har omfattende konsekvenser for mange virksomheder, da de er nødsaget til at udskyde leverancer og de taber indtjening. Der er dog tegn på, at tendensen måske kan være ved at vende – men det er for tidligt at konkludere på prisudviklingen, som det ser ud nu.

Læs analysen her.

Her kan du læse om, hvilke krav, der skal være opfyldt for, at en entreprenør kan kræve godtgørelse på baggrund af prisstigninger på materialer, der indgår i arbejdet.

Relateret indhold