Foto: Simon Ladefoged

24.06.22 DI Byggeri Nyheder

Ny kampagne fra Arbejdstilsynet om støv

Arbejdstilsynet kører fra den 16. juni en kampagne med fokus på at holde støvet ude af lungerne. Budskabet med denne kampagne er ’Husk sug på maskinerne, støvsug løbende og luft ud – lunger hader støv’.

Har I styr på støvet?

Der er ofte støv på byggepladser, men det er farligt at få ned i lungerne. Indånding af støv kan blandt andet være kræftfremkaldende og øge risikoen for hjertekarsygdomme. Arbejdstilsynet sætter derfor lige nu ekstra fokus på støv. Støv kan ligge i tydelige bunker på jeres byggeplads eller befinde sig usynligt i luften. Uanset hvilken form støvet har, er det vigtigt at håndtere dette på byggepladsen og holde støvet ude af lungerne.

Hold lungerne fri for støv

Der er flere måder, hvorpå du kan holde dine lunger fri for støv ude på byggepladsen. I skal huske at have sug på maskinerne for eksempel på save, boremaskiner og slibemaskiner, gøre rent eksempelvis støvsugning af gulv og andre overflader, og derudover skal I huske at fjerne støvet i luften for eksempel ved hjælp af luftrenser eller gennemtræk. Det er også vigtigt at have egnet åndedrætsværn på, hvis støvet ikke kan fjernes tilstrækkeligt på andre måder.

Læs mere om hvordan I forebygger støv, og hvorfor støvet på byggepladsen er så farligt på Arbejdstilsynets hjemmeside her. 

Du kan også læse branchevejledningen fra BFA Bygge og Anlæg om støv på byggepladsen her for at få mere viden om, hvordan I skal håndtere støv i arbejdet. Husk også at du kan bruge Byggeriets Arbejdsmiljøbus til at få konkret rådgivning på byggepladserne.

Kontakt

Ved spørgsmål kontakt DI Brancheservicecenter Byggeri Arbejdsmiljø på tlf.: 3377 3377.

Fem myter om støv

Myte nr. 1: Hvis det støver, kan man bare tage en maske på.

Myte nr. 2: Støv er ikke et problem, når man arbejder udendørs.

Myte nr. 3: En lille smule støv er ikke farligt.

Myte nr. 4: Man kan se, hvis der er for meget støv i luften

Myte nr. 5: Er det ikke mit støv – er det ikke mit problem.

Se svarene på de fem myter her.

Relateret indhold