Politikommissær Peter Skriver Larsen og udviklingskonsulent Mads Okking demonstrerer i praksis, hvordan virksomhederne kan sikre deres biler mod indbrud.

Foto: Mighty Monday
12.03.24 DI Byggeri Nyheder

Ny video skal gøre livet surt for tyvene

Politi, Brancheforeningen F&P og fire erhvervsorganisationer går sammen om at bremse tyverier fra varebiler.

Tyverier fra varebiler har i årevis været en plage for erhvervslivet. Og selv om politiet gør, hvad de kan for at stoppe dem, går der ikke længe før en ny bølge af indbrud skyller hen over landet. Sådan er det også netop nu, hvor potentielle gerningsmænd i nattetimerne står klar med det værktøj, der skal bruges for at klippe hul i sidedøren eller bryde låsen i bagdøren op.

Derfor er Politi, Brancheforeningen F&P og fire erhvervsorganisationer nu gået sammen om en ekstra indsats, der skal gøre det mindre attraktivt for tyvene at gå efter de parkerede varebiler.

- Tyverier koster hvert år virksomhederne millioner, og håndværkere er særligt udsatte, fordi deres biler indeholder værdifuldt værktøj, som tyvene kan sælge. Fordi meget lidt værktøj er mærket eller registreret i et digitalt system, som politiet har adgang til, kan det være vanskeligt at finde de faktiske ejere, når man fanger nogle at gerningsmændene med deres ”lager”, forklarer Mads Okking, murer og stenhugger.

Sammen med politikommissær Peter Skriver Larsen fra Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi, viser de to i en ny video, hvad virksomhederne bør gøre. De fokuserer på fem konkrete løsninger, der skal gøre det svært at begå indbruddene og vanskeligere at sælge tyvekosterne.

Det er for let

- Et af problemerne er, at det ofte er for let at bryde ind i bilerne. Det går så hurtigt, at risikoen for at blive taget på fersk gerning er lille. Hvis vi derfor gør det så vanskeligt, at det tager tid, vil tyvene løbe en større risiko for at blive opdaget undervejs. Og når det tilmed bliver kendt, at varebilerne er bedre sikret, vil lysten til at foretage det næste indbrud også falde, forklarer Peter Skriver Larsen.

Selv om det ikke er gratis at sikre varebilen, kan det godt betale sig. Tidligere opgørelser fra Brancheforeningen F&P viser nemlig at hvert indbrud i gennemsnit koster 70.000 kroner. Dertil kommer udgifter til tabt arbejdstid, besværet med at anskaffe nyt værktøj og materialer og frustrationen over, at skulle rykke rundt på kundeaftaler.

Videoen, der er produceret af marketingsvirksomheden Mighty Monday, er lavet i et samarbejde mellem sjællandske politikredse, Dansk Erhverv, Tekniq Arbejdsgiverne, Dansk Håndværk og DI Byggeri, Brancheforeningen F&P og Unisecure.

Læs mere og se videoen her

De fem råd

  1. Få en bedre lås i bilen og lås værktøj ind i kasser eller bag stålsikring i varerummet.
  2. Parker hvor der er lys og sådan at det er vanskeligt at komme ind i bilens side og bagdør.
  3. Mærk dit værktøj med firmanavn, DNA mærkning/usynlig mærkning og brug eventuelt GPS-sporing.
  4. Sæt skilt udvendigt på bilen, der viser din sikring af bilen og mærkning af indholdet.
  5. Hav en opdateret liste over dit værktøj, så politiet har bevis, når tyvekosterne findes.

Yderligere oplysninger

Lars Slente, Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi, lsl005@politi.dk

Mads Okking, Dansk Håndværk, mo@dhv.dk

Janus Sandsgaard , Tekniq Arbejdsgiverne, jas@tekniq.dk

Jesper Højte Stenbæk, Dansk Erhverv, jhs@danskerhverv.dk

Henrik Stig Sørensen, DI Byggeri, hss@di.dk

Søren Kjeldmand, Forsikring og Forebyggelse, skj@fogp.dk

Relateret indhold