Foto: Getty Images

26.03.24 DI Byggeri Nyheder

Nye regler om selektiv nedrivning vækker glæde i branchen

Folketinget har vedtaget et lovforslag om selektiv nedrivning, der skal sikre mere cirkularitet i byggeriet.

Med loven bliver det muligt at stille krav om selektiv nedrivning, herunder forpligtelser for både bygherrer og nedrivningsvirksomheder ved totalnedrivninger på byggeri på 250 m2 eller derover.

De nye regler vækker stor glæde hos nedrivningsvirksomheden Kingo Karlsen A/S:

”De nye regler om selektiv nedrivning er et meget stort og vigtigt skridt for branchen. Vi får nu nogle fælles rammer, der rummer langt bedre muligheder for genbrug og genanvendelse af værdifulde materialer samtidig med, at vi som branche får mulighed for at gøre os endnu dygtigere.”, siger Thomas Kingo Karlsen, ejer Kingo Karlsen A/S og formand for Nedrivningssektionen.


Regler i høring

De konkrete regler skal fastsættes i tre bekendtgørelser, der er i høring netop nu.   

Her lægges der op til, at bygherren fremover skal sørge for, at der udarbejdes en plan for nedrivningen, og at der tilknyttes en miljø- og ressourcekoordinator til projektet, der skal bistå bygherre med at udarbejde og følge planen.

For nedrivningsvirksomheder betyder de nye regler, at nedrivningsvirksomheder fremover skal autoriseres, herunder have et kvalitetsledelsessystem for at kunne foretage nedrivning af bygninger på 250 m2 eller derover.

Derudover skal nedrivningsvirksomheden have mindst én ressourceansvarlig tilknyttet. Den ressourceansvarlige har bl.a. til opgave at sikre, at medarbejdere instrueres til at behandle materialer og affald, så det muliggør en højere grad af genbrug og genanvendelse. Både bygherrer og nedrivningsvirksomheder bliver derfor påvirket af de nye regler.       

”Som branche står vi over for en forandring som vi skal vænne os til, men potentialet er stort. Med de nye roller som miljø- og ressourcekoordinator samt ressourceansvarlig får vi et system, hvor vi i højere grad sikrer, at reglerne bliver efterlevet, hvilket er positivt både ift. bæredygtighed og konkurrencen.”, siger Thomas Kingo Karlsen.

De nye regler forventes at træde i kraft den 1. juli 2024, dog med en overgangsperiode på et år, så branchen har mulighed for at tilpasse sig.

Relateret indhold