13.10.23 Nyheder

Arkils bånd til forsvaret knytter de ansatte sammen

Forbindelsen mellem Arkil og Forsvaret blev skabt af stifteren, og korpsånden er holdt ved i generationer. Arkil skaber i dag rammerne for, at medarbejdere har en fortid i forsvaret har et fællesskab.

Når man står på Arkils asfaltværk i Vojens, kan man høre forsvarets kampfly lette og lande på Flyvestation Skrydstrup. Forbindelserne mellem Arkil og Flyvevåbnet er skabt gennem generationer. I dag er der stadig medarbejdere har en fortid i forsvaret. Det er mennesker, Arkil gerne vil værne om. En af dem er Henrik Rasmussen, divisionsdirektør i Arkil. Han er også veteran, og tiden som udsendt vil altid præge ham.

- Jeg er stolt af at have været udsendt. Men det er ikke det første, jeg siger, når jeg møder nye mennesker. Folk har mange spørgsmål, og det forstår jeg godt. Det er bare ikke naturligt at tale om med folk, man ikke kender så godt, fortæller Henrik.

Henrik Rasmussen var udsendt til Jugoslavien i 1990’erne. Den tid har selvfølgelig sat sine spor på en måde, som han oplever, at kun andre med en militær baggrund rigtigt forstår.

Arkils korpsånd har skabt en intern forening

Der er flere i Arkil med en fortid i styrken. Det gælder også virksomhedens ejere. Derfor står forsvaret og dets folk virksomheden nært. For et par år siden oprettede ejer i Arkil, Jesper Arkil, og Henrik Rasmussen en forening til gavn og støtte for mennesker med den helt særlige fælles fortid.

- Det ligger i vores blod at involvere os i forsvaret – både menneskeligt og fagligt. Så en dag talte vi om, om ikke det kunne være meningsfuldt at skabe et fællesskab blandt folk med en militær baggrund, gav det anledning til at undersøge, hvor mange i Arkil har en baggrund i forsvaret. Og så begyndte vi arbejdet, fortæller Jesper.

Det blev til en forening med målet om at styrke sammenholdet mellem medarbejdere erfaring fra forsvaret og militæret. Den skal anerkende de soldater, som har været med til at værne om danske interesser i ind- og udland. Med støtte fra Ellen og Ove Arkils Fond skaber foreningen rammerne for et frirum med erfaringsudveksling og fællesskab.

- Når man har været soldat, har man en forbindelse med andre soldater, som er svær at sætte ord på. Men man kender bare hinanden lidt – også selvom, at man ikke gør. Det lyder helt åndsvagt, men sådan er det bare, uddyber Henrik.

Jesper Arkil har været i Flyvevåbnet som reserveofficer. Hans bror og medejer, Jens Skjøt-Arkil har været i Søværnet som værnepligtig, og tjenestegørende på inspektionsskibet Hvidbjørn. Også deres far blev i sin tid flyverofficer.

Som soldat får du særlige kompetencer

Jesper Arkil er glad og stolt over, at flere ansatte har en baggrund fra forsvaret. Det giver nemlig helt særlige kompetencer og værdier som målrettethed og disciplin. Egenskaber, som Jesper mener, er værdifulde for en producerende virksomhed som Arkil. Investeringen i foreningen bidrager derfor positivt til virksomhedens kultur og dermed også forretningsmæssigt.

- Der kan være meget stigmatisering omkring veteraner. En veteran er jo ikke nødvendigvis en person, der kommer hjem med PTSD. Det er der nogle, der gør, og det skal der selvfølgelig tages hånd om. Men der er også folk, som har haft en god tid i Forsvaret. De skal leve videre civilt, måske med en kontrakt på at indgå i reserven. Alt det, de kan, de kompetencer, de bringer med sig, som kan bidrage til erhvervslivet – det skal frem i lyset, mener Jesper Arkil. Det er derfor også et væsentligt fokusområde for foreningens virke.

Forsvarets hjul har rullet på Arkils asfalt siden 1950

Da det danske flyvevåben skulle etableres i 1950, blev civilingeniør Ove Arkil bedt om at udbygge start- og rullebanerne, som oprindeligt var etableret under besættelsen. Det var dengang vigtig for forsvaret, at opgaven blev udført af en dansk virksomhed, der ikke havde samarbejdet med besættelsesmagten under krigen. Flyvestationen Skrydstrup er Arkils nabo i Vojens, og her ruller danske F-16- og nu også F-35-kampfly på asfalterede baner etableret af Arkil.

- Vi er selvfølgelig stolte af firmaets historie. Det er en klassisk familieanekdote. Min farfar sagde ja tak til en opgave fra Flyvevåbnet, da det var nyetableret. Lige siden har vi i på flere niveauer løst opgaver med Forsvarets institutioner, fortæller Jesper.

Arkil har en del samarbejder med Forsvaret også udover forretningsmæssige. Man gør meget ud af at markere flagdag for veteraner og Uniform på jobbet-dag. I 2020 ydede Ellen og Ove Arkils Fond betydelig økonomisk støtte til markeringen af 100-året for Genforeningen i 1920. Og da der i februar 2021 udbrød krig på europæisk jord, var det ifølge Jesper Arkil en ”no brainer” at indsamle entreprenørmaskiner til Ukraine.

Om Arkil

Med over 80 års erfaring er Arkil en professionel, topkvalificeret og ofte foretrukken samarbejdspartner for store offentlige og private bygherrer og rådgivere i Danmark. Ledelsen og kontrollen med firmaet er forblevet på familiens hænder gennem tre generationer. Arkil er én af Danmarks største entreprenørvirksomheder med godt 2.100 ansatte og en omsætning på cirka 4 mia. kr. i Danmark og udlandet. Arkil udfører alsidige entreprenørprojekter over hele landet for blandt andet Vejdirektoratet, Forsvaret, kommuner og landets mange forsyningsselskaber.

Relateret indhold