30.09.22 DI for iværksættere Månedens iværksætter

Omdannede skole til kontorfællesskab og vandt 10.000 € i international startup-konkurrence

I 2016 stod den gamle byskole i hjertet af Vorupør tomt. I dag er den omdannet til et kontorfællesskab ved navn Surf & Work og huser mere end 35 iværksættere. Læs hvordan iværksætteren Alexander Bengtsen fik idéen, og hvad der bragte dem til ’Startup Olé’ i Spanien.

Alexander Bengtsen, Stifter, Surf & Work

Foto: Foto: Marc Berliner

Først og fremmest tillykke med den flotte pris. Hvordan har I båret jer ad med at vinde en international startup-konkurrence?

- Lag Thy Mors, som er finansieret af europæiske midler, skaber udvikling i Thy-Mors området. De opfordrede mig til at indstille initiativet til konkurrencen Startup Ole – som fandt sted fra d. 5 september til d. 7. september.

- Temaet var meget nærliggende for os, nemlig hvordan man skaber aktivitet i udkantsområder. Og her passer vores projekt i Thy ret godt ind.

- Selvom Thy-Mors er et område i vækst, er det stadig et udkantsområde i Danmark. Der er flere og flere, der flytter til, hvilket betyder, at huspriserne blandt andet stikker helt af – der er rent faktisk boligmangel i området.

Vi vender lige tilbage til Startup Olé om lidt. Hvad er historien bag Surf & Work?

- Hele idéen startede, da vi tænkte, at vi ville skabe et sted, hvor man både kunne arbejde og surfe. Meget simpelt. Jeg flyttede vil Vorupør for syv et halvt år siden, hvor jeg havde min egen virksomhed – der havde jeg brug for at have et sted til at sidde og arbejde.

- Helt tilfældigt stødte jeg på en mand, som fortalte om en folkeskole, som var tom. Og samtidigt faldt jeg i snak med en ingeniør ved navn Mads, som var jævnaldrende, som manglede et sted, hvor han kunne bygge og lave 3D- print. Så her opstod de første tanker til et sted.

- Jeg fik adgang til den gamle del af skolen igennem Vorupør Udvikling, som er en forening, der havde købt skolen af kommunen – og det var dem, der gav Mads og jeg adgang til skolen.

- Vi tænkte, at der var flere, der havde samme behov som Mads og som jeg selv har haft tidligere. Så jeg lavede et Facebook-opslag, hvor jeg skrev, at der var internet og kaffe på kanden. Så jeg oversolgte vist ikke stedet.

- Efter godt et halvt år var vi otte. Og så lavede jeg derefter virksomheden, der hedder Surf & Work – det var vigtigt for mig, at det var et koncept, som folk kunne forholde sig til. Vi ville surfe mere og arbejde mindre. Hele idéen gik ud på, at folk skulle kunne være der for en billig pris og dermed ikke have dårlig samvittighed over ikke at være der.

- Nu er vi 35 og har efterspørgsel på flere private kontorrum. Lige nu har vi 512 kvm og overvejer at fordoble det ved at renovere overetagen. I alt har over 80 iværksættere været igennem.

Hvad var jeres oplevelse ved at være afsted til Startup Olé?

- Det fedeste ved at deltage i konferencen i Salamanca, Spanien, var at møde de andre “Start Up Villages” fra forskellige udkantsområder i Europa, hvilket gav mig følelsen af, at vi er mange, som kæmper om fælles mål. Derudover var det at høre om deres udfordringer, men også muligheder ift. at skabe og tiltrække aktivitet gennem iværksætteri. Det har givet mig endnu mere blod på tanden for at forbedre vilkårene for iværksætteri her i Thy og gøre Udkantsdanmark endnu mere optur.

Hvilke iværksættere kan man finde hos Surf & Work?

- Blandt andet har vi virksomheden Strandet, som handler om at tage strandet havplast og så upcycle det. Alt, hvad de kan genanvende og genbruge, gør de.

- Jeg har selv været med til at starte Vild Is. Min kammerat eksperimenterede med sodavandsis – og pludselig ramte han den lige i røven og startede så en forretning. Og Vild Is kan sagtens skalere. Især hvis det skal matche med vores ambitioner. Vi har faktisk lige lavet en aftale med Thisted Bryghus om, at vi skal lave sodavand med dem. Det skal nok blive spændende.

- Folk har forskellige ambitioner. Nogle er der fra kl. 8 om morgenen og smutter kl. 17. Andre er her ikke, når der er gode bølger. Det er meget loose – der er kaffe på kanden, der er en printer – der er, hvad der skal være. Der er plads til alle. Uanset ambitioner.

Alexander Bengtsen

Foto: Foto: Marc Berliner

Hvad er jeres ambitioner på vegne af Surf & Work?

- Sammen med en række aktører her i Vorupør er vi er pt. i gang med et projekt, vi kalder “Folkehuset VØ”. Det gamle skolekompleks vi er en del af, ønsker vi nemlig at renovere og skabe et nyt og inspirerende samlingspunkt for byen. En del af projektet er, at vores del af “skolen” skal udvides og drømmen er at skabe Danmarks fedeste iværksætterhus. Eksempelvis skal der være udsigt til Vesterhavet, så kan vi tjekke bølger fra vores skrivebord.

Læs mere om Surf & Work her

Relateret indhold