05.08.22 DI for iværksættere Månedens iværksætter

Mia Grosen: "Jeg trives bedst, når jeg er på dybt vand, for det er der, jeg kan mærke, jeg udvikler mig"

Mia Grosen, founder af Canute, har startet flere virksomheder og vundet Ecosystem Hero of the Year 22 ved Nordic Startup Aawards. Hun trives bedst på dybt vand og har erkendt, at det er en utopi at nå det hele. Ifølge Mia kan vi nå meget længere, hvis vi snakker mindre om problemet med den skæve kønsfordeling inden for iværksætteri og mere om løsningen.

Mia Grosen, Founder & CEO, Canute

Hvad laver Canute?

Canute hjælper startups med at få succes uden for landets grænser. Canutes vision er at gøre det nordiske tech-økosystem globalt ved at sætte founders i stand til at vækste deres virksomheder på nye markeder – hurtigere og bedre.

Canute skaber nyttige relationer for virksomheder og giver indsigter i de aktuelle markeder, som ellers ville tage måneder at få. Canute dækker områder som kapitalrejsning, rekruttering, jura og finansiel rådgivning, pr/marketing, acceleratorer, kontorer og professionelt netværk.

Hvordan er det at have vundet titlen som Ecosystem Hero of the Year?

- Det er en kæmpe anerkendelse. Ikke bare af mig som iværksætter, men af Canute og det kæmpe stykke arbejde, som hele teamet hver dag gør. I en lille virksomhed med få ressourcer skal hver enkelt medarbejder virkelig løbe stærkt, før der bliver genereret nogle resultater, som rent faktisk kan mærkes, og som gør en forskel.

- At vi vinder titlen viser mig, at vi i høj grad er lykkedes med at nå ud til ikke bare vores kunder, men det bredere startup-økosystem i hele norden. Det er en kæmpe milestone for mig.

Hvordan blev du inspireret til at blive iværksætter? 

- Jeg er ikke som sådan blevet inspireret af en person, nærmere af et problem, jeg oplevede og en mulighed, jeg så. Da jeg var i start 20’erne rejste jeg meget rundt med rygsæk i hele verden både med venner, men også som solorejsende. Og under et ophold i Istanbul, hvor jeg arbejdede på et hostel, så jeg en kløft imellem måden hostellet kommunikerede sine services og tilbud meget analogt til sine gæster, og måden hvorpå de unge rejsende var meget digitale. På den måde fik jeg idéen til min første startup, Comundu, hvor vi lavede B2B software til hostels, så de kunne kommunikere til deres gæster, og gæsterne kunne kommunikere med hinanden.

Jeg trives bedst, når jeg er på dybt vand, for det er der, jeg kan mærke, at jeg udvikler mig. Mia Grosen, Founder & CEO, Canute

- Det lå ellers ikke i kortene, at jeg skulle blive iværksætter. Med en far, der har været politibetjent og en mor, der har været kommunalt ansat, og med min uddannelse inden for statskundskab, er jeg ikke nødvendigvis den typiske iværksætter. Men siden jeg startede den første virksomhed for ni år siden, har jeg ikke set mig tilbage, og jeg kan ikke forestille mig et andet arbejdsliv, jeg hellere ville have.

Hvad har været afgørende i forhold til at bringe dig til det sted, du er i dag? 

- Min nysgerrighed blandet med en stor vilje og lyst til at tage risici. Jeg har siden mine teenageår været meget selvstændig og ikke været bange for at tage chancer, uanset om det handlede om min boligsituation, mine rejseplaner eller måden, hvorpå jeg byggede min første virksomhed uden nogen form for teoretisk eller praktisk erfaring.

- Jeg har som person ikke svært ved ikke at vide, hvor jeg skal sove næste uge, hvordan jeg kommer fra a til b, når jeg er ude at rejse, eller om jeg når mine ambitiøse mål i virksomheden, så jeg kan udbetale løn til mig selv næste måned. Jeg vil nærmest sige, at jeg trives bedst, når jeg er på dybt vand, for det er der, jeg kan mærke, at jeg udvikler mig.

- Jeg tror, det er en kæmpe fordel at kunne være i den usikkerhed, hvis du vil være succesfuld iværksætter og bygge en virksomhed. Fordi det kræver enormt meget mod at tage de risici, at kaste sig ud på dybt vand, at turde tænke stort og tro på, at det kan lade sig gøre. Hvis du konstant bliver på sikker grund, så udvikler virksomheden sig ikke.

Hvad har været dine største udfordringer på din vej?

- I opstarten syntes jeg, det var en stor udfordring at gå på et studie, hvor det at bygge virksomhed ikke bliver italesat som en mulighed. Vi var en årgang på mere end 200 studerende på statskundskab, og jeg mødte ikke en eneste anden, der var i gang med at starte en virksomhed under bacheloren.

- Jeg mødte heller ikke nogen, hverken elever eller lærere, der syntes, det var en god idé, at jeg gjorde det. Det var hårdt. Der skal man virkelig tro på det, man har gang i – og på sig selv – også når det begynder at have en påvirkning på dit fravær og dine karakterer.

(...) kvindelige rollemodeller, der taler om, at vi har et problem med kønsfordelingen, det ved vi allerede. Lad os hellere få dem til at tale om, hvordan de er lykkedes, hvordan de får hverdagen til at fungere, og hvorfor det er verdens bedste job at være iværksætter. Mia Grosen, Founder & CEO, Canute

- Efter at have prøvet at være founder i flere startups, er det ensomheden, jeg synes, er den største udfordring. Som founder har du altid til en vis grad følelsen af, at ingen helt forstår dig. Forstår det pres du arbejder under, det ansvar du føler, og de valg du konstant skal tage i en virksomhed med få ressourcer. Her er den bedste løsning helt klart at tale med andre foundere i samme situation, men det kan være svært at prioritere i en travl hverdag. Generelt er det svært at finde tid til at prioritere sit eget mentale helbred som founder, fordi man altid kan lave mere forretning, mere udvikling, bedre team management etc. i sin virksomhed.

Hvem har været dine rollemodeller i forhold til at starte og drive din egen virksomhed?

- Jeg har ikke som sådan haft nogle rollemodeller – hverken kvinder eller mænd – men jeg henter inspiration forskellige steder til, hvordan jeg kan forbedre mig, både som person og som leder.

- Senest hørte jeg et afsnit fra podcasten ”To The Moon, Honey”, hvor tre kvinder taler om, hvordan de får livet med småbørn til at fungere med en karriere, hvor de rejser rigtig meget. Det synes, jeg var vildt inspirerende. De talte meget om vigtigheden af en ligelig fordeling af arbejdet på hjemmefronten ift. at kunne arbejde på den måde, de gør. I flere tilfælde tog deres partner endda størstedelen af arbejdet med at hente børn, holde hus, arrangere ferie mm.

- Jeg blev selv mor for først gang for et år siden, og det er rart at få bekræftet, at det utopisk at tro, man både kan køre en virksomhed op, have fem medarbejdere, rejse med arbejdet og samtidig være den, der tager den længste barsel, henter og bringer i vuggestuen hver dag og tager alle sygedagene med vores søn. Det kan man simpelthen ikke, og hvis min mand ikke var klar på at have den fordeling, vi har derhjemme, ville jeg ikke kunne have den karriere, jeg har.

- Her har jeg helt sikkert manglet rollemodeller, som kunne inspirere mig, inden jeg blev mor – det er ikke nemt at finde eksempler på, hvordan iværksættere får det til at fungere med både at drive virksomhed og være en god forælder. Det kræver nogle fravalg enten det ene eller det andet sted, og det bliver vi nødt til at italesætte. Det er det samme for både mødre og fædre, der vælger at starte virksomhed, men vi er som samfund mere vant til, at fædre er på lange forretningsrejser og ikke er med til børnelægen, indkøring i vuggestuen, springer over barslen mm. grundet karriere.

Har du oplevet at blive behandlet anderledes som kvindelig iværksætter? 

- Som udgangspunkt, nej. Det er klart, at man begår sig i en verden, hvor der er en stor overvægt af mænd - både i iværksætter- og investormiljøet – og det gør, at man er bevidst om, hvordan man kommunikerer, men det er ikke noget, der generer mig.

- Det betyder dog ikke, at der ikke er et problem ift. manglende inklusion af begge køn. Som eksempel overhørte jeg en mandlig angel investor sige, at han aldrig ville investere i en founder, som han ikke havde drukket sig fuld med. Det er svært at forestille sig en kvindelig investor sige det samme. Så der er helt klart nogle spilleregler, som er sat op af mænd til mænd. Her ligger der en opgave foran os ift. at gøre sproget mere inkluderende. Det han mener, er jo bare, at han ikke vil investere i en founder, som han ikke har lært at kende som privatperson – det kan man sige på mange måder.

- Men nej, jeg har intet problem med at være kvindelig iværksætter, og synes ligefrem ofte, jeg kan vende det til min fordel ift., at man skiller sig mere ud, bliver husket, har mindre konkurrence ift. plads i medierne mm.

- Jeg synes til gengæld, det er virkelig skræmmende, når man ser på startup-miljøet udefra og på de statistikker, der taler deres helt eget sprog ift., hvor stor uligevægt der er mellem mandlige og kvindelige iværksættere. F.eks. ift. adgang til netværk og investeringer. Så vi har helt sikkert et kæmpe stykke arbejde foran os ift. at få investorernes øjne op for de imponerende tal, diverse teams producerer.

Hvad er dit bedste råd til andre kvinder, der overvejer at tage springet ud i at blive iværksætter? 

- Vær forberedt på, at det er en lang proces at bygge virksomhed, og ikke en sprint. Du kommer til at få mange afslag, og du bliver overrasket over, hvor lang tid alting tager – og du tjener sjældent mange penge på vejen dertil. Det er vigtigt at være forberedt på. Ellers bliver dit iværksættereventyr en kort fornøjelse, hvis du giver op første eller anden gang, det gør ondt. Til gengæld kan du se frem til en vild følelse af succes og meningsfyldthed i dit arbejdsliv, når det lykkes og ikke mindst, når andre personer beslutter at forfølge din vision sammen med dig.

Hvad mener du, der kunne gøres for at få flere kvinder til at tage springet og blive iværksætter?

- Mange får idéen til deres første virksomhed under studietiden, så det er vigtigt at sørge for, at de studerende som en del af f.eks. deres introuge bliver eksponeret for, hvordan de kan få hjælp til at komme i gang. Og ikke kun på CBS og Handelshøjskolen, men på tværs af alle studier – der kunne komme fantastiske forretningsidéer fra kommende læger, jurister, psykologer mv.

- Her ville det være oplagt at få nogle succesfulde iværksættere på scenen og fortælle om, hvordan de lykkedes med både at studere og starte virksomhed – både kvinder og mænd. Rollemodeller er vejen frem. Og helst ikke kvindelige rollemodeller, der taler om, at vi har et problem med kønsfordelingen; det ved vi allerede. Lad os hellere få dem til at tale om, hvordan de er lykkedes, hvordan de får hverdagen til at fungerer, og hvorfor det er verdens bedste job at være iværksætter.

Læs mere om Canute her.

Relateret indhold