Vahle

Hvordan beregner man mon CO₂-aftrykket på sin leverandørs 600 værktøjsdele? Og hvordan fungerer Klimakompasset i grunden? Det og meget mere fortæller dørproducenten Vahle om, der producerer snedkerdøre til historiske og moderne byggerier.

Fra antagelser til data

»Byggebranchen står jo for en stor del af CO₂-udledningen, så det lå Vahle A/S helt naturligt at bidrage til en mere CO₂-neutral industri. Til at starte med havde vi en masse antagelser om, hvor  vores CO₂-aftryk var størst, hvordan vi kunne optimere og så videre. I sidste ende havde vi dog brug for at få noget konkret data, der kunne give os overblikket; her var Klimaklar Produktionsvirksomhed for os et godt sted at starte,« indleder Ole Jørgensen, Salg-og bæredygtighedskoordinator hos Vahle. 

Vahle laver døre til historiske og moderne byggerier og har produceret specialdøre siden 1976. Virksomheden er beliggende på Djursland og gør en dyd ud af at have så mange lokale leverandører som muligt, ligesom deres hængsler primært bliver produceret i Danmark. Desuden er de FSC-certificerede, hvilket giver dem garantien for, at de bruger bæredygtigt træ i produktionen. Læs mere om Vahles initiativer indenfor bæredygtighed.

Hos Vahle er hjertet og ambitionerne med hele vejen - men det betyder ikke, at man ikke har brug for en hånd i ryggen, når det kommer til både indsamling og forståelse af sin klimadata.

Ole Jørgensen, Salg-og bæredygtighedskoordinator, Vahle
Tilføj nemt egne emissionsfaktorer og beregn din klimadata udfra konkrete tal Ole Jørgensen, Salg-og bæredygtighedskoordinator, Vahle
Besøg Vahles website her
600 varelinjer ... hvor begynder man?

»Vi startede med at forstå GHG-protokollen, som er den metodiske ramme, der bruges i Klimaklar-forløbet. Her ses ens CO₂-udledning ikke kun som noget, der foregår direkte i virksomheden, men som kan opgøres for hele værdikæden (i scope 1, 2 og 3). Dernæst tog vi fat i vores leverandører og spurgte indtil deres klimadata. Det var desværre ikke engang 10%, der kunne levere præcis data... og når man står med en leverandør, der leverer 600 værktøjsdele; hvordan beregner vi så lige præcis CO₂-aftrykket på alle 600 dele?« 

Ole Jørgensen uddyber: »Det er ganske enkelt: Man prøver sig frem. Vi valgte simpelthen at sige, det her værktøj er lavet af jern, og hvad vejer det? Skrev det ned. Næste. Man må simpelthen ikke gå i stå, hvis ikke man kan skaffe det perfekte tal. Vi understreger også overfor både kunder og samarbejdspartnere, at vores klimaregnskab måske ikke er hundrede procent korrekt, da mange af vores underleverandører ikke kan give os specifik data endnu; men at det er et nogenlunde overblik og det mest optimale tal, vi kan levere. Det er en start, og det er dét, det hele handler om.«

 

3 hurtige om VAHLE:

• Vahle hører til på Djursland, blev grundlagt i 1976 og har i dag 30 ansatte. De laver døre til historiske og moderne byggerier.
• Vahle har altid produceret snedkerdøre på den gamle facon og deres fokus har siden 1990 været på produktionen af replikadøre til historisk og bevaringsværdigt byggeri.
• I 2013 fik Vahle en brandgodkendelse på glatte døre, og det blev startskuddet til også at producere moderne døre. I dag leverer Vahle døre til både historisk og moderne arkitektur.

Klimakompasset og EPD'er

»Et andet godt tip er, at undersøge din branches EPD'er. Vi er medlem af Træ-og Møbelindustrien (TMI), som har offentliggjort syv EPD'er for konstruktionstræ herunder en EDP-generator for møbler. EPD  står for Environmental Product Declarations, det vil sige miljøvaredeklarationer, som kan dokumentere et produkts miljøaftryk i hele dets levetid. Ved at bruge EPD'erne havde vi nogle mere specifikke tal at arbejde ud fra.« Læs mere om TMI's EPD-generator for møbler og EPD'er for konstruktionstræ. 

Hvad gør I så med al den data?

»Dataen ryger ind i 'Klimakompasset', som er det digitale beregningsværktøj, du bliver introduceret til at lære og bruge igennem Klimaklar Produktionsvirksomhed. Først indtaster du din virksomheds aktiviteter (elforbrug, indkøb m.m.), hvorefter 'Klimakompasset' beregner dit klimaaftryk med emissionsfaktorer fordelt ud på alle tre scopes. Her kan du kan finde emissionsfaktorer på alt fra maling til træ, som gør det super nemt ikke at skulle forholde sig til selv at skulle finde tallene. Dog kan du kun vælge træ og ikke specifikke træsorter, hvorfor du kan konkretisere det ved selv at tilføje en emissionsfaktor- hvis du kan skaffe mere konkret data fra din underleverandør eksempelvis. Det var som sagt ikke altid tilfældet for os, hvorfor vi istedet brugte vores branches EPD-emissionsfaktorer for at opnå et nogenlunde realistisk resultat. Men igen: Hvis ikke det kan lade sig gøre, så tag den emissionsfaktor, der passer bedst, og kom videre!« afrunder Ole Jørgensen.

Læs mere om Vahles klimarådgiver Transition her

Hvad er Klimakompasset?
Klimakompasset er udviklet af Erhvervsstyrelsen i samarbejde med Energistyrelsen. Det er på nuværende tidspunkt det tætteste, vi kommer på en myndighedsstandard for CO₂-beregninger på virksomhedsniveau. 

Det er samtidig et nemt og overskueligt værktøj, som tilbyder mange forskellige emissionsfaktorer, og hvor ens resultater automatisk bliver inddelt i scope 1, 2 og 3. Klimakompasset er desuden nemt at brugerdefinere. Hvis man eksempelvis har andre materialer eller udledningstyper end Klimakompasset har til rådighed, kan man selv importere sine egne emissionsfaktorer. Det giver også mulighed for at vurdere eventuelle klimatiltag.
 
Klimakompasset kan dog ikke bruges direkte til at få verificeret sit klimaregnskab eller til at produktsammenligne sine udledninger. Det bruges primært til at beregne og danne sig et overblik over ens virksomheds udledninger. 
Hvordan vil Vahle reducere deres CO2-aftryk fremadrettet?

Ved at have deltaget i Klimaklar Produktionsvirksomhed lærte Vahle:

• Transport udgør en virkelig stor del af deres drivhusgasudledninger, hvorfor de vil fokusere på  at effektivisere transporten af deres varer. Eksempelvis ved kun at få afhentet kunders varer én gang om ugen, så lastbilen bliver fyldt godt op og kan køre en effektiv leveringsrute. Desuden foregår ganske få dele af deres produktionsprocesser udenfor eget værksted, og der er nu lagt investeringer og planer for, at de sidste dele vil blive insourcet i løbet af 2023.

• Når de ser på energiforbruget af varme og el, så er resultatet ret positivt. Dette baserer sig blandt andet på, at de kun bruger grøn strøm og klimavenlig fjernvarme lokalt fra Mørke Fjernvarme, der bruger 100% halm som brændsel og dermed CO2-neutralt. De har gennem flere år gennemført investeringer for at reducere elforbruget ved at udskifte gamle maskiner samt skifte til LED-belysning. Investeringerne har allerede båret frugt, så de på trods af markant vækst i produktionen har oplevet reduktion i elforbruget.

• Det der i beregningerne fylder allermest, er den CO2-udledning, der stammer fra ”Scope 3”, som består af alt, hvad der ligger udenfor virksomheden selv – materialer, maskiner, transport af varer, de færdigproducerede døre, genbrug af disse osv. Scope 3 er til gengæld ikke noget, de egenhændigt kan ændre på, hvorfor Vahle fortsat vil prioritere øget kommunikation og dialog med leverandører m.m. for at finde de rigtige løsninger.

Relateret indhold