DI’s Sverigesvejledning

Sverige og Danmark er nabolande, men der er store forskelle på love og kutymer. Sverigesvejledningen hjælper danske bygge- og anlægsvirksomheder med at navigere bedst muligt på det svenske marked.

Sverigesvejledning for byggeriet

Lige på den anden side af Øresund ligger der et yderst interessant marked. Mange danske virksomheder undervurderer de små afgørende forskelle, der er i reglerne og kutymerne i mellem Danmark og Sverige. De seneste år har Sverige indført flere stramninger, og bødeniveauet er højt.

Risikoen er derfor, at virksomheder indkasserer tab, som kunne være undgået med den rigtige forberedelse hjemmefra.

For at hjælpe virksomhederne bedst muligt, har DI, i samarbejde med erfarne svenske rådgivere, udarbejdet en Sverigesvejledning.

Lavpraktisk hjælp

Vejledningen indledes med en tjekliste over, hvad man skal være opmærksom på ved beregning af tilbud, og i opstarten af selve projektet.

Vejledningen er delt op i to dele:

  • Del 1 gælder for alle virksomheder, der tilbyder tjenesteydelser i Sverige.
  • Del 2  forklarer de regler, der specifikt gælder for bygge- og anlægsvirksomheder, som et supplement til del 1. 

Stramninger på skatteområdet

I 2021 har de svenske myndigheder strammet praksis over for danske og andre udenlandske tjenesteydere, herunder bygge- og anlægsvirksomheder, der har aktiviteter i Sverige:

  • Danske virksomheder skal ansøge om såkaldt F-skat, ellers skal kunden tilbageholde 30 % af fakturabeløbet.
  • Den danske virksomhed skal betale indkomstskat i Sverige, hvis der er tale om arbejdsudleje til en såkaldt økonomisk arbejdsgiver i Sverige.
  • Medarbejdere, der udstationeres til Sverige, skal have dokumentation for dansk social sikring (A1) for at undgå at skulle betale svensk social sikring.

 De nye skatteregler i Sverige i 2021 har dog medført, at der stilles en lang række nye og langt mere omfattende krav til bestilling og fornyelse af ID06-kort. Både danske og andre udenlandske virksomheder har derfor svært ved at navigere i systemet.

Svenske udbud overrasker

En anden udfordring for danske virksomheder er overraskelsen over, hvordan det svenske udbud fungerer. Selv om de svenske standardkontrakter i udgangspunktet ligner vores AB og ABT, oplever virksomhederne ofte vanskeligheder. Det skyldes primært det særlige AMA-system, som svenskerne forventer, at vi har kendskab til.  Derudover adskiller deres forhandlingsstil sig væsentligt fra den danske.

Meromkostninger på grund af overenskomst

Også den svenske arbejdsmarkedsmodel kan give udfordringer for de danske virksomheder.

Formelt set er det ikke lovpligtigt at være overenskomstdækket, men i praksis bruger de svenske fagforeninger deres ret til at konflikte sig til en overenskomst. De svenske entreprenører stiller i kontrakten ofte krav om svensk overenskomstdækning for alle deres underentreprenører.

Kædeansvar for løn

Fra 2019 er der indført en lov om kædeansvar for løn i byggeriet. Når en arbejdstager ikke har fået sin løn udbetalt, kan vedkommende henvende sig med sit lønkrav til den virksomhed, der har hyret hans/hendes arbejdsgiver. Hvis det ikke lykkes at få sit lønkrav dækket her, kan arbejdstageren gå videre til hovedentreprenøren. Det er alene bygherren, der går fri for hæftelse for ubetalt løn. 

I Sverigesvejledningen forklarer vi, hvad alle disse regler konkret betyder for danske virksomheder, samt hvilke administrative byrder og ekstra omkostninger de skal forvente.

Se indholdsfortegnelsen her  

Minivejledning om ID06-kort i Sverige  

Som supplement til DI’s Sverigesvejledning har DI udgivet en minivejledning om ID06-kort, som ofte er krav på svenske byggepladser. Vejledningen giver et samlet overblik over ID06-systemet set fra perspektivet af en dansk/ikke svensk virksomhed med midlertidige opgaver i Sverige - altså en virksomhed, der hverken er etableret i Sverige eller er svensk arbejdsgiver.  

Pris

Sverigesvejledningen og Minivejledningen om ID06-kort i Sverige er omfattet af DI’s abonnement på Landevejledninger. Læs mere om de forskellige landevejledninger og se priser og vilkår for abonnementet her