12.03.24 OPS Gode eksempler

I Favrskov tager robotten de tunge løft og mange gentagelser

På døgntræningsafsnittet i Hammel har virksomheden Life Science Robotics og Favrskov Kommune samarbejdet om implementeringen af robotten Robert. Den forbedrer arbejdsmiljøet for det fysioterapeutiske personale og øger behandlingseffekten blandt borgerne.

Foto: Life Science Robotics

På døgntræningsafsnittet i Hammel i Favrskov Kommune har fysioterapeuterne fået en ny kollega, der går under navnet Robert. Robert er noget udover det sædvanlige, for han kan støtte borgerne i øvelser med løft, stræk og bevægelser, gerne med hundredvis af gentagelser, uden at blive træt eller pådrage sig selv skader eller slid. Og det er er der en god grund til – Robert er nemlig ikke et menneske, men en robot.

Cirka 12.000 danskere bliver hvert år ramt af en blodprop eller blødning i hjernen – en tilstand, der ofte forårsager lammelser og dermed nedsat førlighed og selvhjulpenhed. Det samlede antal af borgere påvirket af en neurologisk lammelse estimeres pt. til at være på omkring 60.000.

Mange af disse borgere har potentiale til at blive langt mere selvhjulpne i hverdagen, hvis de får den rette behandling. Men det kræver mange timers daglige øvelser, med vejledning og støtte fra fysioterapeuter. Der er derfor tale om en ressourcetung og tidskrævende proces, der kræver højt kvalificeret, fagligt personale. Derudover er behandlingen forbundet med en høj risiko for arbejdsrelateret slid og skader for terapeuterne, grundet de mange ensformige bevægelser, når øvelserne gentages.

Efter implementeringen på døgntræningsafsnittet i Hammel har Robert hjulpet 35 borgere med at øge deres førlighed og dermed givet dem et mere selvhjulpent liv tilbage. Samtidigt har det fysioterapeutiske personale fået mere tid til deres kerneopgaver og blevet skånet for de mange slidsomme gentagelser.

Robert sikrer kvalitet og effektivitet

Det er virksomheden Life Science Robotics der står bag udviklingen af Robert. I et samarbejde med Favrskov Kommune implementerede de løsningen på døgntræningsafsnittet i Hammel i efteråret 2022. Her kommer ofte nyudskrevne patienter fra hospitalet, der er blevet ramt af en neurologisk skade - men også borgere, der har været ude for trafikuheld, har brækket hoften eller af andre årsager har brug for intensiv genoptræning.

Robert er en avanceret robot, udviklet til at hjælpe patienter med genoptræning af hofter, arme og ben. Den kan benyttes til passiv bevægelsesterapi, hvor borgeren med hjælp fra en terapeut kan udføre bestemte øvelser, som robotten herefter kan huske og gengive uden terapeutens medvirken. På den måde kan terapeuten koncentrere sig om en anden borger eller journalføring, mens Robert assisterer den første borger med at gentage samme øvelse igen og igen. Dermed har løsningen medført en mærkbar effektivisering af arbejdsgangene for de ansatte på døgntræningsafsnittet. ”Selv kognitivt svage borgere kan selvtræne og derfor kan fysioterapeuterne træne 3-4 borgere ad gangen,” fortæller direktør i Life Science Robotics, Keld Thorsen.

Desuden kan Robert yde gradueret modstand med vægt til muskeltræning - nøjagtig som i fitnesscentret - og måle, hvor meget vægt patienten trykker med. Den digitale applikation tilknyttet Robert giver således terapeuterne vigtig viden, som de kan bruge til at give patienten den mest hensigtsmæssige træning og optimale behandling.

På døgntræningsafsnittet i Hammel er man også glade for samarbejdet med Life Science Robotics og for de muligheder, Robert har skabt. Et år efter implementeringen valgte man at evaluere løsningen, og den viste klare positive resultater:

”Det brændende punkt for os var, om løsningen bragte mere sundhedsmæssig værdi til borgeren – og det gjorde den. Det var terapeuternes overordnede vurdering at den havde hævet den sundhedsmæssige kvalitet af træningen. Og så viste evalueringen også at Robert havde en effektiviserende effekt, fordi fysioterapeuterne havde mulighed for at træne flere borgere samtidigt, og fordi vi nåede hurtigere i mål med behandlingen af borgerne,” fortæller Jakob Sejersdahl Kirkegaard, leder af Sundhed og Træning i Favrskov Kommune.

”Selve opstartsfasen gik rigtig godt. Life Science Robotics stod for implementering, undervisning og certificering, og det gjorde det nemt for os at komme i gang med at bruge robotten,” fortsætter Jakob Sejersdahl Kirkegaard.

Velfærdsteknologi aflaster medarbejderne og skaber attraktive arbejdspladser

Jakob Sejersdahl Kirkegaard har oplevet stor tilfredshed blandt medarbejderne på døgntræningsafsnittet, fordi de nu kan fokusere mere af deres tid på at tilrettelægge og dokumentere øvelserne for den enkelte borger, frem for at bruge kræfterne på de mange gentagelser.

Og netop kræfterne er afgørende at spare på. Mange gentagne løft og uhensigtsmæssige bevægelser kan nemlig føre til fysisk overbelastning og arbejdsskader. Tunge løft og gentagelser tager Robert sig nu i stedet af, og det betyder at terapeuterne får et langt bedre arbejdsmiljø.

”Robert kan jo blive ved med at udføre de samme bevægelser og løft uden menneskelig begrænsning. Det kan være meget hårdt og tungt for en fysioterapeut, især hvis der er tale om at træne ben på en liggende borger, der ikke er i stand til at stå op endnu. Robert kan aflaste den vægt og det er en kæmpe gevinst i forhold til arbejdsbyrden,” fortæller Jakob Sejersdahl Kirkegaard.

Ifølge sekretariatschef i Social og Sundhed i Favrskov Kommune, John Lauritzen, er det forbedrede arbejdsmiljø et vigtigt led i kommunens velfærdsteknologiske indsats:

”Velfærdsteknologiske løsninger som Robert kan gøre det fysioterapeutiske arbejde mindre slidsomt og mere fagligt tilfredsstillende, fordi det giver nye muligheder for faglig udvikling,” fortæller John Lauritzen.

”Et af formålene med vores indsats for velfærdsteknologi er netop at indtænke det i en rekrutterings- og fastholdelsesstrategi. Det gør jo vores arbejdspladser mere attraktive, når vi bruger de her løsninger i Favrskov Kommune,” fortsætter han.  

Relateret indhold