13.12.23 DI Byggeri Nyheder

Året der gik i byggeriet

Anders Stouge ser tilbage på et år med en masse positive milepæle og indsatser inden for blandt andet bæredygtighed og diversitet – men også et år præget af udfordringer.

Statikernes masseflugt

Et af årets helt store udfordringer var byggesagsbehandlingen – hvor især systemet med statikerne er blevet et fordyrende element. Der er alt for få statikere, som man skal stå i kø for at fat i, og der bliver færre. Det dur ikke. Denne afgørende gruppe af fagfolk er i den grad en mangelvare, og der opstår ofte flaskehalse i certificeringsordningen. Som vi før har foreslået, trænger certificeringsordningen til et eftersyn.

I DI Byggeri mener vi, at det fremover bør være virksomheder, der certificeres, og ikke personer, der er personligt ansvarlige. Ved at lave en certificeringsordning for virksomheder vil der komme mere proportionalitet mellem det ansvar, der påhviler de certificerede, samt de omkostninger og den faglighed, der er forbundet med at være certificeret statiker.

Vi vil blive ved med at arbejde for et system med en hurtig og effektiv byggesagsbehandling, der er så transparent, ensartet og omkostningseffektiv som muligt. Men det bliver indenfor den ramme, der er nu. Læs mere her.

Et bygningsdirektiv vedtaget lige på falderebet

Et af årets højdepunkter nåede vi lige at få med her ved udgangen af året – nemlig vedtagelsen af et nyt bygningsdirektiv i EU. Denne lovgivning markerer et skridt mod mere bæredygtige bygninger og processer – og langt mere renovering. Selvom vi i DI Byggeri gerne have set en mere ambitiøs aftale, er vedtagelsen en sejr i sig selv.

Nu venter der os en stor opgave i det nye år - nemlig implementeringen af direktivet. Vi ser frem til at spille en central rolle i denne proces, og i samarbejde med branchen sikre en så smidig overgang som muligt for direktivets implementering i Danmark. Det er positivt, at der faktisk kommer mere gang i energirenovering af alle vores bygninger. Læs mere her.

De unges skills sætter erhvervsuddannelserne i det bedste lys

På en anden positiv note blev DM i Skills afviklet endnu engang, dette år i Fredericia. Det er en stor inspiration for branchefolk – men ikke mindst for de mange unge mennesker, der lagde vejen forbi. I DI Byggeri støtter vi op om arrangementet og ser allerede frem til Skills 2024.

Det er et vigtigt arrangement, der viser de unge den brede vifte af muligheder, der er ved at vælge en erhvervsuddannelse. Det er de unge, der skal bygge vores fremtid og skal bære den grønne omstilling i fremtiden Det er et budskab, som DM i Skills i den grad har bidraget til at sætte fokus på. Og så bliver vi nødt til at gøre alt hvad vi kan for at tiltrække unge. For mange vil snart gå på pension - og der bliver ikke helt så mange unge at tage af. Så vi har en kæmpe udfordring. Vi skal til at tænke meget anderledes for at gøre det attraktivt at tage en faglig uddannelse.

I 2024 afholdes arrangementet i Roskilde den 18.-20. april. Vi skal blive ved at vise de unge, at vi har en attraktiv branche med mange spændende karrieremuligheder. Læs mere her.


Alle talenter i spil

En anden vigtig dagsorden fra 2023 har også sammenhæng med tiltrækning af medarbejdere til branchen – nemlig arbejdet med diversitet. Det er vigtigt, at vi viser, at alle er velkomne i vores branche. Jeg er især stolt af DI Byggeris diversitetsindsats. Jeg har blandt andet haft fornøjelsen af at møde Erik Albert, der trods sine udfordringer har fundet sig til rette i byggebranchen. Faktisk er byggeriet en mangfoldig branche, der på fineste vis rummer og kan rumme mennesker uagtet deres sociale baggrund, uddannelsesniveau, etnicitet, fysiske og psykiske udfordringer. Det kan vi være rigtig stolte af.

Arbejdet med diversitet er en evigt vigtig dagsorden, og i byggeriet skal vi især blive bedre til at vise, at branchen også er et sted med spændende jobs for kvinder. Det gør vi blandt andet med vores Diversitetskalender, der hylder branchens diversitet og sætter spot på nogle af byggeriets kvindelige rollemodeller. Læs mere og bestil kalenderen helt gratis her.


Branchen samarbejder om den grønne omstilling

En anden vigtig dagsorden i året der gik er arbejdet med den grønne omstilling. Den er kommet for at blive, og bygge- og anlægsbranchen er lige så meget i fokus som alle andre sektorer, når det kommer til at levere på bl.a. klimamålene. Vi kan som branche enten sætte os ned og vente, eller vi kan sætte os i førersædet og sikre os, at vi kan få indflydelse på de rammer og vilkår, som vi skal arbejde under.

Bestyrelsen i DI Byggeri besluttede sig for at gå forrest og etablere Byggeriets Handletank for Bæredygtighed. Det er et initiativ, der skal hjælpe os selv – men også politikerne med, hvordan den grønne omstilling skal gribes an. Hvor langt kan vi med rimelighed gå, hvad skal der til, og hvad skal vi have hjælp til? Det er nogle af de vigtigste spørgsmål, Handletanken arbejder med. Derudover er det centralt at afklare, hvem der står med ansvaret, når nye løsninger og produkter skal anvendes. Hvis der ikke er svar herpå, er der mange, der vil komme til at stejle.

Et andet vigtigt spørgsmål er, hvor langt klimaaftrykket for nye bygninger kan komme ned. I arbejdet i handletanken står det klart, at man faktisk kan komme forholdsvis langt ned. Det skyldes, at energisektoren omlægges til grønnere energi, hvilket har markant indflydelse på, hvor meget energi bygninger og produktion af byggematerialer bruger. En joker bliver så bl.a. om vi kan gøre byggepladsen grønnere og materialerne mere CO2-lette. Det tror vi på, men vi skal øve os.

Og så er der anlægsområdet, som også er begyndt at komme i fokus, når det drejer sig om klima, biodiversitet og ressourcer. Det er et helt selvstændigt kapitel. Der er klimakrav på vej, og påvirkningen af natur og ressourcer skal i fremtiden minimeres. Det er også et centralt område i Handletankens arbejde.

Handletanken er et samarbejde mellem DI Byggeri, Tekniq, FRI, Dansk Arkitekter, Bygherreforeningen, og Molio. Læs mere her.

Farvel til mærkbar tilbagegang og goddag til blød landing

Som vi siger farvel til 2023, ser vi frem mod nye udfordringer og muligheder i 2024. Her er det naturligt at tage temperaturen på økonomien i bygge- og anlægssektoren og se ind i krystalkuglen.

Den økonomiske tilbagegang har været mærkbar i 2023, når det kommer til bygninger, hvorimod der er godt gang i anlægsområdet. I vores nye byggeprognose ser vi ikke ind i store fald i 2024, men vi forventer en lettere tilbagegang - mens 2025 tyder på mere smult vande med let fremgang. Meget afhænger af renteudviklingen og kreditvilkårene. Her mener vi, at renten har toppet, og vil i løbet af 2024 begynde at bevæge sig nedad - netop til gavn for aktiviteten i investeringerne og byggeriet. Samtidig ser vi for os, at der fortsat vil være en meget høj beskæftigelse, som ligger på niveau eller lige under toppen før finanskrisen. Læs mere her.

Med det billede vil jeg gerne ønske alle en glædelig jul og et godt nytår.

Relateret indhold