Ulla Sommerfelt, CEO i EGGS Design mener, at det er noget vås, at der mangler kvinder til bestyrelsesposter. Man skal bare åbne øjnene og kigge efter dem. Ulla Sommerfelt er en del af DI's Women on Board-database

26.10.21 Nyheder

Ulla Sommerfelt: kvinder til bestyrelsen? Bare åbn øjnene og kig efter dem

Ulla Sommerfelt, CEO i EGGS Design og ny i DI’s Women on Board-database, vil gerne bidrage til at knuse myten om, at der ikke findes kvinder til bestyrelser: ”Man(d) er bare nødt til at åbne øjnene og kigge efter dem.”

Du har ønsket at stå som bestyrelseskandidat i Women on Board-databasen, hvorfor?

Jeg vil gerne bidrage til at knuse myten om, at der ikke findes kvinder til bestyrelser. Jeg kender mange mænd på min alder, der hævder, at der ikke er kvinder nok til de bestyrelsesposter, som de ønsker eller prøver at besætte. Deres argumentation går f.eks. på, at der ikke er lige så mange kvindelige ledere, som der er mandlige ledere, og at ledererfaring jo er en forudsætning for bestyrelsesposter, men det, tror jeg, er noget vås. Jeg tror, det handler om, at man er nødt til åbne øjnene op og kigge efter dem.
En anden grund til, at jeg står i databasen er, at jeg klar til en ny bestyrelsespost, og jeg vurderer Women on Board som en troværdig database, som jeg gerne vil associeres med. Jeg synes jo, at Dansk Industri er en fantastisk organisation.

Hvad er du særligt dygtig til – hvad kan du særligt bidrage med i en bestyrelse?

Jeg får tilbagemeldinger om, at jeg er særligt dygtig til at se en sag fra flere perspektiver. Jeg er kreativ og god til at se muligheder, selv i en krise – og måske især i en krise. Jeg er helhedsorienteret - jeg er ikke specialist på én ting i et fag, men har en bred erfaring, som gør, at jeg kan være med til at diskutere en sag fra flere vinkler.
Jeg har også et særligt menneskefokus i alt, hvad jeg gør. Både i mit lederskab og selvfølgelig også, når jeg sidder i en bestyrelse. Ledelse, organisation og virksomhedskultur er noget, jeg lægger stor vægt på. Det er noget, man tit glemmer, når man sidder i en bestyrelse og kun tænker på tal. Tal er selvfølgelig også en vigtig del af bestyrelsesarbejdet, men man skal også være i stand til at tænke strategisk og være i stand til at få alle folk med. For at udvikle virksomheden over tid skal man derfor sætte både talmæssige, men også organisatoriske og kulturelle vækstmål, og sørge for, at man har de rigtige mennesker med på rejsen for at nå disse mål.

Hvad er det mest givende ved at være bestyrelsesmedlem?

Det er altid spændende at få indblik i andre virksomheder. Det er meget interessant, for man lærer jo altid noget af at få indblik i, hvad andre laver. En bestyrelsespost giver mig en ”orkesterplads” som jeg ellers ikke ville have haft.
Jeg kan rigtig godt lide at bidrage, og jeg synes f.eks., det er meget givende at hjælpe startups og unge virksomheder, som har behov for hjælp til alt. Det er meget interessant, for der får jeg også brugt noget af al den erfaring, som jeg har oparbejdet. Jeg kan godt lide den der ’pay it forward’-tankegang. Jeg har selv fået meget hjælp af mine ledere op igennem tiden, og jeg synes, det er dejligt at kunne give noget tilbage.
Jeg møder også mange meget interessante mennesker i bestyrelser, og selve bestyrelsen i er jo et fint netværk. Jeg har mødt ekstremt dygtige mennesker i andre bestyrelser, som jeg har siddet i, og som jeg kan lære rigtig meget af.

Hvad vil – efter din mening – være den største driver for at få flere bestyrelsesmedlemmer, der er kvinder?

Jeg har boet i Norge i rigtig mange år, og nu bor jeg både der og i Danmark. I Norge har man indført kvoter for mange år siden, men kun til de største børsnoterede selskaber, hvor de skal have 40% kvinder i deres bestyrelser. Jeg var meget imod det til at starte med, fordi jeg – ligesom vældig mange andre – tænker, at jeg ikke vil vælges til en bestyrelsespost pga. mit køn, men pga. mine kompetencer. Men en dag hørte jeg en af Norges rigeste mænd holde foredrag, hvor han sagde: ”Jeg kender ingen kvinder, udover min kone og hendes veninder. Jeg har gået i skole med mænd, og alle dem, jeg har i mit netværk fra skolen og fra andre jobs, er mænd. Så hvis jeg skal pege på bestyrelsesmedlemmer, så kan jeg kun pege på mænd. Vi har behov for et ordentligt skub for at få øjnene op for de kvinder, som er derude til bestyrelserne”.
Jeg syntes, han havde en god pointe. Selvom man med kvoterne måske ikke har opnået det, man ønskede at opnå, så oplever jeg, at der er et sket ”mindset shift”. Jeg tror, vi i højere grad skal gøre brug af rekrutteringsselskaber for at komme ud af den ”netværkstrummerum”, som mange sidder i. Det kan være en nøgle til at støve de kvinder op, som ikke nødvendigvis er lige for næsen af en.

Det er også rigtig godt med alle de databaser, som begynder at dukke op. Der er kommet rigtig meget fokus på det, og bare det, at det bliver italesat, hjælper også, men det går bare ikke hurtigt nok. Så jeg vil tro, at hvis man sætter sig ned og tvinger sig til at bruge eksterne rådgivere til at få fat i anderledes tænkende mennesker, så vil man se, at der faktisk findes muligheder for at sammensætte sin bestyrelse på en anden måde, end den man lige umiddelbart tænker.

Hvem/hvad inspirerer dig?

Der er meget, der inspirerer mig. Men det første, jeg tænker på, er mine kolleger. Vi arbejder med innovation, og jeg er så heldig at arbejde med designere og teknologer, som er ekstremt kreative og professionelle problemløsere og gode til at finde på helt nye ting.
Ellers inspireres jeg generelt af ny teknologi. Jeg synes, det er fantastisk med alle de muligheder, og det eneste triste ved at blive ældre er, at jeg ikke kommer til at overleve længe nok til at opleve alle de fantastiske ting, der vil blive opfundet. Jeg synes, det er meget spændende, og jeg bliver vildt inspireret af det. Der er selvfølgelig også en masse udfordringer med ny teknologi, men det har der altid været, så det er ikke noget, der skræmmer mig.
Dygtige mennesker, som kan andre ting end mig selv, bliver jeg også vildt inspireret af. Mit motto er ”never stagnate”, og det er noget, som jeg lever efter. Alt, som kan lære mig noget nyt, som kan give mig nye måder at tænke på og afdække mine blind spots, synes jeg er enormt inspirerende.

Fakta

Navn: Ulla Sommerfelt
Titel: CEO, EGGS Design

Ulla startede EGGS i 2012 i Norge og i Danmark i 2018
Hun har en baggrund fra IBM og har været iværksætter de sidste 30 år
Hun står bag tre virksomheder, som hun har været med til at starte
Nuværende bestyrelsesposter:
EGGS og DI Rådgiverne.

Tidligere bestyrelsesposter:
Se LinkedIn.

Karoline Ry
Skrevet af:

Karoline Ry

Relateret indhold