Pas på smarte svindlere
DI Bilbranchen opfordrer medlemsvirksomhederne til at være opmærksom på svindlere ved udlevering af biler.
Som omtalt flere steder i medierne den seneste tid, er der opstået nye måder at svindle sig til udlevering af biler hos bilforhandlerne på. Senest blev en mand og en kvinde afsløret af politiet efter de havde købt to biler for andres penge.
Bedrageriet blev udført ved, at en mand rettede henvendelse til udvalgte personer og udgav sig for at være fra politiet. På den måde fik han adgang til de to personers bankoplysninger og MitID. Med disse oplysninger i hånden lykkedes det efter det oplyste, at oprette lån hos et finansieringsselskab og købe først en Kia EV6 til en værdi af 434.800 kr. og derefter en BMW iX til en værdi af 479.700 kr.
Kiaen og BMWen blev efterfølgende udleveret hos to bilforhandlere til personen, som havde udgivet sig for at være fra politiet. Denne form for ”MitID-overtagelse” sker både ved fysisk henvendelse eller telefonisk henvendelse fra en falsk politibetjent. Ofrene er ofte udvalgt på baggrund af en fornuftig indkomst, som kan bære en lånegodkendelse i størrelsesordenen 300.000-500.000 kr.
Spot svindlerne
En udbredt metode hos svindlerne synes at være, at lade de købte biler afhente af en anden end ”køberen” ved brug af fuldmagt. Derfor er en måde at komme svindlen til livs på f.eks. at afvise at udlevere bilerne på baggrund af en fuldmagt, men i stedet kræve personligt fremmøde af køber og i den forbindelse kontrollere billede-ID. Det kan også være en mulighed at forsøge at verificere det oplyste telefonnummer, f.eks. igennem MobilePay eller ved kontrolopkald.
DI Bilbranchen opfordrer medlemsvirksomhederne til at være særligt opmærksom, hvis købte biler ønskes afhentet af andre end køber eller hvis betalingen for den købte bil er tilgået forhandleren uden at der forinden har været en normal salgsproces. I flere af sagerne har finansieringsselskabet udbetalt købesummen til forhandleren, uden at forhandleren rent faktisk var klar over, at der var solgt en bil.