Fotokredit: Getty Images

23.11.23 DI Bilbranchen Nyheder

Ny hjemmeside skal hjælpe mod ulovlig eksport

Erhvervsstyrelsen har på grund af flere hundrede henvendelser nu lanceret en hjemmeside, der skal hjælpe virksomheder med at undgå ulovlig eksport.

Den geopolitiske situation gør international samhandel stadig mere kompleks, og danske virksomheder bruger både tid, kræfter og ressourcer på at orientere sig i sanktioner mod lande og produkter, der løbende ændrer sig. Det mærker man også i efterspørgslen efter vejledning hos Erhvervsstyrelsen.

For at hjælpe virksomhederne bedst muligt lancerer Erhvervsstyrelsen derfor en ny hjemmeside med råd og vejledning til virksomheder, der står over for at skulle eksportere varer eller tjenesteydelser.

I 2023 har Erhvervsstyrelsen indtil nu modtaget ca. 800 henvendelser om eksport til sanktionerede lande og om eksportkontrolreglerne. Og indenfor de seneste 12 måneder har Erhvervsstyrelsen registreret 102 potentielle overtrædelsessager, hvor styrelsen har undersøgt eller undersøger mulige brud på eksportkontrol og/eller sanktionsreglerne.

På den nye hjemmeside kan virksomhederne finde information om nogle af de lande, der er omfattet af eksportrestriktioner. Samtidig kan de se, hvilke varer, der skal søges eksporttilladelser til, hvis de f.eks. kan bruges til både civile og militære formål.

Gå til den nye side om eksportkontrol

Gratis tjek af kunde
På hjemmesiden tilbyder Erhvervsstyrelsen desuden et gratis tjek af, om der findes kritiske oplysninger om den enkelte kunde. Hvis det er tilfældet, skal virksomheden måske søge tilladelse til eksporten.

Kundetjekket er gyldigt i to år fra udstedelsesdatoen, medmindre andet oplyses af Erhvervsstyrelsen. Kundetjekket kan kun bruges i forbindelse med eksport af dual-use produkter.

Quickguide: Tjek, om du er omfattet af eksportkontrol

Kenneth L. Hjorth-Hansen

Kenneth L. Hjorth-Hansen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3302
  • Mobil +45 4141 7791
  • E-mail klhh@di.dk

Relateret indhold