Aalborg Portland vil nu begynde at fange CO2 på fabrikken i Aalborg med et nyt pilotanlæg til CO2-fangst.

Foto: Aalborg Portland
23.12.22 PI Nyheder

CO2-fangst hos Aalborg Portland er nu en realitet

Pilotanlægget til CO2-fangst på cementfabrikken i Aalborg er nu indviet. Anlægget skal fange mindst 400.000 tons CO2 om året fra 2030

Mandag den 5. december var en stor dag for Aalborg Portland. Her kunne cementvirksomheden efter flere måneders forberedelser nemlig indvie et nyt pilotanlæg under projektnavnet CORT, som skal kunne indfange CO2 fra produktionen på fabrikken i Aalborg.

Se her, hvordan det gik til

At det store projekt endelig realiseres vækker naturligvis begejstring hos Søren Holm Christensen, CEO hos Aalborg Portland A/S, har store forventninger til resultaterne af pilotprojektet.

- Det er både en stor dag og en historisk milepæl for Aalborg Portland, at vi nu kan begynde at indfange CO2 fra cementproduktion her i Danmark. Cement er et uundværligt materiale i byggeriet og indgår i alt fra bygninger til store infrastrukturprojekter.

- Derfor er det afgørende, at vi skaber en mere klimavenlig cementproduktion, og her vil CO2-fangst spille en vigtig rolle, fordi det ganske enkelt ikke er muligt at fremstille cement uden at frigive CO2, forklarer Søren Holm Christensen i en pressemeddelelse.

Målsætningen for Aalborg Portland er en samlet reducering af CO2-udledningen med 1,6 millioner tons frem mod 2030. Cementkoncernen har sat et loft på CO2-udledningen på 600.000 tons i 2030 uanset aktivitetsniveau, og det svarer til en reduktion på 73 procent af den nuværende udledning. Til det skal CO2-fangst spille en vigtig rolle og levere en CO2-reduktion på 400.000 tons om året.

Anlægget, der blandt andet drives delvist via overskudsvarme fra cementproduktionen, er etableret i samarbejde med forskere fra DTU og med støtte fra Innovationsfonden. Derudover er der også 51 andre samarbejdspartnere til projektet, heriblandt Aalborg Universitet, Ørsted og Pentair.  

Anton Theodor Kornum
Skrevet af:

Anton Theodor Kornum

Relateret indhold